18 Септември 2021събота23:05 ч.

На фокус

За кого бият руските камбани след Курската битка

Книга на акад. Васил Сгурев за най-големия сблъсък във Втората световна война ще бъде представена днес в Националната библиотека

/ брой: 231

автор:Тодор Коруев

visibility 1860

На 28 ноември в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде представена книгата "Курският сблъсък" (изд. "Захарий Стоянов"). Мнозина ще се изненадат, че авторът не е професионален историк, а академик, електроинженер. Сигурно интересът на Васил Сгурев към Втората световна война и към най-ожесточения в тази война сблъсък - съветско-германския, продължил от 21 юни 1941 г. до 9 май 1945 г., е отдавнашен, но изследователят не криел съмненията си към обективността на обявяваните човешки и материални загуби, които били приспособени към политическата действителност. Най-често се снишавали собствените, а се преувеличавали чуждите загуби. И когато секретността пада, излизат в Русия, Германия и в САЩ книги и изследвания, които представят обективно войната, а Васил Сгурев се сдобива с данни, които използва  в своята книга, която представя Курската битка като водораздел между двете отделни фази на войната. По концентрация на хора и военна техника на сравнително ограничено пространство от курската издатина, по мощност и решителност на немската офанзива и упоритост и ожесточеност на руската отбрана тази битка превъзхожда всички други сражения до и след юли-август 1943 г. В този огромен сблъсък участват от двете страни над 4 млн. души, 13 000 танка, 12 000 самолета. Загубите са огромни. Това прави Курският сблъсък интересен за съвременен прочит от различни поколения и от различни гледни точки. 

В осемнайсетте очерка са представени  характерни събития, предхождащи Курската битка, както и отделните съществени епизоди и операции в него. Има и две нестандартни глави: едната с анализи за "Рисковете и решенията" на военачалниците, другата аналитично-публицистична "За кого бият руските камбани", в която се изтъква: Сам Хитлер вижда, че богът на войната му обръща гръб и Германия неумолимо поема пътя към ада. Това е война и на машините. Инженерната специалност на автора му дава предимството да обясни качествата и недостатъците на отделните оръжейни системи с оглед тяхното приложение на бойното поле", изтъква в послеслова акад. Георги Марков.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ