01 Август 2021неделя20:15 ч.

Йотова: Нужно е специфично финансиране за планините в Европа

автор:Дума

visibility 1955

"Искаме допълнителни инвестиции за слабо развитите планински региони в Европа", каза Илияна Йотова на конференция за алпийската стратегия на Европейския съюз, която се проведе в Словения. На тази конференция за първи път бе представен докладът на евродепутата за развитие на планинските региони. Илияна Йотова бе поканена като говорител в качеството и на докладчик по планинските региони в Комисията по регионална развитие в Европейския парламент. Тя се застъпи за различен от сегашния регионален подход и тематични европейски инвестиции в планините. Тя похвали политиката в Алпите като пример за успешно сътрудничество между различни региони и държави и изрази надежда останалите планини в Европа да последват модела им. "Има огромни разлики в планинските региони в ЕС. Алпите са една от най-богатите местности в Европа. Междувременно в България е често срещано явлението планински общини да имат 100% обезлюдяване. Нужен е общ подход за планините и опит за сближаване на техните икономики", заключи Йотова.
Докладът за планинските региони е нейна инициатива и мина първото си четене в Комисията по регионална развитие на Европейския парламент преди две седмици. Чрез него Илияна Йотова призовава за отделяне на средства от еврофондовете за планинските региони в ЕС. Инвестициите, за които се бори евродепутатът, са насочени към малките и средни предприятия, обучението и справянето с промените в климата, които имат особено значение за туризма. Докладът на Йотова бе посрещнат с одобрение от всички парламентарни групи и се очаква да бъде гласуван в пленарната зала на ЕП през лятото на тази година.
На конференцията присъстваха еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу, еврокомисарят по транспорт Виолета Булц, външните министри на държавите от алпийския регион и представители на местната власт. Виолета Булц подчерта значението на инфраструктурата в планинските региони: "Особено важни са големите коридори в Европа, които може да струват до 500 млрд. евро. Европейската комисия разполага с 24 млрд. евро за тяхното осъществяване, което означава, че е нужна мобилизация на държавите членки и привличане на частни инвестиции", заяви еврокомисарят.
 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 0

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 16

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 45

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 47

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1595

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 690

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1349

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ