11 Юли 2020събота13:56 ч.

Мнение

За доброто бъдеще трябва да се борим

Социализмът и разрушаването му през очите на един канадец

/ брой: 213

visibility 703

Щерю Наумов,
Варна

Разгръщайки моите архиви, се натъкнах на материал, в който Стивън Гауанс от Канада на 19 октомври 2004 г. изказва интересното становище, че някогашният Съветският съюз успя да изгради едно от най-великите постижения в човешката история - голямо индустриално социалистическо 

общество без неравенство

по отношение на богатство, доходи, с безплатно образование и здравеопазване. Общество, в което наемите, услугите и общественият транспорт бяха на символична цена. Общество без инфлация, с щедри пенсии и реални грижи за децата! 

През 1933 г. капиталистическият свят беше затънал в унищожителна криза, а социалистическото общество обяви пълното премахване на безработицата,  стабилно социално осигуряване и истинска социална демокрация - въпреки неуморните усилия на капиталистическия свят да го провали. 

Но към края на 80-те години контрареволюцията помете социалистическата Източна Европа, а в съветският съюз Горбачов усърдно демонтира опорите на съветския социализъм, казва Стивън. И добавя: някой наивно, сляпо, глупаво мислеше, че ще се стигне отново до процъфтяващото консуматорско общество, до ефективната пазарна икономика, ще процъфти многопартийната демокрация - модел, свързан с  утопично фантазиране, на фон на суровата реалност.

Разбира се, категоричен е Стивън, нито едно от големите обещания на контрареволюцията не бе спазено. И още: "Разрушаването на социализма беше катастрофално за източноевропейските социалистически държави. Това беше една голяма измама, която не само не реализира общество, но причини неоценима вреда на създаденото. Милиони бяха хвърлени в унизителна, мъчителна бедност. Безброй гласове се чуха в Русия, Румъния, България, Източна Германия - че откраднатото от тях човешко общество като цяло изчезна. Всеки казваше: Та ние живяхме по добре при социализма. Имахме работа, имахме сигурност. Днес тези народи водят отчаени борби на живот, като че ли са хванати в капан, където победите са малко, пораженията са много". 

По думите на Стивън, нарастващата конкуренция за работни места вече принуждава работниците и Западна Европа да приемат по ниско заплащане. Тези в "Дамлър-Крайслер", "Томас Кук" и други фирми работят повече часове, а в някой случаи и за по ниско заплащане. 

Повече работа за по малко пари

е прекрасен резултат за корпоративната класа - точно същият беше постигнат от някогашните фашистки Германия и Италия през 30-те години на миналия век. Докато червените социалисти успяха да реализират едно общество на приемлива умереност и икономическа сигурност за ВСИЧКИ. Със съжаление констатирам, казва канадецът Гауанс, че Карол и 12-годишната му сестра Алина например ежедневно ровят в депата за промишлени отпадъци в бившата социалистическа Полша. Заедно с баща си те търсят скрап и долнокачествени въглища, с които да си осигурят някой долар, за да могат да си купят мизерна храна. "При социализма се живееше по-добре", въздиша 49-годишният баща на Карло и Алина. "Преди, обяснява той, работих 25 години в едно предприятие, а сега никъде не мога да намеря работа, каквато и да е". А Густав Молнар, политически анализатор към института "ЛАСЛО ТЕЛЕКИ" казва, че чуждите фирми в страната му наемат само млади хора под 30 години, половината от населението на тази страна е извън играта, докато при социализма ВИНАГИ имаше работа за ВСИЧКИ. Имаше и къде да живееш. Имаше безплатни лекари, които не пребъркваха човешките джобове.

Разгромът на социализма не донесе нищо добро на мнозинството от хората, казва Стивън. Контрареволюцията в Източна Европа за бившите социалистически страни не донесе благоденствие, донесе неизмеримо по-голяма бедност. Магазините сега преливат от стоки, които са недостижими за обикновения човек. Сега, казва събеседник на Стивън - Александър Виктор, мога свободно да критикувам новото правителство, без да подбирам думите си, но това едва ли е конпенсираща утеха за ограничения ни живот. А Йон Ванчея, румънец, който се мъчи да оцелее с мизерната си пенсия, добавя: "Вярно е, че в миналото нямаше много неща за купуване, но сега цените са толкова високи, че не можем да си купим ежедневна храна. По времето на Чаушеску животът беше десет пъти по-добър." За България Стивън казва:

 "80% от хората са по-зле сега,

през времето на прехода към пазарна икономика". 

Така Стивън Гауанс от Канада стига до следното заключение: "След като драстично обеднелите народи на бившите социалистически страни скърбят за придобитите някога по времето на социализма благинки, защо тези страни не се обединят и не върнат чрез гласуване социалистическото общество? В някои страни възстановените комунистически партии получиха право да управляват. Но се оказа, че социализмът не може да бъде върнат с едно прещракване на ключ. Може би не е възможно, защото бившите социалистически производства са приватизирани и поставени под контрола на пазара. Привържениците на целите и ценностите на капитализма заемат възлови позиции в съответните държави. Законовите икономически и политически структури са променени и пригодени за задоволяване изискванията за реализиране на частни печалби." 

Наистина, казва Стивън, комунистическите партии имат възможности да действат в границите на многопартийната демокрация, но стожерите на социализма - общата собственост, централното планиране и водещата роля на работническата класа, са демонтирани и изхвърлени, както ни се казва, на бунището на историята. Връщането им ще изисква много по-драстично поведение от простото инсталиране на левите в капиталистическите парламенти.

 Разбира се, стъпка напред в тази посока не може да бъде предприета, докато решителна част от населението, отвратена и отхвърляща днешното положение, не се убеди, че е възможно нещо по-добро  и не прояви готовност да престъпи трудностите на нов преходен период. Наистина е възможно нещо по-добро от унищожителната икономическа несигурност и ужасните неравенства. Това "нещо по-добро" беше реалност при социализма, а днес продължава да го има в Куба - независимо от непрестанните усилия на САЩ да го смажат и там. 

Силите на реакцията запазиха парите си,

движимата си и недвижима собственост, привилегиите си за по-високо образование и преди всичко - международните си връзки. Да им се даде пълна свобода означаваше да им се даде материална подкрепа от чужбина, за да ликвидират евентуална контрареволюция. Някои борци за граждански права твърдят, че в името на свободата на словото и на сдружаването американците се готвят да сменят републиката с монархия или да разрешат провеждането на пронацистки демонстрации, да се формират фашистки  политически партии и с това да се върнат в края на краищата към времето на Третия райх. За да има прогрес и да оцелее едно социалистическо правителство, то трябва по необходимост да действа репресивно и смело спрямо враговете си. Тази жизнено важна необходимост обаче се демонизира и заклеймява като тоталитаризъм от заинтересованите от победата на антисоциалистическите сили.

Постиженията на социализма са в интерес на цялото човечество - при това те бяха осъществени при изключително тежки условия, при непрекъсната враждебност на Запада и при неуморните усилия на бившите експлоататори за възстановяване на капитализма. Въпреки всичко канадецът Стивън Гауанс не изключва връщането на социализма, който е по-прогресивен от капитализма и има завидно бъдеще. Това казва той през 2004 г. Днес нищо не се е променило, напротив - деградирането на обществото ни става все по-всеобхватно. Големият въпрос е защо не искаме да спрем деградацията; защо отново и отново робуваме на грабители, които безскрупулно изсмукват всичко, създадено преди; изсмукват живота ни днес и смятат да го смучат и в бъдеще. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 580

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 499

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ