05 Август 2020сряда22:48 ч.

Юбилейна изложба на Евгени Йонов

От плаката и сценографията до изящната красота на неговите "Алафранги" показва СБХ по повод 100 години от рождението на художника

/ брой: 215

автор:Надежда Ушева

visibility 2578

Ако трябва да се пише ненаписаната история на българската пластическа култура, има един сравнително забравен раздел, в който пионерските усилия на универсални - и като талант, и като творческо поведение художници, изградиха обществения вкус и култура извън изложбените зали. Артистичната им дейност беше колкото функция на обществени задачи и нужди на времето, толкова и израз на синтетично изкуство, в което се срещаха възможностите на всички изкуства, пише акад. Светлин Русев. По думите му Евгени Йонов (1910-1996) е бил не просто един от тях - от пионерите, а фигура, която формира и налага високи критерии във всички области, до които се докосва богатата му чувствителност и разностранен талант.
Евгени Йонов владееше пространството във всичките му естетически и смислови измерения, независимо от различността на неговата функция - от сложната организация на една панаирна палата до емоционалната съдържателност и внушение на един музей, от плаката и сценографията до изящната декоративна красота на неговите "Алафранги". Всъщност в тях като че ли беше запазил за края на творческия си път най-чистите пориви, в които възрожденската красота и обаяние са колкото израз на национална стилистика, толкова и на модерно разбиране за внушението на картината, отбелязва Светлин Русев. Той описва Евгени Йонов като широко скроена личност, който носи духовността на старите зографи, заедно със съвременна мярка и високи критерии за обществената роля на художника. В днешното прагматично време, лишено от духовни илюзии, повече отвсякога имаме нужда от памет за творческата и обществена мисия на творци като Евгени Йонов, подчертава акад. Русев.
Една красива "Алафранга" оцеляла във времето, преминала през стари и нови безумия, връща вярата, че все още ни има. Изложбата по повод 100-годишнината от рождението на художника Евгени Йонов може да се посети до 28 септември в галерията на СБХ на "Шипка" 6, етаж III.
Той е роден във Велико Търново. Завършил е Художествената академия в София, в ателието на проф. Дечко Узунов, специалност обща декорация. Бил е главен проектант на панаира във Варна и на Народния театър "Иван Вазов";
Носител е на много национални и международни награди. През 1985 г. прави юбилейна изложба и е отличен с орден "Кирил и Методий", I степен.
 

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ