14 Юни 2021понеделник09:50 ч.

Екран

XXV "София филм фест" с хибридно издание

Известният музикант, автор на театрална и филмова музика Теодосий Спасов и иранският режисьор Джафар Панахи получават Наградата на София

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 953

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на изключителния музикант, филмов и театрален композитор Теодосий Спасов за неговия принос към изкуството на киното и музиката на церемонията по откриване на 25-ия "София филм фест". Именитият ирански режисьор Джафар Панахи също е удостоен с Наградата на София в годината на софийския юбилей - тя ще отпътува за родината му.

Тази година кинофорумът ще се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март с хибридно издание. Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72. А над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март. Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021 г. Тогава организаторите планират да покажат компактна програма от световни филми, представени от техните автори. Всички режисьори са потвърдили участието си. 

Официалното откриване на 25-ия СФФ е на 11 март в зала 1 на НДК, както ДУМА писа, с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - "Февруари". Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма. Сред премиерните заглавия за София, освен участващите в конкурсите, са "Житие" на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, "Блаженият" на Станимир Трифонов, "Рая на Данте" на Димитър Радев, "Сбогом, Джони" на Константин Буров, както и вече разпространеният в киносалоните "Ятаган" на Андрей Андонов.

Три игрални филма ще бъдат в програмата на "Киномания", с което двата водещи български кинофестивала обединяват усилията си в стремежа за популяризиране на българското кино - "Страх" на Ивайло Христов (откриващ "Киномания"), "Сцени от живота на една актриса" на Иван Владимиров и "Късата клечка" на Димитър Петков.

След близо 40 години "Хан Аспарух" на легендарния режисьор акад. Людмил Стайков ще бъде представен отново на голям екран като част от "СФФ 25" и "Киномания", със специална прожекция, организирана от НДК, в зала 1 на 31 март.

В "Ханът и империята" оригиналният филм е премонтиран в изцяло нов разказ, съобразен със съвременните тенденции, с динамична монтажна структура, нова музика и съраунд звук от най-високо ниво, като са запазени гласовете на актьорите от познатата трилогия. "Иска ми се да вярвам, че филмът "Ханът и империята" ще впечатли и развълнува зрителите от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие", споделя акад. Людмил Стайков. Продуцент на "Ханът и империята" е "Доли медия студио", драматургичен консултант е ректорът на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" проф. д-р Станислав Семерджиев.

Фестивалът ще представи по традиция и премиерни родни документални филми. Сред тях са носителят на "Златен ритон" - "Преди края" на Елдора Трайкова, "Тихо наследство" на Петя Накова и "Парцалев" на Валя Коларова.

19-ият конкурс за български късометражен филм ще представи 12 заглавия, подбрани от жури в състав Ваня Райнова, сценарист и продуцент, и режисьорите Борис Десподов и носителя на наградата през 2020 г. - Христо Симеонов. За втора поредна година наградата осигурява "Доли медия студио". 

В селекцията са "Дишай" на Бисер Джонев; "Еди-кой си" на Милко Йовчев;  "Заклинание" на Виктория Караколева; "Карантина" на Димитър Димитров; "Лека нощ, Лили" на Петър Вълчев; "Любов по време на туризъм" на Весела Данчева; "Оттук дотук" на Георги Мартев; "Под един покрив" на Симеон Цончев; "Танда" на Теодора-Косара Попова; "Черупки" на Слава Дойчева; "AIVA" на Венета Андрова; "Santiago" на Андрей Кулев.

Авторитетно жури - Теодор Ушев, мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер (Канада-България), Иля Хржановски, режисьор (Русия), Светла Цоцоркова, режисьор (България), Саболч Хайду, режисьор (Унгария) и Наташа Петрович, актриса (Р Северна Македония), ще определи за 19-и път Голямата награда в международния конкурс за първи или втори игрален филм "София - град на киното" - парична премия от 7000 евро, осигурена от Столичната община. 

За нея се конкурират "Диви дни" - Франция, реж. Давид Ланзман; "Лузу" - Малта, реж. Алекс Камилери; "Неподвижен" - Монголия, реж. Бямба Сахя; "Петя на моята Петя" - България, реж. Александър Косев; "Работна смяна" - Латвия, реж. Рейнис Калвинс; "Разлом" - Унгария, реж. Балаш Краснахоркай; "Розовият облак" - Бразилия, реж. Юли Жербасе; "Уроци по немски" - България-Германия, реж. Павел Г. Веснаков; "Ухай" - Китай, реж. Джоу Дзъян; "Черната котка" - Иран, реж. Карим Мохамад-Амини; "Шоуто на Джемил" - Турция, реж. Баръш Сархан; "Шпагат" - Швейцария, реж. Кристиан Йоханес Кох.

Заглавията в Балканския конкурс ще се състезават за наградата, връчвана по традиция от "Домейн Бойар" и оценявана от международно жури в състав Дорон Еран, режисьор и продуцент (Израел), Джон-Пол Дейвидсън, режисьор (Великобритания) и Лили Хорват, режисьор (Унгария). 

Филмите са "Галактика Андромеда" - Косово-Испания-Италия-Р Северна Македония, реж. Море Рача; "Главни букви" - Румъния, реж. Раду Жуде; "Жив човек" - Сърбия-Германия-България, реж. Олег Новкович; "Зора" - Хърватия-Италия, реж. Далибор Матанич; "Концентрирай се, бабо" - Босна и Херцеговина-Турция, реж. Пиер Жалица; "Оазис" - Сърбия-Нидерландия-Словения-Босна и Херцеговина-Франция, реж. Иван Икич; "Призраци" - Франция-Турция-Катар, реж. Азра Дениз Окяй; "Просто хора" - Р Северна Македония-Сърбия-България-Косово-Словения, реж. Игор Иванов; "Сан Ремо" - Словения-Италия, реж. Мирослав Мандич; "Февруари" - България-Франция, реж. Камен Калев; "Шивач" - Гърция-Германия-Белгия, реж. Соня Лиза Кантерман; "Ябълки" - Гърция-Полша-Словения, реж. Христос Нику; "Quo Vadis, Аида?" - Босна и Херцеговина-Австрия-Румъния-Нидерландия-Германия-Полша-Франция-Норвегия-Турция, реж. Ясмила Збанич.

2020-а е предизвикателна година, но и богата на важни заглавия в света на документалното кино - специална селекция от тях е включена в Документалния конкурс. Начело на журито е първият гост на СФФ - режисьорът Лех Ковалски, а заедно с него ще работят датският режисьор-документалист Туе Стийн Мюлер и продуцентката Наташа Дак Оджуму.

Основният фокус на юбилейния 25-и "София филм фест" е самият фестивал. Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столичната община за техния принос в развитието на изкуството на киното. Питър Грийнауей получи първото отличие през 2005 г. Оттогава, през изминалите години, 56 изключителни личности на световното и българското кино са получили приза лично в София. В програмата ще бъде представена извънредната юбилейна рубрика "СФФ 25" - с филми на 25 носители на Наградата на София. 

18-ото издание на "София мийтингс" ще събере онлайн европейския елит във филмовата индустрия между 17 и 21 март. 

Билетите вече са в продажба

Вече може да си купим билети за филмите във фестивалната програма - онлайн и на касата на Дома на киното. Предварителните продажби започнаха и в Билетния център на НДК, "Евро синема", Културния център "G8", кино "Влайкова". Билети ще се продават и преди началото на първите прожекции на касите в кино "Люмиер Лидл", "Одеон", Френския институт - кино "Славейков", и ОКИ Дом на културата "Искър". Предварително закупуване за прожекции в тези кина може да се направи на касите в Билетния център на НДК и на Дома на киното. Онлайн продажби на siff.bg/bilet за НДК - зала 1, кино "Люмиер Лидл", Дом на киното, "Одеон", Френски институт - кино "Славейков". Съвсем скоро ще има и Билет за кино на местата, на които пазаруваме, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации навсякъде около нас, научи ДУМА от Светлана Дамянова от прес офиса на фестивала.

"София филм фест" поддържа демократична политика на цените на билетите от самото си създаване, заявяват организаторите. Основната цена на билета за кино е 9 лева, като има намаление за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение. Цената на билетите в зала 1 на НДК е 10 лева. Допълнителни намаления има за закупуване на количества билети в определени кина. А със специалните карти СФФП ("София филм фест" за пенсионери) и СФФУ ("София филм фест" за учащи) се откриват още шансове за гледане на повече кино за съответните категории зрители. Пълна информация за ценовата политика на СФФ може да се намери в печатните издания на програмата на фестивала и на сайта www.siff.bg.

Организатор на фестивала е "Арт фест" под патронажа на Столичната община, с подкрепата на Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа" Медиа на Европейския съюз, в партньорство с НДК, културни институти, спонсори, партньори и приятели. 

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 230

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 294

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 7

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 274

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 292

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 343

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 281

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ