29 Ноември 2023сряда14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Юруш на магистратурите

Университетите привличат висшисти с все по-нови и модерни програми

/ брой: 151

автор:Деси Велева

visibility 10

Деси ВЕЛЕВА


След като се поохладиха страстите около приема на първокурсници след завършено средно образование, идва ред на завършилите висше, които искат да продължат обучението си в магистърски програми. Приемът на документи започва до дни в повечето вузове, които предлагат все повече и по-разнообразни магистратури. И тази година много университети могат да се похвалят с напълно нови програми и дават заявки, че те отговарят на всички съвременни изисквания в непрекъснато променящ се свят. Затова и все по-често новите магистратури са съвместни - между два университета или с външна организация.

За съжаление бройките за много програми по държавна поръчка са силно ограничени, а таксите за платено обучение са много по-високи от субсидираните от държавата, което отказва много студенти.


Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пуска нова магистърска програма "Интелектуална собственост и технологичен трансфер" на английски език (Intellectual Property and Technology Transfer), разработена съвместно с Европейското патентно ведомство. Програмата обещава да предостави специализирани знания, експертиза и практика както за европейската система, така и за прецедентната правна система.

Лекторите ще бъдат от Европейското патентно ведомство, Световната организация по интелектуална собственост, Американското патентно ведомство и други чуждестранни университети. Те ще представят знанията си в областта на изобретенията, търговските марки, промишления дизайн, търговската тайна, лицензирането, оценката на интелектуалната собственост, технологичния трансфер, нелоялната конкуренция, фалшивите стоки, авторските права и свързаните с тях индустрии - все актуални за България сфери.

Обучението в магистърската програма е двусеместриално, провежда се на английски език и е в хибриден формат. Дипломантите получават европейска диплома и сертификат от партньорските организации за завършено обучение със специализация "Мениджър по интелектуална собственост и трансфер на технологии".

Към Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" новата магистърска програма се нарича "Биостатистика". Обучението по нея също е съвместно - с Медицинския университет в Пловдив. То е два семестъра и е задочно, като кандидатите трябва да са завършили специалност от областта на природните науки, математика и информатика или здравеопазване и спорт. Такса за обучение за един семестър е 750 лв. Програмата е интердисциплинарна и е предназначена да отговори на нарастващите нужди от професионалисти по биостатистика, които да се интегрират в екипи за моделиране и анализиране на процеси и явления в областта на природните науки за живи системи и медицината. 

Още едно сътрудничество ознаменува новата магистърска програма "Общински финанси". Тя е съвместна между Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Обучението отново е задочно, а семестриалната такса е 615 лв. Студентите ще изучават дисциплини като "Правен статут на общините", "Управление на местните финанси и бюджети", "Управление на обществени поръчки", "Одит в публичния сектор", "Управление на проекти". 

Във ВУЗФ има още една нова магистратура, но тя е на драстично по-висока цена - 3425 евро е семестриалната такса. Нарича се "Международно банкиране и финанси" и е с преподаване на английски език. Обучението обаче е в редовна форма. Целта му е успешна професионална реализация в областта на управлението на банкови предприятия. Студентите ще получат знания, свързани с работата на банките, структурата на финансирането на корпорациите и пазара на финансови услуги в национален, регионален и глобален мащаб. 

Великотърновският университет може да се похвали с още една напълно нова магистратура за страната. Специалността "Педагогика на ранното детство" е нужна заради навлизането на повече педагози в детските ясли. Във вуза предстои и стартът на още една нова специалност за магистри в два семестъра - "Педагогически съветник".

ВТУ и Софийският университет от миналата година си сътрудничаст чрез съвместната програма "Нова и съвременна българска историята, проблеми, водели и методология", която е 2 семестъра и е в смесен формат - виртуална и присъствена. Програмата включва осем задължителни дисциплини, целящи да дадат на студентите по-задълбочени познания в областта на новата и съвременна българска история.

"Артистични подходи в образованието" е названието на нов съвместен проект между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и НАТФИЗ. Обучението е насочено към придобиване на педагогически и интердисциплинарни компетентности за реализиране на обучение в арт образователни дейности и проекти в училище, в занимания по интереси, в Центрове за подкрепа на личностното развитие на децата и други организации. Новата за страната ни програма съчетава знанията на хора от педагогическата наука с тези на хора, свързани с театралното и филмово изкуство, за да подготви два профила бъдещи специалисти.

В УНСС също има нова магистърска програма "Климат и международен бизнес с преподаване на английски език", която е съвместна между университета и Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките. В хода на обучението си студентите ще се запознаят със съвременните тенденции в областта на климатичните промени и  устойчивото развитие и мерките, предприемани на национално и международно равнище в тази насока.

 

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ