25 Май 2020понеделник13:45 ч.

Снимка Софийска филхармония

Яна Дешкова - концертмайстор в Дания, свири в зала "България"

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 712

Вълнуваща среща с един от родните таланти, получили най-високо признание в света, очаква софийската публика на 20 юни. Яна Дешкова - концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олбор, Дания, излиза на сцената на зала "България" под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Тя ще представи едно от най-любимите си произведения - Концерта за цигулка и оркестър на Корнголд. В програмата са включени още Танц на Кашчей Безсмъртни от Стравински и Десета симфония на Шостакович. 

Цигуларката Яна Дешкова заема достойно място в престижния списък на българските концертмайстори в света. Младата дама печели специалната награда на Националния конкурс "Светослав Обретенов" едва на 6 години.  Ученичката на Благородна Танева е черпила опит и вдъхновение и от майсторските класове с Пинкас Цукерман, Минчо Минчев и с Ифра Нийман, при когото е учила в консерваторията "Гилдхол" в Лондон (1996-2000). През 1997 г. Яна печели първата награда на международния цигулков конкурс "Родолфо Липицер", както и специалната "Липицер". Следват множество концерти в Италия, Германия, Англия. Цигуларката има записи в БНР, БНТ, Радио Франкфурт. От 2004 г. Дешкова е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Олбор, Дания, както и гост-концертмайстор на оркестрите в Орхус, Дания, и Трондхайм, Норвегия. 

"Най-голямо удоволствие ми доставя музика, създадена заедно с партньори на сцената, особено когато са верните хора. Има нещо много специално в това да музицираш заедно с някого", казва Яна в свое интервю. А музикантите от Софийската филхармония са убедени, че заедно с нея ще доставят удоволствие на публиката. 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ