29 Юли 2021четвъртък21:24 ч.

XVI конкурс за написване на симфонична творба в 7/8

Заключителният концерт е утре в зала "България"

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 1132

Концертът на Софийската филхармония на 27 октомври от 19 ч. в зала "България" е по-различен. В него публиката ще може да определи произведението-победител на XVI международен конкурс за симфонично произведение "7/8", което се провежда благодарение на фондация "Свети Георги - САЩ" на д-р Лазаров и със съдействието на Съюза на българските композитори. Изключителният жест на д-р Лазаров, който осигурява наградния фонд през всичките тези години, внася оживление и сред творците, и сред публиката. По традиция, от няколкото номинирани от престижно жури произведения, именно публиката с пряко гласуване определя коя творба е победител в съответното издание.
Темата тази година е "Джаз в 7/8". Целта на конкурса е съхраняване и запазване на изконните български ценности чрез стимулиране на българските композитори за създаване на съвременни произведения, претворяващи уникалността на музикалния ни фолклор и оттам - по-голямото популяризиране на родното музикално изкуство.
В изпълнение на Софийската филхармония под диригентството на Славил Димитров ще прозвучат номинираните от авторитетното жури в състав - председател Ценко Минкин, председател на СБК, и членове проф. Александър Текелиев, проф. Атанас Атанасов, проф. Георги Костов и доц. д-р Георги Арнаудов, три произведения - "Самодивско игрило" от Костадин Генчев, "БГ сюита 5" от Сашо Младенов и "Три български танца" от Христофор Раданов. Те ще се състезават за големите награди: първа - 5000 долара, втора - 3000 долара, трета - 1000 долара, които ще бъдат определени от публиката чрез пряко гласуване по време на концерта.
В програмата са включени и три опуса на български композитори, печелили награди на предишните конкурси - "Концерт за маримба и симфоничен оркестър" от Христо Йоцов (2004), Българска танцова рапсодия "Стъпки" от Владимир Джамбазов (2013) и Епична поема за симфоничен оркестър "Беласица" от Георги Андреев (2015). Публиката ще се наслади и на две части от любимо произведение на Петко Стайнов - "Пайдушко" и "Ръченица" из "Тракийски танци".
Основател и спомоществовател на ежегодния Международен конкурс за симфонично произведение "7/8" е известният хирург д-р Георги Лазаров, който е роден в Пловдив, но повече от 40 г. живее в САЩ. Той основава и финансира и конкурса за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа "Нова българска народна музика в размер 7/8", който се провежда в Чепеларе.
Идеята за конкурса възниква през 2000 г., а през 2001 г. се осъществява първото му издание - "Рапсодия в 7/8". Любителите могат да дадат своя глас за определяне на най-доброто българско произведение за 2016 г., като посетят концерта на 27 октомври в зала "България".

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 132

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 889

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 144

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 145

Да живее социализмът!

visibility 11

/ брой: 145

ПраворазДАВЕНЕ

автор:Юри Михалков

visibility 25

/ брой: 145

Право на човека?!

автор:Велиана Христова

visibility 15

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ