24 Май 2022вторник19:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Интервю

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

Вестникът ще заеме достойно място сред лидерите на медийния пазар, смята управителят на фондация "ДУМА"

/ брой: 12

автор:Юлия Кулинска

visibility 52

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-жо Емилова, как виждате ролята и мястото на вестник ДУМА като част от медийния пул на БСП и за популяризирането на политиката на партията?

- ДУМА е основният рупор на левицата в последните десетилетия. Емблема на левия печат у нас. А заедно с другите печатни издания и младата Българска свободна телевизия своевременно информират обществото и популяризират основните тези на БСП в медийното пространство.

Медиите на БСП изнасят основните битки в медийното пространство по налагане на левите идеи и тези сред обществото. Уверявам ви, че в очите на ръководството тези усилия на нашите медии се ценят особено високо. 

- Поредните промени в ръководството на вестника породиха различни коментари. Напоследък излязоха информации за предстоящи реформи във вестник ДУМА. Доколко те са верни?

- Верни са дотолкова, доколкото вестник ДУМА трябва да осъществи преход към нуждите и изискванията на новия век. Съвремието налага нови стандарти не само в общуването между хората, но и в начина на поднасяне информацията в медийното пространство. Съвременната епоха изисква да се движим с много бързи крачки, за да догоним развитието на технологиите, на възможностите, които те предлагат, а с тях - и изключително високите изисквания към медиите днес. Налага се нов темп, смисъл и значение на журналистическата професия. По целия свят, както и у нас. Всички ние, читателите на ДУМА, искаме да видим нашия вестник като лидер в тази нова информационна среда. 

- От вестника бяха освободени знакови журналисти за левия печат. Защо? 

- Те не са освободени, а авторските им договори са изтекли още през 2020 година. От уважение към тяхната личност и професионализъм ние продължихме да работим с тях. Както и досега, вестникът винаги ще бъде отворен за техните статии и коментари. Беше създадено излишно и неоснователно напрежение.   

- Какво, според Вас, трябва да се промени в списването на вестника, за да стане той по-интересен и желан не само от социалистите?

- Като основната печатна лява медия у нас очакванията към ДУМА са много високи. Хората се нуждаят, освен от бърза, точна и вярна информация, да разполагат с нея по всяко време чрез мобилните си устройства. От друга страна - традиционните читатели на ДУМА още очакват своя вестник в пощенските си кутии или на будките. Нещо, което в момента не можем да им осигурим в пълна степен. Причините за това са обективни и субективни.

Печатното тяло на всички вестници сви както обема си, така и тиражите си през последните десет години. Някои големи вестници като "24 часа", "Стандарт", "Сега" и други развиха мощни информационни платформи в засилена конкуренция с популярните сайтове. Те все по-малко разчитат на хартиените си издания, за да стигнат до своите читатели. ДУМА също разви своя сайт в последните няколко години, но той трябва да засили своето влияние в интернет.

- Част от издръжката на вестника се осъществява с парите от реклама. Какво трябва да се подобри в тази насока?

- Прякото последствие от стеснения пазар е липсата на реклами, които биха облекчили тежкото финансово състояние на вестника. Всеки рекламодател търси големи тиражи, лъскави издания, но най-вече търси възможности за интернет реклама - където всеки лев се умножава по 1000 при реализацията на продукцията. Това налага вземането на спешни мерки за подобряването на качеството на самия вестник, отварянето му към новото забързано време, с нови теми и лидери на общественото мнение, които вълнуват обществото днес. И които ще съберат нови читатели за нашия вестник.

Не може да разчитаме само на лоялната публика. Длъжни сме пред обедняващия ни народ да разширим проникването на левите идеи за управлението на България в медийната среда. Длъжни сме да информираме хората, че има изход от кризите и това е лявата политическа платформа. 

- Смятате ли, че сегашният екип на ДУМА е способен да се справи с предизвикателствата на медийния пазар?

- Не можем да продължаваме да тъпчем на едно място и да упрекваме разпространителите и читателите за липсата на интерес. Вестникът трябва да крачи успоредно с духа на новата епоха, ако не може да я изпревари. Това трябва да се промени. Не можем да правим едно и също нещо, а да очакваме различен резултат. ДУМА трябва да се върне на будките, но преди това трябва отново да завладее умовете и сърцата на хората. 

- Как си представяте съвременния ляв вестник?

- Така, както и майсторите на журналистиката си го представят - свободна и професионална журналистика, актуална политическа и друга публицистика, широк кръг от автори с анализи и коментари по теми, които касаят цялото ни общество. Една платформа за представяне на левите идеи и за конструктивна партийна дискусия.

Но посоката, в която вървим, е важна. Затова, първо, трябва да наречем нещата с истинските им имена, да си направим равносметка и да набележим жалони по новия път, по който ще поемем. Нямаме време, другите вече са набрали сериозна преднина. Затова трябва да върнем състезателния дух в екипа на ДУМА, който да се пребори за своето място под слънцето. За съжаление, то на никого в този свят не е гарантирано по рождение или пък по право. 

- Като партийно печатно издание обаче вестникът може да падне жертва на изцяло пазарен принцип на финансиране.

- Ръководството на БСП никога няма да изостави ДУМА, особено в този труден момент. ДУМА е емблема на левия печат у нас и партията ще продължи да издържа вестника, каквото и да струва това. Но ние сме длъжни да направим дори и невъзможното, за да спечелим място сред лидерите на медийния пазар. Затова са нужни модерните технологии и начини на поднасяне на информацията и съответно - задълбочените анализи и коментари на горещите събития на деня. Много медии пробиха с журналистически разследвания, с актуални интервюта, с обществено значими репортажи. Там трябва да се насочат усилията на творческия екип на вестника.

Колкото до рекламата - увеличим ли интереса на обществото, и по-специално на активните хора, към нашето издание, имаме шанс да привлечем интерес от рекламодателите. 

- Какво бихте казали и пожелали на екипа на ДУМА?

- Желая на всички здраве, творческо вдъхновение и сила, за да преодолеем заедно предизвикателствата на новото време.

Печалбата на държавната енергетика скочи 10 пъти

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 97

Очакват поскъпване на парното с 20%

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 97

Завършват "Хемус" през 2027 г.

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 97

Истинските железни врати

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 97

Маймунясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 309

/ брой: 97

За кожата на един тв шеф

автор:Юлия Кулинска

visibility 374

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ