25 Юни 2021петък10:27 ч.

Йотова организира конференция на високо ниво за децата бежанци в България

Предизвикателствата пред нашата страна ще бъдат обсъдени в петък

автор:Дума

visibility 1777

Евродепутатът Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти в ЕП организират конференция на тема "Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения". Събитието ще се състои в петък, 13 ноември 2015 г. от 10:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание. Българският парламент е естественото място на тази дискусия, защото предизвикателствата пред нашата страна и ЕС стават все по-големи, особено когато става дума за децата бежанци, които са загубили родителите си. Очевидно е необходима законодателна промяна. Затова в дискусията са ангажирани международни организации, български институции и неправителственият сектор, за да помислят как да се изработи наистина работещо законодателство. Участие потвърдиха вицепрезидентът на Р България госпожа Маргарита Попова, заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика господин Ивайло Калфин и министърът на образованието и науката професор Тодор Танев. Основен чуждестранен гост на конференцията е госпожа Кашету Киенге, която изготвя позицията на ЕП за новата общоевропейска и цялостна политика по миграцията. Това е от голямо значение за България, тъй като госпожа Киенге ще може да чуе проблемите на нашата страна и да отчете нейните интереси в доклада на Европейския парламент.

На дискусията ще присъстват и директорите на двете агенции, които имат най-пряко отношение към проблемите на непридружените малолетни и непълнолетни - Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето. В обсъждането ще се включат и представители на международни организации и неправителствения сектор като УНИЦЕФ, Агенцията на ЕС за подкрепа в областта на убежището (ЕАСО), Международната организация по миграция, Българския червен кръст и др. "Данните през последните месеци са наистина стряскащи", коментира Илияна Йотова. "Само от началото на годината до 1 септември т.г. броят на непридружените деца, потърсили международна закрила в България, е над 1100 души. Цифрата нараства все повече и едва ли можем да очакваме спад през зимните месеци. Именно тези тревожни тенденции са сред причините, които накараха Делегацията на българските социалисти в ЕП да инициират конференцията. Искам да чуем всички гледни точки, за да изготвим възможно най-доброто българско и европейско законодателство по темата", допълни българският евродепутат.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ