04 Декември 2021събота04:05 ч.

Срещи

Яна Маринова: Щастието е в моментите, когато ти спира дъхът

Стараем се да зарадваме зрителя, който за два часа да се качи на въртележката, буквално на скоростното влакче, и да излезе с усещане за полет, разкри актрисата

/ брой: 205

автор:Альона Нейкова

visibility 3646

Лъчезарната ЯНА МАРИНОВА е сред актрисите, които грабват не само с визия, но и с интелект. Тотално разбива стереотипите и с факта, че е възпитаничка на спортното училище "Славия". Има и висше икономическо образование, което завършва в УНСС. Учи в холивудския Институт за театър и кино на Ли Страсбърг (Lee Strasberg Theater&Film Institute in L.A.), дипломира се като магистър в направление "Театър и общество" в НБУ. Продуцент и съсценарист заедно с Борислав Захариев е на "Привличане" - най-гледания филм в кината за сезон пролет 2018. Продуцира редица български и международни проекти за кино и театър. Не са й чужди и каскадьорските умения. Снима се в родни и международни игрални и серийни филми, участва в театрални постановки, както и в телевизионни риалити формати. На 29 ноември предстои излизането по екраните в страната на екшъна "Диви и щастливи", където талантливата красавица отново е във вихъра си.

"Бих направила всичко на света, за да не живея изгубена"

"За мен думите диви и щастливи са най-добри приятелки"

- Още преди да излезе по кината, за "Диви и щастливи" се знае, че е една от най-скъпите български продукции. Повод за гордост ли е това, Яна?

- Да, точно така. Бюджетът на продукцията достигна 2,5 милиона лева и това става възможно изцяло благодарение на нашите партньори от бизнеса и на лични инвестиции. Още миналата година отидохме с част от "Диви и щастливи" в павилионите за филми в Кан и Ел Ей и там ни забелязаха отново, както и с предишната ни лента. Купиха ни буквално "на зелено" за разпространение в чужбина. Радваме се, че можахме да съберем този бюджет, защото се стремим да правим атрактивни филми, които по нищо да не отстъпват на добрите, на хубавите американски продукции. Стараем се да зарадваме зрителя, който за два часа да се качи на въртележката, буквално на скоростното влакче, и да излезе с едно усещане за полет.

- Какво според вас във филма ще направи най-голямо впечатление на публиката?

- Най-вече качеството, което могат да видят само на голям екран, а после и на домашно кино, когато година и нещо по-късно бъде разпространен филмът. Но в салона ще усетят невероятния звук, ще се докоснат и до най-малката подробност. Защото много по-лесно се прави филм за телевизията. А когато е за кино, всеки детайл на огромните екрани трябва да бъде изпипан докрай. Също така каскадите са едно от най-вълнуващите предимства на филма. Много неща не сме включили в трейлъра, защото не искаме всичко да бъде разказано в рамките на няколко минути. Но смея да твърдя, че "Диви и щастливи" е екшън-комедия, в която има много хумор и е изпълнена с невероятни скоростни отсечки. Вложихме много старание, за да изненадваме зрителя постоянно. Като дойде някой да гледа филма, да каже - това не го знаех, еди кое си не го бях видял, нямах идея, че нещо такова ще се случи... Вярвам, че в даден момент ще успеем да накараме зрителите да им спре дъхът. Нали често казват, че щастието не е в моментите, в които просто живееш, а в моментите, когато ти спира дъхът.

- Колко време продължиха снимките?

- Това е нещо, в което сме наистина изумително добри, не се срамувам да се похваля. Примерно, ако един подобен американски филм се снима за 3-4 месеца и 20 милиона, ние направихме нашия за 26 дни! И 4 в миналата година. Защото не можем да си позволим това, което за чуждите продукции и за актьорите е нормално по договор. При нас почти няма втори дубъл, втори взрив, втора каскада. Или сцена за другия ден, или за другата седмица, защото някой не си знае текста или не може да се разреве. 100 човека са на 100 процента почти 24/7. Всички сме луди за връзване, диви и щастливи (смее се).

- Не за първи път работите с режисьора Мартин Макариев и с актрисата Луиза Григорова. Защо залагате именно на този екип?

- Не само, че не за първи път работим заедно, то ядрото е това - Мартин Макариев, Александър Сано и аз. В който и ред да обърнете имената, няма никакво значение. С Мартин Макариев направихме и "Привличане" - предишния филм, който се превърна в най-гледания, победи всички американски заглавия в кината през пролетта на 2018 г. Александър Сано тогава снимаше денонощно и нямаше как да е постоянно с нас. Но сега, когато е и продуцент - веригата се затегна. Като скала е. Вярвам, че вече имаме много какво да покажем на зрителите. А пък Луиза Григорова, Дария Симеонова, Калин Врачански, Явор Бахаров, Асен Блатечки, Койна Русева - всички те са хора, с които кой не иска да работи?!

- Как си представяте зрителя на този филм? За кого ще е интересен?

- За всички. Защото "Диви и щастливи" разказва за приятелството, за приключенията, в които се вкарваме от любов, за свободата понякога да кажеш "майната му", ще правя каквото си искам и за смелостта да скачаш високо. И да караш най-яките коли по пътя към най-добрата версия на самия себе си. "Диви и щастливи" е и за сбъдването на мечтите, за това, което искаш да постигнеш през целия си живот, и е много важно какви избори правиш. Само че Мила и Бо (Луиза и аз), които са най-добри приятелки, са забравили кои са. И в даден момент, едно щуро престъпление от любов ги превръща в бегълци с цялата полиция по петите им от София към Варна. Те не са престъпнички, а две обикновени млади жени, които имат какво да си спомнят от времето, когато са били на по 15...

- Сюжетът като че ли малко прилича на един култов филм от началото на 90-те със Сюзън Сарандън и Джина Дейвис...

- (усмихва се) Луиза Григорова във филма е с тениска, на която пише "Телма и Луиз". А и имената на тези героини са повод на не една шега  в "Диви и щастливи". Ние сме вдъхновени от тази приключенска криминална драма! Не ви ли се е случвало някой път, като гледате някакъв филм, да си кажете: аз ще променя живота си!? Това става и с нашите две героини. Имаме и едно страхотно готино, мотивирано ченге - Александър Сано, който просто се е зарекъл: "Тези за 24 часа трябва да ги хвана! Аз луд ли съм или да, няма да се занимавам с две домакини..." И, разбира се, един отвлечен Базил Ейденбенз на задната седалка - новоизгряваща английска звезда, познат на зрителите от сериала "Виктория" и дори с малка роля в Оскаровия "Фаворитката".

- Саундтракът също е впечатляващ.

- Музиката на "Диви и щастливи" е страхотна! Звучат любими български и чуждестранни парчета. Можете да видите официалния саундтрак с кадри от филма на D2 и 100 Кила в ютюб. Разбира се, заглавието на авторската песен е "Диви и щастливи" и е създадена специално за лентата. Скоро по кината и в мрежата излиза и новият ни, още по-завладяващ трейлър.

- Вие самата има(х)те ли в живота подобно приятелство - заради което да сте готова да направите немислимото?

- Благословена съм да срещам такива приятели, които, ако загубя, значи нещо жестоко грешно ще съм направила. Те са тези, по които сверявам часовника си, когато ми е тежко и си помисля да залитна по лесния път на самосъжалението. Докато срещам такива хора, знам, че не съм се изгубила. А повярвайте ми - бих направила всичко на света, за да не живея изгубена.

- Какво ще остане скрито за зрителите?

- Ако го разкажа, няма да е скрито (усмихва се). Имахме огромното желание да ги зарадваме. Просто като правехме нещо, си казвахме:

- Това готино ли е? Някой виждал ли го е?

- Да!

- Значи трябва да направим повече!

- Ама страх ме е!

- Страх те е, ама скачай!

- Ама как...!?

- Зрителите!!!

- Скачам!

Луиза се опитахме да я очистим всячески, но оцеля, малката гадинка. (смее се).

- И с "Привличане", и с този филм като че ли показвате и доказвате, че кино в България може да се прави и без участието на държавата.

- Този път много ни подкрепиха общините. Филмът ще покаже най-красивите исторически и културни паметници в страната. Снимахме във Варна, София, Велико Търново и Русе. И ако не ни бяха подкрепили и от полицията да излязат с нас на улиците или в Историческия парк до Варна, където беше една от най-любимите ми сцени, нямаше как да се случи филмът.

- Вие самата какво кино обичате да гледате?

- Обичам всичко. Харесвам хубавите филми. Просто сме избрали да правим тези, които са атрактивни. Защото държавата с право подкрепя киното, с което да подчертае гордостта ни от българската драматургия. Но често, и всички го знаем много добре, има безброй филми, които просто се преструват на добра българска драматургия.

- Какво е мнението ви за факта, че се затварят малките киносалони и напоследък филми може да се гледат предимно в мола?

- А защо се затварят малките кина?! Каква е причината хората да не искат да влизат в уютни зали, където дават арт филми?! Защото арт филмите трябва да са хубави! И тогава всички ще ходят в малките кина. Просто сред филмите, които са арт, има много малко наистина добри. Останалите просто се правят на арт, за да вземат определени пари. Така че, малките кина няма да се затварят, ако се снимат хубави арт филми - такива, в които се използват всичките пари, взети от държавата. Не правете компромиси и тогава малките кина няма да ги затваря никой!

- Мислите ли вече и за следващ филм или още сте обсебена от последния?

- Изобщо не спираме да мислим, ама никога не спираме да мислим за следващ филм. 

- Как ви е променила популярността?

- Станах по-добра, по-благородна. Започнах да откривам хора, които наистина си струват. Чувствам се спокойна, че, където и да отида, няма да остана гладна или без подслон. Някак си зверчето в мен се приспа. Хубаво е.

- Какво смятате, че не знаят хората за вас, а бихте могли да разкриете поне малко?

- Не мисля, че за хората, които познават работата ми или личния ми живот, имам кой знае какви тайни. По-скоро се радвам, когато някой, който изобщо не гледа български филми, ни даде шанс и види тези, които ние правим. Или театъра, който аз харесвам и участвам. "Изборът на Марта" ще гостува в Театър Българска армия на 8 ноември и ще го видят българските фенове в Лондон на 30 ноември от 19,30 ч. в Риджънтс парк, Риджънтс юнивърсити, Централен вход. А "Любовни писма" се играе всеки месец в Сити Марк арт център и може да се гледа на 30 октомври.

- Каква е Яна Маринова в живота - дива или щастлива?

- За мен думите диви и щастливи са най-добри приятелки. Заедно скачат, заедно падат и пак заедно стават отново. Разделени не са пълноценни.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ