28 Май 2020четвъртък12:14 ч.

В редица лаборатории и научни центрове вече се работи върху ваксина или лекарство срещу коронавируса, но е наивно да се смята, че до година-две те ще се появат по аптеките

ГЛОБУС

За короната на един вирус

Кога може да има ваксина и експериментални лекарства за лечение на COVID-19

/ брой: 61

автор:Аида Паникян

visibility 1259

12 декември 2019 г. изправи света пред ново изпитание. На тази дата е диагностициран китайски гражданин с непознато на медицината заболяване. Местните власти информират СЗО на 31 декември. Новата 2020 година сблъсква човечеството с екзотично заболяване, което за дни взе стотици жертви. На 7 януари е изолиран новият вирус, а на 12 януари Китай споделя генетичния ред на коронавируса 2019-nCoV, тръгнал от рибния пазар на китайския град Ухан, провинция Хубей.

 За близо 4 месеца той се превърна в зловещо чудовище, а научната общност по света впряга целия си потенциал по-бързо от всякога да търси "оръжие" срещу него. Днес светът има отчаяна нужда от нови лекарства срещу COVID-19 и може би точно безмилостният темп на разпространение на вируса и чувството на отчаяние у човечеството може дори да ускорят разработването на нови лекарства. Само Европейския съвет ще задели 140 млн. евро за 17 проекта, включително и за ваксини.

 Познанието за същността на болестта все още е доста ограничено дори в научните среди, тъй като няма достатъчно данни за категорични отговори. В това време различните държави вземат различни мерки, за да бъдат сведени до минимум пораженията от болестта.

 В ДУМА често пиша за клиничните изпитвания, но да припомним, че пътят на една успешна молекула (от стотиците хиляди) до лекарство изисква около 15-годишен труд на големи екипи и струва стотици милиони до 1 милиард долара. Към това се добавя и пътят на лекарството да аптечния пазар. Подобен е пътят на една ваксина от научните лаборатории до аптеката. Затова е наивно да се смята, че за месец-два ще бъде открит медикамент, който да лекува COVID-19.

"Приветстваме изследователите по целия свят, които се обединиха, за да оценяват системно експерименталните терапии", каза преди време Тедрос Адханом, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом. В търсенето на "ясни и категорични доказателства" СЗО започна широкомащабно клинично


изпитване на няколко схеми на лечениеЕдната е експериментално антивирусно лекарство, наречено ремдезивир. Другата е свързана с антималарийното лекарство хлорохин (или свързания с него хидроксихлорохин), за която и в България се заговори. Други два подхода са свързани с комбинация на две лекарства срещу ХИВ, както и същите тези две лекарства срещу ХИВ заедно с бета на противовъзпалителния интерферон. Процесът на клинични изпитвания е гъвкав, поради което една терапевтична схема може да отпадне, друга, която се окаже по-надеждна, да се добави. Междувременно стотици други изследвания са в ход.

На базата на малки проучвания излезе новината, че хидроксихлорохинът и свързаният с него хлорохин може да спре новия коронавирус. Лекарството съществува от десетилетия и медиците имат опит с него като антималарийно. Първо френски лекари съобщиха новината, но вече на различни места се провеждат проучвания. "Малки данни от лабораторните данни през последните няколко години показват, че това лекарство има активност срещу вируси", казва д-р Калеб Скипър от Университета на Минесота. Неговото проучване цели да провери дали хидроксихлорохинът може да попречи на хората, изложени на вируса, да развият тежко заболяване. Докато научните среди гледат резервирано към новината, че споменатите антималарийни препарати са ефикасни срещу COVID-19, а СЗО все още не е одобрила лечението с него срещу новия коронавирус, хората по целия свят неистово започнаха да се запасяват с тях, след като американският президент Доналд Тръмп ги похвали като възможен лек за новия коронавирус. В резултат на свръхтърсенето производителите увеличават производството. В същото време пациенти, които ги приемат за други заболявания, като лупус, се борят за достъп до обичайните си доставки, съобщават американски медии. Междувременно двама нигерийци бяха хоспитализирани заради предозиране с антималариен препарат, каза в интервю за агенция "Блумбърг" старши здравният асистент на губернатора на Лагос Ореолува Финих.

Медицинските среди продължават да смятат, че изследванията на ефекта на лекарството срещу новия коронавирус са на ранен етап.

Междувременно статия, публикувана в Протоколите на Майо клиник (Mayo Clinic Proceedings) предупреждава, че хидроксихлорохинът и свързаният с него хлорохин може да предизвика проблеми у някои хора със сърдечни проблеми. Това е т.нар. дълъг QT синдром, който е наследствено нарушение на сърдечната електрическа система и е често срещана причина за внезапна смърт при младите хора, обясняват от Националната здравна служба на Обединеното кралство. 

Лопинавир-ритонавир

През февруари лекари от Тайланд заявиха, че пациенти на COVID-19 се подобряват от комбиация от две лекарства срещу ХИВ, лопинавир-ритонавир. СЗО тества комбинацията заедно с бета на противовъзпалителния интерферон, който организмът произвежда естествено, за да предпазва вирусите. Лекарствената комбинация се ползваше при болни по време на епидемиите на тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2) от 2002-2003 г. и близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV) от 2012 г. и тогава изглежда помагаше. Но клиничното изпитване при пациенти с COVID-19, засега показва, че не подобрява значително състоянието им в сравнение с такива, на които не е приложено.

Ремдезивир

Първоначално антивирусното лекарство "Ремдезивир" е разработено за лечение на ебола, но по-късно изследванията показват, че има ефект при лечение на MERS-CoV и SARS-CoV-2. Все още се събират данни от различни клинични изпитвания. Преди да се даде лекарството на болни хора масово, трябва да сме сигурни, че то действително работи, категорични са лекарите по света и все още никой не е казал, че медикаментът работи при COVID-19. Смята се, че първите данни дали "Ремдезивир" действа при COVID-19 може да дойдат най-рано през април.

Клиничните изпитвания за нов ефект дори на вече съществуващи лекарства отнемат време, тъй като е необходимо за правилно събиране на достоверни данни. Все още проучванията са предимно малки и нямат реални контролни групи, което затруднява изследователите да са сигурни в своите заключения. Затова експерти смятат, че поне до следващия месец едва ли ще има сериозни научни съобщения. Фармацевтичните компаниите също полагат героични усилия да разработят и доставят нови лекарства.  

След като СЗО обяви пандемията от COVID-19 човечеството възлага надежди на евентуална ваксина. Разбира се, антиваксърските движения мълчат, както винаги са мълчали при епидемии.

Ваксина преди късната есен на 2021 г.

едва ли може да се появи, прогнозират учени. Според Световния икономически форум с такъв препарат светът може да се сдобие не по-рано от 18 месеца. Да припомним, че първата епидемия от ебола е през 1976 г., а първата ваксина  за профилактика на болестта бе разрешена за употреба в последните един-два месеца на 2019 г!

Любопитно е развитието на общественото мнение. Например в края на януари 48% от американците са били склонни да се ваксинират срещу  COVID-19, а 18% били против. Точно месец по-късно съотношението става 65:11!

По данни на Световния икономически форум около 35 компании и академични институции се надпреварват да създадат ваксина и поне четири от тях са тествали препаратите си на животни...

Изследователи търсят и възможности да намерят биомаркер в кръвта, който им помага да предскажат хода на заболяването.Кризата постави предизвикателството пред лекари и изследователи по света като никое друго.

      

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ