30 Октомври 2020петък07:39 ч.

Гергана Алексова:

За ГЕРБ са важни не децата, а рязането на ленти

След като за поредна година родители мръзнат пред ясли и градини, явно други са приоритетите на управляващите, казва зам.-шефът на групата на БСП в Столичния общински съвет

/ брой: 2

автор:Искра Милева

visibility 1477

- Г-жо Алексова, в първия ден на новата  година родители се блъскаха от ранните часове на опашки, за да запишат децата си в яслите в София. Защо за поредна година ставаме свидетели на този хаос?
- Децата в София са два пъти повече от местата, които има в яслите. Затова и все още важи правилото, че първият по време е първи по право. Родителите нямат друг избор. Учудвам се, че хората не са отишли пред яслите още от Коледа.
- Йорданка Фандъкова отново заговори за прословутата електронна система...
- Тази система винаги е работила във формат, който не е най-добрата опция за родителите. Първо, не е обяснено как действа, не е ясно как ще става записването. Второ, родителите все още имат възможността да записват децата в самите ясли и който е първи там, той ще е първи и в списъка на приетите. По този начин родителите искат да си гарантират записването на детето. Ако то не тръгне на ясла, единият от родителите трябва да спре работа, за да го гледа. А това в момент на криза е немислимо. Явно нещо и т.г. не е наред, след като сме свидетели на хаос и опашки пред яслите.
- Нормална ситуация ли е това за столица?
- При толкова прерязани ленти през м.г. и при такова "тупане в гърдите" от премиер и кмет колко много детски градини са открити, не ми се струва нормално. Явно това, което е било открито, не е било ново. И явно не е достатъчно. Очевидно е, че управляващите не полагат грижи точно за образованието.
- Тогава кое е приоритет за тях?
- Приоритет са магистралите, ремонтите на едни и същи булеварди, влагането на пари в пиар проекти преди изборите догодина. Но не се вижда да се залага на конкретни приоритети. Казват, че приоритет им е образованието, а в същото време има недостиг на места в детските градини. Казват, че приоритет са гражданите на София. А гражданите на София мръзнат за поредна година на 1 януари пред вратите на детските ясли. Приоритет на управляващите на София явно не са гражданите на София.
- Проблемът с яслите и градините ще стигне ли и до училищата?
- Нормално е да стигне и до училищата. Преди десетина години имаше празни места и в градините, и в яслите. През последните десет години вече има недостиг. Въпреки извиненията на общинските съветници от ГЕРБ, че това е наследен проблем, нека не забравяме, че през последните пет години в София управлява именно тяхната партия. За тези пет години те трябваше да могат да намерят решение на проблема. А да не говорим, че през последните 20 години от прехода София е управлявана от дясно мнозинство, което означава, че настоящите коалиционни партньори на ГЕРБ са тези, които са създали проблема. Вместо да се извиняват непрекъснато с предишни управления, да направят нещо. Можеше сега вместо да се отделят пари за новогодишен концерт, те да се дадат за осигуряване на места в градините.
- Има ли решение проблемът?
- Разбира се! В общия устройствен план на столицата има отредени много места за градини. И то точно в кварталите. Има пари във всеки бюджет, който е отпуснат за тази цел. Въпросът обаче е друг - строежът на една детска градина отнема повече време от този на пристройка, а и няма да могат да се отрежат толкова ленти.
Вече три години и половина ГЕРБ има пълно мнозинство в СОС. Проблемът с градините и яслите можеше отдавна да е решен, ако беше приоритет на това управление.
- А парите, дадени за електронната система...
- Хвърлиха се поредните милиони, които явно са отишли в нечий джоб. Още при въвеждането на системата заедно с двама мои колеги от групата на БСП в СОС написахме доклад, с който поискахме да се провери как е направена системата и какво е било заданието за нея. Този доклад все още отлежава при шефа на СОС Андрей Иванов. Може би ГЕРБ не искат да знаем истината.
- Какво ще кажете на чакащите пред яслите родители?
- Пожелавам им здрави нерви и повече възможности за вътрешно затопляне. И на следващите избори нека пак гласуват за ГЕРБ, ако искат децата им да бъдат извън детските градини.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ