10 Юли 2020петък19:44 ч.

Южняшки уют показва Здравка Василева

Работите й са обединени от чувството за топлина, родено някога от едно безкрайно пловдивско лято, от светлината на Тракия, извираща отвътре

/ брой: 111

автор:Веселка Венкова

visibility 714

С много "пловдивска" изложба на 18 май под тепетата се завръща Здравка Василева. Авторката се представя с 25 платна, рисувани през последната година специално за камерното пространство на галерия "Аспект".
Картините в изложбата са обединени не само стилово, композиционно и като сериозно изведен и защитен пластически възглед, но и като тематика и атмосфера, напомнящи винаги за Пловдив, обясни галеристката Олга Петрова. Фасадите, старите лампи и интериори в платната на художничката, макар безмълвни, ни пренасят в едно спокойно и уютно време, което днес, за съжаление, не достига на всеки от нас.
"Пред нас са работите на Здравка Василева. Някои звучат като Лилиев стих, други напомнят редове от Чехов, но всички те са обединени от чувството за топлина, родено някога от едно безкрайно пловдивско лято, от светлината на Тракия, извираща отвътре. Бели, топли пясъчни хълмове, интимни и уютни интериори. Смълчани фасади на тихи човешки обиталища, застинали в мечтателно очакване. И дори Венеция е сякаш пловдивска махала... Тематиката, композицията, богатата фактура, сдържаната цветност, сложният деликатен и плътен тон са споени органично в една опоетизирана живописна тъкан, която неотразимо ни привлича. Като живителна глътка хармония в оазиса на изкуството". Така определя изложбата на Здравка Василева проф. Валентин Колев.
Експозицията събужда носталгични чувства и  напомня за прекрасни детайли от живота на човека, които, в стемежа си да уловим "същественото", не забелязваме и пропускаме, коментират познавачите.
Картините на старши асистентката в катедра живопис на НХА, доктора по изкуствознание и изобразителни изкуства Здравка Василева ще останат в "Аспект" до 1 юни.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 89

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 411

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 375

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1036

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ