10 Декември 2019вторник08:23 ч.

Йогите - господари на съвършенството

Тяхната философия неслучайно е изповядвана от най-големите индийски мислители, общественици и политически дейци - Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Кришна Менон, Кришна Мурти

/ брой: 244

автор:Иван Беловски

visibility 3953


"Животът не съществува, за да ни напомня, че трябва да умрем. Смъртта е тук, на Земята, за да ни напомня, че трябва да живеем..."
                              Жое Клемендоре

Навярно някои читатели на вестника още не са забравили разлепените в средата на 60-те години на миналия век афиши с лика на известния индийски йога Жое Клемендоре, гастролирал тогава с огромен успех в стария софийски цирк заедно със своята асистентка и секретарка Гертраут Гросман.
Жое Клемендоре се е родил на 10 юли 1922 г. в Тринидад в заможно семейство на испанец от Венецуела и майка индийка. Осемнадесетгодишен, той срещнал един учител-йога от Тибет, което силно го впечатлило и оттогава започнал да проявява интерес към учението на йогите. Първите уроци получил от този учител, след което отишъл да живее в Индия. Родителите му искали синът им да стане медик и го изпратили в Англия, където завършил медицина и се дипломирал като лекар-хематолог.
Приятели на йогата споменават, че той бил всестранно развита личност. Обичал много киното, театъра, свирел на пиано, дори композирал, владеел отлично английски, испански, френски и немски.
Като повечето йоги познавал тайните на индийската народна медицина, което го правело търсен от много болни хора в различни страни, където гастролирал. Посредством масажи, специални техники и методи Жое Клемендоре подобрил значително състоянието на няколко парализирани наши сънародници, потърсили помощта му.
Трябва да бъде споменато, че в програмата си йогата Клемендоре изпълнявал над 240 номера, от които най-прочутият бил спиране на сърцето така, че не се долавял пулс дори с лекарски слушалки. Други атрактивни изпълнения на Жое били изкълчване на ръцете в рамената, преминаване зад тялото и прихващането им през корема, също изкълчване на крак и поставянето му зад главата, Поза на съзерцанието (в която Клемендоре можел да прекара цели дни), Поза на жабата, Възелът на йогата и др.

Йогата Веселин Лучански демонстрира пред знаменития си гост Жое Клемендоре преди близо половин век възможностите на българските йоги


Според посветени в източните практики йога е философия на живота. Овладяването на тази древна индийска система означава пълно овладяване на собственото тяло и на духа и човек е в състояние да контролира чрез волята на тялото си всички негови функции, включително и психическата си дейност. Неслучайно едни от най-големите мислители, общественици и политически дейци на Индия - Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Кришна Менон, Кришна Мурти и много други, още като ученици са започнали да изучават това учение и до края на живота си не са престанали да изпълняват упражненията на йогите.
Нужно е да се отбележи, че много често се смесват понятията факир и йога, които са две съвсем различни неща.
Факирите вярват в прераждането и смятат, че в настоящия си живот имат да изплащат тежка карма, т.е. да изплащат минали грехове. За да съкратят тази карма, те се самонаказват. Поради тази причина лежат със седмици върху дъски с наковани по тях остри гвоздеи, които ги нараняват, заравят се в земята, намазвайки лицето си с мед, за да ги жилят осите и пчелите, дъвчат стъклени чаши, разранявайки лигавицата на устата си, окачват си по десетина килограма тежести на клепачите на очите и подобни от този род.
Трябва да се знае, че между факирите се срещат и доста имитатори, мошеници, които също лежат върху дъски с пирони, но наковани много по-нагъсто (за да не ги боли), и такива, които слагат предварително чашата в огън, за да стане стъклото трошливо и да не им разранява устата и т.н. Всички тези имитатори и шарлатани са изопачили представата за истинските факири, които публично се самоизмъчват за допуснатите от тях грехове.
Докато практикуващите йоги не търсят зрители за своите занимания, а точно обратното - тишина и спокойствие, за да могат да се съсредоточат и вглъбят в себе си. Те дисциплинират волята си чрез упражнения, овладяват до съвършенство своето тяло и мисли.
В учението на йогите има различни степени и времето за обучение е също различно. За овладяване на най-ниската степен - хата йота (която се отнася предимно за физически упражнения), е необходимо по-малко време. За достигането на някоя от по-висшите степени, например карма йога, е нужно много повече време и твърде много усилия.
 

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ