22 Януари 2021петък18:52 ч.

Снимка Личен архив

Интервю

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

Обществен съвет от експерти ще подпомага работата ми, заяви кметът на община Пещера

/ брой: 224

автор:Юлия Кулинска

visibility 2102

Йордан МЛАДЕНОВ е роден през 1979 г. в Пещера. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност агроинженерство, и Техническия университет в Габрово, специалност стопанско управление. От 2003 г. до 2013 г. е председател на УС на Бизнес център в Пещера, с основна дейност разработване и кандидатстване по европейски проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. Бил е регионален координатор по проект 100 за създаване на конкурентоспособни стартиращи фирми. През годините е партньор по редица социални и икономически проекти. 

Депутат от "БСП за България" в 44-ото Народно събрание от Пазарджик. На местния вот е избран за кмет на община Пещера. Владее руски и английски език.

"До края на мандата ми детските градини ще станат безплатни, ще организираме и безплатна детска кухня за децата до 2 години"

- Г-н Младенов, какви са най-важните приоритети, включени в програмата ви за управление на община Пещера?

- По време на предизборната кампания аз и моят екип имахме възможност да запознаем жителите на общината с тях. Ще работим за прозрачно управление, с ясни правила и в диалог с хората. По отношение на приоритетите ще посоча накратко най-важните от тях. На първо място бих поставил нашата цел за по-зелена, по-светла и чиста община Пещера. Това можем да постигнем с монтирането на енергоспестяващо осветление, поддържане на зелените площи и редовно измиване на улиците. 

Екологията е тема, която винаги е била актуална за нашата община. Предвиждаме изграждане на система за мониторинг на чистотата на въздуха и подмяна на съоръжения, които трябва да гарантират чистотата и на водата. Няма кмет, който да не иска общината да има съвременна инфраструктура. В програмата си съм включил асфалтирането на улици, продължаване санирането на сгради, обновяване на центъра в Пещера. 

Децата са нашето бъдеще. Планираме детските градини да станат безплатни до края на мандата, а също да имаме безплатна детска кухня за децата до 2 години. Нашата програма включва развитие на социалните услуги и грижа за хората. Това предвижда връщане ролята на общината в управлението на социалните услуги и разширяването им, създаването на добър инвестиционен и бизнес климат чрез привличане на инвестиции и сътрудничество с местния бизнес.

Ще се погрижим и за осигуряване на качествено и достъпно здравеопазване, съвременна образователна среда и модерна материална база в училища и детски градини. Ще се погрижим и за развитието на спорта и младежките дейности, и обновяване на културните центрове, а също и за устойчиво развитие на туризма в общината.

- Какви ще са първите стъпки, които предприехте, сядайки на кметския стол?

- Най-напред трябва да получа яснота в какво финансово състояние поемам управлението на община Пещера. Предстои да бъде извършена ревизия на разходването на средствата досега. Ще се запозная с всички договори, сключени от досегашното общинско ръководство. Тези, които са несъвместими с принципите за управление с ясни правила, прозрачност и диалогичност, ще бъдат прекратени. 

Следващата ми стъпка е да оптимизирам състава на общинската администрация. По време на предизборната кампания хората поставиха доста проблеми, свързани с нейния числен състав и работа, които спешно трябва да бъдат решени. Успоредно с това ще работим активно за решаването на проблеми, за които не се изискват много средства, а преди всичко добра организация и ефективност. Такъв проблем е подмяната на улично осветление, което е повредено, или поставянето на нови лампи там, където няма такива. 

Ще се погрижим и за чистотата в града, а също и за поддържането на зелените площи. Има още много привидно малки неща, които хората очакват от нас да бъдат решени оперативно.

- Кои са основните проблеми, които стоят пред жителите на общината и които сте амбициран за разрешите през мандата си?

- По време на срещите ми с жителите на общината към мен бяха отправени десетки въпроси, свързани с подобряване качеството на живот в населените места. Хората искат да се подобри сметоизвозването и чистотата на улиците. Част от тях поставиха въпроса за необходимостта от осветление в крайните квартали, за видеонаблюдение в районите около училища и детски градини. 

Младите хора искат повече зеленина, детски площадки и кътове за отдих. Не случайно екологията е сред основните ни приоритети. Проблемите, свързани с чистотата на въздуха и водата в общината, не търпят отлагане. Ще организираме мониторинг за чистотата на въздуха, контрол върху вододайните зони, възможност да използват стопанската вода.

Проблемите са много, но не мога да пропусна тези, свързани със състоянието на улици и тротоари, необходимостта от почистване на коритото на река Стара, обновяване на пътната маркировка по основни артерии, а също и необходимостта от въвеждането на ясни правила и ред за паркирането на автомобилите. Санирането на сгради трябва да продължи, но при ясни правила. Да се знае колко са отпуснатите средства и колко сгради ще бъдат санирани с тях, за да не се правят излишни разходи от живеещите и да не остават те с напразната надежда, че ще имат реновирана сграда. Разбира се, има още доста проблеми, които бяха поставени през мен и екипа ми. Ще направим всичко възможно те да получат своето решение.

- Какви са решенията, които предлагате, за да бъдат предолени те?

- На първо място решения ще получат тези от проблемите, с които може местната власт сама да се справи. Например Общинското предприятие "Чистота" трябва да заработи ефективно, достъпът и обслужването от общинската администрация трябва да бъдат значително улеснени. Затова предвиждаме възможност за електронни услуги за улесняване работата на бизнеса, а също и за спестяване време на жителите на община Пещера. 

Предвиждаме също създаването на Обществен съвет към кмета, който да го подпомага при решаването на различни проблеми. В този съвет ще влязат широк кръг хора с различни професии - юристи, икономисти, лекари, учители, културни дейци. Така ще имаме винаги пряка връзка с хората и ще работим съвместно за решаване на проблемите. 

Община Пещера има възможности за развитието на историческия и културния туризъм. Желанието ни е да бъдат назначени няколко специалисти, които да разработят цялостната визия за превръщането на Пещера в желана дестинация, защото ние имаме и природни, и културни забележителности, които трябва да бъдат популяризирани и посещавани. И накрая нека погледнем към най-близките месеци, които предстоят - очаква ни зимата. За целта ще създадем максимално добра организация за зимно почистване и поддържане на пътищата и улиците, а също и за почистването на пътя за курорта "Свети Константин". 

Предстоят ни и празници, и едни от най-светлите са Коледните. Ще работим за разнообразна културна програма не само в Пещера, но и в двете населени места Радилово и Капитан Димитриево. Ще се постараем да зарадваме децата, а също и да помогнем с благотворителни инициативи тези от тях, които имат нужда от нашата грижа и обич. В заключение ще посоча, че именно грижата за хората, отговорното отношение към всеки, поставен от тях, проблем и любовта към родния ни град ще ни водят в работата ни за превръщане на община Пещера в по-добро място за живеене.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ