18 Ноември 2019понеделник15:22 ч.

От редактора

За безплатното четене и билетчето

/ брой: 130

автор:Боян Бойчев

visibility 1404

Вече половин месец билетчето за градски транспорт в София е 1,60 лева. Традиционното мрънкане в кварталните кафенета, вкъщи пред телевизора или с колегите. Няколко измъчени протеста и това е. Всяко чудо за три дни. Търпи, народе!
Къде са "умните", "красивите", "интелигентните"? Къде са протестите им? Сигурно ги няма, защото не са им платили. Или защото не ползват градски транспорт? Или защото 1,60 не е проблем за тях?
В същото време от Столичната община така и не обясниха логично какво налага такова драстично поскъпване. Традиционните увъртания, обещания как от утре не ще пътуваме, а ще се носим безметежно с нови транспортни средства. Голяма част от медиите се включиха в хора, като сравняваха билетчето у нас и в други страни на Европейския съюз, където то е по-скъпо. Изпускайки малката незначителна подробност, че заплатите ни са най-ниските в Европа и затова нещата няма как да бъдат сравнявани.
Но аз направих справка за нашата северна съседка Румъния. Където заплатите също са по-високи от нашите. Но билетчето в Букурещ струва около 65 стотинки. Няма грешка. Месечна карта за една линия е малко над 7 лева, за цялата градска мрежа - 16 лева. А в град Клуж, по проект на депутат, в определени седмици можеш да пътуваш безплатно, ако четеш книга. Каква мисъл за бъдещето на нацията трябва да имаш, за да предложиш и осъществиш такъв проект!
Да се върнем у нас. Една стандартна като обем стихосбирка струва между 5 и 7 лева. Тоест, за да отидеш на премиера на книга, трябва да дадеш толкова пари, колкото и да си я купиш. Или да предпочетеш луксозно снобарско списание, което също струва толкова. И да го разлистваш в автобуса, докато чакаш в задръстването. Или по-добре в кафенето. Ама така да го четеш, че всички да те видят.
Само не се зачитай в стихосбирка. При нас безплатно няма. Контрольорите като чакали дебнат да те хванат без билетче от 1,60 лева. Защото си най-големият престъпник, ако не се таксуваш. По-голям от онези в бронираните лъскави лимузини, които необезпокоявани владеят и улицата, и града, и страната.
Да му мислят поети и писатели откъде ще намерят пари да издават книгите си. Няма да е от новите билетчета. А и защо да издават въобще?
 

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 0

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 25

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 82

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 47

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 281

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 176

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 268

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 296

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 494

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 276

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ