21 Септември 2021вторник02:35 ч.

Янев обяви антикорупционните органи за безполезни

Премиерът иска банките да блокират сметките на Пеевски и Божков

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 94

Премиерът Стефан Янев обяви антикорупционните органи за неефективни и безполезни. "Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда. Структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон трябва да са политически неутрални, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия", заяви премиерът в началото на заседанието на Съвета по сигурността към МС. Той бе свикан заради последиците от наложените от САЩ санкции по антикорупционния закон "Магнитски" на шестима българи и 64 фирми, сред които олигарсите Васил Божков и Делян Пеевски и свързания с него зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.
"Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата ни система и че проблемите в това отношение вече излизат извън националните ни граници. Корупционната среда не просто разрушава международния авторитет на страната, но и подкопава политическата система и устоите на демокрацията, като я прави нефункционална и неефективна. Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. Нужна е сериозна промяна в прокуратурата, съдебната система и всички правоприлагащи органи, призвани да прилагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи и с обществените очаквания за справедливост", подчерта министър-председателят.
Янев обясни, че създадената в петък постоянна работна група към МС с участието на представители на МВР, МФ, ДАНС и НАП има за цел да изготви списък на наказаните лица и фирми, за да бъдат сведени до минимум рисковете за страната в политически и икономически план и държавата да се защити от негативните последици от санкциите на САЩ. "Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към разследваните лица, за да не се блокират бизнеси и държавни и общински дружества. Необходимо е да се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация като тази в момента и в изпълнение на закона за кредитните институции", посочи Янев и допълни, че следващият парламент трябва да приеме законова уредба, която да действа в подобна ситуация.
"В условията на наложените американски санкции държавата трябва да защити финансовата си сигурност. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции по закона "Магнитски", точно как да се действа", коментира от Пловдив президентът Румен Радев. Според него служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки в законовите рамки и те вече се вземат, за да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение. Радев не е съгласен с коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на лица и фирми, попадащи в "черния списък" заради Пеевски и Божков.

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ