04 Август 2021сряда21:59 ч.

Японска калиграфия на български стихове представят в Казанлък

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 515

Изложба на съвременна японска калиграфия от Кихачиро Нишиура ще бъде представена от днес в Информационния център на община Казанлък, научи ДУМА от "M3 Communications Group". Събитието е в рамките на 23-ите Дни на японската култура в България. Сред творбите има и български стихове на Ботев и Яворов в превод на японски. Майсторът калиграф извежда на преден план усещането за хармония с природата и мирния свят на японската душа, които завладяват заедно с неговата лична деликатна емоционалност и мощна жизненост. По време на откриването днес в 18 ч. Кихачиро Нишиура (роден в Токио през 1970 г.) ще направи демонстрация на японска калиграфия.
"Над 35 години се наслаждавам на изкуството на четката - калиграфията. С калиграфия човек може да се занимава по различни причини като например усъвършенстване на краснописа, подобряване на концентрацията, просто за удоволствие, но за мен специална причина нямаше, тъй като изкуството на калиграфията винаги беше с мен, докато израствах, споделя Кихачиро Нишиура. Калиграфията е основата на източното изкуство според мен. Йероглифът, знакът е един от най-важните елементи на източната култура. И това как да се изписват и изразяват знаците, е само по себе си източно изкуство. Въпреки голямата важност на знака японската калиграфия има специфични начини на изразяване, които могат да бъдат смятани за "музика без звук". Точно този аспект е ясната разлика между японската и традиционната китайска или корейска калиграфия", допълва той.
Важните елементи на калиграфията са точките, чертите, сенките, движенията и пространството. Тези елементи могат да създадат нечута музика, подобна на изпълнение на оркестър, използващ различни инструменти с различно звучене, свирещи едно музикално произведение в хармония, което е характерно за музикалната калиграфия.
"Може да се каже, че музиката се състои от "звуци, които се чуват", но калиграфията се състои от "звуци, които се усещат". За да изразя музиката в творбите и да довърша в тях музикалната калиграфия, аз използвам лявата си ръка, която не е доминиращата ми ръка. Дясната ми ръка помни техники на писане и несъзнателно се опитва да пише красиво със заучени умения, затова, използвайки лявата си ръка, мога да се концентрирам върху изразяването единствено на моите чувства и емоции", споделя Кихачиро Нишиура по повод собствената му техника за калиграфско изписване. Авторът е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо.
 

Местата за настаняване на мигранти у нас са препълнени

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

ИТН изброиха 6 "общи приоритета" за промяната

автор:Юлия Кулинска

visibility 5

/ брой: 149

Юбилей на българските ВМС

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Спешни медици от София не са получили по 1000 лева за юни

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 105

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 97

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ