14 Август 2022неделя19:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Вузовете ще обучават студенти съвместно

Започна кандидатстването за изследователски статут на висшите училища

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 78

Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както и да бъде въведен статут на "проектни" докторанти. Това предвижда проект за промени в Закона за висшето образование, публикуван в сайта на МОН за обществено обсъждане до 11 август. 

Целта е вузовете да си сътрудничат чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Законопроектът урежда условията и реда, при които вузовете ще сключват споразумения за съвместно обучение в специалности от нерегулираните професии в направления, за които всеки от тях има акредитация, съответстваща на неговата част от съвместното обучение. В проекта се посочва и съдържанието на споразумението, разпределението на парите за издръжка и издаването на съвместни дипломи и пр. Приемът ще е в рамките на утвърдената от МС бройка в съответното направление на координиращото висше училище.

С друга промяна се дава възможност степен "доктор" да се придобива по научен проект. Докторантите ще се обучават в продължение на поне 3 години в редовна форма с договор между вуза или научната организация и ръководителя на проекта. В това време ще им се плаща според извършената от тях работа и условията на договора - сумата може да е в пъти над докторантската стипендия от 500 лв. Конкурси за "проектни" докторанти ще се обявяват по всяко време на годината извън утвърдените от МС бройки.

Междувременно служебният кабинет е одобрил предложената от МОН методика за определяне на статут на изследователски висши училища. Вузове, които искат да получат такъв статут, вече могат да кандидатстват на база на научните си резултати през предходните 4 години, съобщиха от МОН. Оценката ще е в точки и се основава на информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г. при ежегодната оценка на тяхната научна дейност - научните резултати, видими в международните бази данни SCOPUS и/или Web of Science. За да получи изследователски статут, висшето училище трябва да събере не по-малко от 1000 точки.

Справка в SCOPUS за 2016-2021 г. показва, че в международен план най-много (35%) са публикациите от социалните науки, включително икономика, иконометрия и финанси, бизнес, мениджмънт и счетоводство, психология, изкуства и хуманитарни науки. При публикациите от България обаче техният дял е едва 11%. Най-много са българските публикации от областта на физиката. 

При кандидатстването прилагането на методиката и крайният резултат ще се проверяват от междуведомствена комисия, назначена със заповед на образователния министър. В нея влизат представители на МОН и икономическото министерство, на Агенцията за научни изследвания и иновации, на БАН и на Съвета на ректорите. От 2022 г. списъкът на изследователските университети ще се актуализира ежегодно. Включването в него е за 4 години с възможност за удължаване при изпълнени критерии. Тези университети ще получат от Националния план за възстановяване и устойчивост допълнително целево финансиране за научна дейност. 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 352

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 594

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ