Яйцата и семките борят махмурлука
/ брой: 159
Консумацията на продукти с високо съдържание на аминокиселината L-цистеин, която се съдържа в големи количества в суровите яйца, слънчогледовите семки и зеления грах, може да намали симптомите на махмурлука, твърдят финландски специалисти. Те направили експеримент, в който доброволците с признаци на неразположение след употребата на алкохол били разделени на две групи. На едната дали таблетки L-цистеин, а другата ползвала плацебо. Количеството алкохол, който участниците изпили в рамките на три часа, бил равен на 1,5 грама на килограм тегло.
Проучването показало връзката между L-цистеина и снижаването на симптомите на махмурлука. Аминокиселината намалява главоболието, усещането за гадене, стреса и тревогата.
Това е първото изследване в света, в което се открива, че проста аминокиселина - от типа на L-цистеина - намалява симптомите на махмурлука, подчертаха от университета в Хелзинки.