22 Септември 2020вторник17:18 ч.

За да се измъкне, властта зачисли нови харчове на общините

/ брой: 35

автор:Павлета Давидова

visibility 396

Още на правителственото заседание стана ясно, че обещанията на Бойко Борисов за пътища без винетки означават непредвидени разходи за местната власт. Кабинетът реши всички общини, които искат да бъдат извадени от обхвата на платената пътна мрежа, да могат да го направят, но да поемат грижата за въпросните второкласни пътищата. Общините трябва да сключат специални споразумения с АПИ. Досега само Столичната община е изразила такава готовност.

Докато Борисов беснееше в МС и се опитваше да замаже гафа, депутатите от БСП няколко пъти помолиха шефката на НС Цвета Караянчева да покани регионалната министърка Петя Аврамова в парламента. Социалистите Димитър Данчев и Георги Свиленски няколко пъти напомняха искането си, което мотивираха с публичното недоволство срещу районите край София. В крайна сметка Аврамова се появи, само за да издекламира, че глобени в тези райони няма. Тя се оплете в обяснения как имало винетки още от 2004 г., а решението за определяне на обхвата е от декември 2018 г. и оттогава "важи за всички тези пътища". Според нея хората се били притеснили от по-твърдия контрол за движение по пътищата, който влизал в сила покрай интелигентните нови системи.

"Нека не се политизира този въпрос, той е въпрос на преговори. Освобождаване от винетна такса без заплащане няма да има", заяви Аврамова. Преговорите били Столичната община "да се включи в издръжката на тези пътища" чрез бюджета си. Такава възможност щели да имат и останалите общини в България, стига кметовете им да заявят писмено пред АПИ, че искат да поемат "част от издръжката на републиканската пътна мрежа", ако отсечките бъдат освободени от пътни такси. Тепърва щяло да се внася ново решение в МС, което да преразпредели отговорностите и пътищата с винетки.

"Никой от тези пътни отсечки, за които в момента се водят преговори, не е глобен. Никой няма да получи електронен фиш", повтаряше Аврамова.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 894

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 284

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 403

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 489

Как търпим това десет години?!

visibility 1500

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 720

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 915

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ