20 Януари 2020понеделник13:45 ч.

За 40% от българите изборите не са били честни

Всеки трети знае за случай за купуване на гласове

автор:Дума

visibility 924

За близо 40 процента от българите отминалите местни избори не са били честни. Това показват данните от проучване на "Галъп", проведено между 14 и 19 ноември. Най-голямо е колебанието за достоверността на вота в София, в селата и в малките населени места по-голяма част от хората не вярват в честните избори и споделят, че знаят за купуване на гласове. Според отговорите на респондентите средната цена на глас е била 67 лв.
Естествено, винаги при такъв тип проучвания се наблюдава склонността към партиен тип отговори. Привържениците на спечелилата партия са склонни в по-голяма степен да казват, че изборите са било честни, коментират социолозите.
Средно за страната 55% от запитаните твърдят, че изборите в тяхната община са били по-скоро честни. Около 38% от участвалите в проучването изборите не са били или по-скоро не са били честни. Останалите се колебаят.
В София общо 52% от запитаните смятат, че изборите са били честни или по-скоро честни – срещу 32%, които смятат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или съвсем нечестни. В останалите областни центрове делът на убедените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които смятат, че изборите в тяхната община не са били честни е 37%.
Прави впечатление обаче, че в София 16% от респондентите не могат да преценят дали изборите са се провели честно или не. За всички останали населени места, освен столицата, делът на тези, които не знаят как да отговорят, е между 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък.
Изглежда, че жителите на столицата са по-разколебани по отношение на честността на изборите, отколкото жителите останалите населени места в страната, анализират от "Галъп".
В по-малките градове делът на положителните отговори по отношение на честността е 58%, а в селата – 55%. В по-малките градове 38% от запитаните смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, а в селата този дял е 42%.
31% заявяват, че лично знаят за случай за продаване на гласове. 67% не знаят за такъв случай, 2% отказват да отговорят. В Столицата свидетелите на продажба на гласове по време на местните избори са 26% - сравнително по-малко от тези в останалите областни градове, където този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките населени места продажбата на гласове е по-разпространена.
По традиция, най-открито за темата с продажбата на гласове отговарят най-младите респонденти. При тях и делът на положителните отговори е най-висок. Тревога, но не и изненада буди и фактът, че респондентите с основно и по-ниско образование споделят забележимо по-често от останалите участници в проучването, че са лично запознати с подобни случаи. Много близки са и резултатите при респондентите от ромски произход.
Според резултатите от проучването, един глас е струвал средно 67 лв. Най-често споменаваната сума пък е около 50 лв. цена глас.
31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда. 67% отричат, а 2% отказват да отговорят. И в този случай изглежда, че гласуването по-принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, отколкото в останалите областни центрове (32%). В най-голяма степен от подобни практики изглежда са застрашени жителите на селата, които и в най-голяма степен споделят, че знаят за случаи на хора, гласували по определен начин под заплаха (34%). И според този индикатор се оказва, че най-високата степен на зависими вотове е в по-малките населени места.

Почина акад. Благовест Сендов

автор:Дума

visibility 116

БСП внася днес четвъртия си вот на недоверие

автор:Дума

visibility 184

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 12

2150 души притежават повече пари от 60% от населението на света

автор:Дума

visibility 134

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 567

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 279

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 305

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ