19 Септември 2021неделя00:15 ч.

Вузовете ще обучават студенти съвместно

Започна кандидатстването за изследователски статут на висшите училища

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 133

Две или повече висши училища да обучават студенти съвместно, както и да бъде въведен статут на "проектни" докторанти. Това предвижда проект за промени в Закона за висшето образование, публикуван в сайта на МОН за обществено обсъждане до 11 август. 

Целта е вузовете да си сътрудничат чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности. Студентите, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Законопроектът урежда условията и реда, при които вузовете ще сключват споразумения за съвместно обучение в специалности от нерегулираните професии в направления, за които всеки от тях има акредитация, съответстваща на неговата част от съвместното обучение. В проекта се посочва и съдържанието на споразумението, разпределението на парите за издръжка и издаването на съвместни дипломи и пр. Приемът ще е в рамките на утвърдената от МС бройка в съответното направление на координиращото висше училище.

С друга промяна се дава възможност степен "доктор" да се придобива по научен проект. Докторантите ще се обучават в продължение на поне 3 години в редовна форма с договор между вуза или научната организация и ръководителя на проекта. В това време ще им се плаща според извършената от тях работа и условията на договора - сумата може да е в пъти над докторантската стипендия от 500 лв. Конкурси за "проектни" докторанти ще се обявяват по всяко време на годината извън утвърдените от МС бройки.

Междувременно служебният кабинет е одобрил предложената от МОН методика за определяне на статут на изследователски висши училища. Вузове, които искат да получат такъв статут, вече могат да кандидатстват на база на научните си резултати през предходните 4 години, съобщиха от МОН. Оценката ще е в точки и се основава на информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г. при ежегодната оценка на тяхната научна дейност - научните резултати, видими в международните бази данни SCOPUS и/или Web of Science. За да получи изследователски статут, висшето училище трябва да събере не по-малко от 1000 точки.

Справка в SCOPUS за 2016-2021 г. показва, че в международен план най-много (35%) са публикациите от социалните науки, включително икономика, иконометрия и финанси, бизнес, мениджмънт и счетоводство, психология, изкуства и хуманитарни науки. При публикациите от България обаче техният дял е едва 11%. Най-много са българските публикации от областта на физиката. 

При кандидатстването прилагането на методиката и крайният резултат ще се проверяват от междуведомствена комисия, назначена със заповед на образователния министър. В нея влизат представители на МОН и икономическото министерство, на Агенцията за научни изследвания и иновации, на БАН и на Съвета на ректорите. От 2022 г. списъкът на изследователските университети ще се актуализира ежегодно. Включването в него е за 4 години с възможност за удължаване при изпълнени критерии. Тези университети ще получат от Националния план за възстановяване и устойчивост допълнително целево финансиране за научна дейност. 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ