02 Април 2020четвъртък03:27 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

От редактора

За безплатното четене и билетчето

/ брой: 130

автор:Боян Бойчев

visibility 1532

Вече половин месец билетчето за градски транспорт в София е 1,60 лева. Традиционното мрънкане в кварталните кафенета, вкъщи пред телевизора или с колегите. Няколко измъчени протеста и това е. Всяко чудо за три дни. Търпи, народе!
Къде са "умните", "красивите", "интелигентните"? Къде са протестите им? Сигурно ги няма, защото не са им платили. Или защото не ползват градски транспорт? Или защото 1,60 не е проблем за тях?
В същото време от Столичната община така и не обясниха логично какво налага такова драстично поскъпване. Традиционните увъртания, обещания как от утре не ще пътуваме, а ще се носим безметежно с нови транспортни средства. Голяма част от медиите се включиха в хора, като сравняваха билетчето у нас и в други страни на Европейския съюз, където то е по-скъпо. Изпускайки малката незначителна подробност, че заплатите ни са най-ниските в Европа и затова нещата няма как да бъдат сравнявани.
Но аз направих справка за нашата северна съседка Румъния. Където заплатите също са по-високи от нашите. Но билетчето в Букурещ струва около 65 стотинки. Няма грешка. Месечна карта за една линия е малко над 7 лева, за цялата градска мрежа - 16 лева. А в град Клуж, по проект на депутат, в определени седмици можеш да пътуваш безплатно, ако четеш книга. Каква мисъл за бъдещето на нацията трябва да имаш, за да предложиш и осъществиш такъв проект!
Да се върнем у нас. Една стандартна като обем стихосбирка струва между 5 и 7 лева. Тоест, за да отидеш на премиера на книга, трябва да дадеш толкова пари, колкото и да си я купиш. Или да предпочетеш луксозно снобарско списание, което също струва толкова. И да го разлистваш в автобуса, докато чакаш в задръстването. Или по-добре в кафенето. Ама така да го четеш, че всички да те видят.
Само не се зачитай в стихосбирка. При нас безплатно няма. Контрольорите като чакали дебнат да те хванат без билетче от 1,60 лева. Защото си най-големият престъпник, ако не се таксуваш. По-голям от онези в бронираните лъскави лимузини, които необезпокоявани владеят и улицата, и града, и страната.
Да му мислят поети и писатели откъде ще намерят пари да издават книгите си. Няма да е от новите билетчета. А и защо да издават въобще?
 

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ