25 Юни 2021петък02:46 ч.

Актуално

Вузовете масово ще приемат с оценки от матурите

Местата за първокурсници ще се запълват на принципа "който ни пожелае"

/ брой: 47

автор:Велиана Христова

visibility 629

Тези дни ректорите в онлайн церемония за награждаването им от МОН се прехласнаха да хвалят новите правила на министерството за прием на студенти и за финансов бонус за качество. Те вече били довели до повишаване на въпросното качество. Интересно, как го измериха.

Думата ми в случая е за правилата за прием на студентите. Според Закона за висшето образование вузовете приемат студентите си с конкурсен изпит, но с поправка в него им бе разрешено това да става и след успешно издържана матура. Първоначално висшите училища се въздържаха да приемат с матури, защото преподавателите се оплакват, че им се налага с месеци да обучават първокурсниците на неусвоените знания от средното образование. Сетне недостигът на кандидати принуди някои вузове да приемат матурата вместо изпит. А тази година бележи връх - 41 от общо 51 висши училища у нас ще приемат с оценки от матурите вместо с приемен изпит.

И понеже въпросът се решава от Академичните съвети, разликите в приема между вузовете са големи. В Софийския университет задължителен приемен изпит остава само за специалностите Медицина и Фармация. В Пловдивския университет оставят изпитите за Право, Графичен дизайн и обучението по изобразително изкуство. Във Великотърновския задължителен изпит има само за Право. В ЮЗУ с матура не може да се кандидатства само за специалности по изкуствата, Медсестра и Акушерка. Интересното е, че в Шуменския университет матурите не важат за прием по множество специалности, филологии, Журналистика, Начална педагогика и пр., но ще се приемат като балообразуващи. Русенският университет приема с матура във всички специалности. Същото е в УНСС и в академията в Свищов. 

В Медицинските университети в София и Пловдив няма прием с матури, но в Медицинския в Плевен има. В Тракийския университет само Медицината е с приемен изпит. Почти няма разлика сред техническите университети, за които по традиция кандидатите са по-малко - Минно-геоложкият и ХТМУ приемат във всички специалности с оценки от матурите, ТУ в София оставя задължителния изпит само за Инженерен дизайн, но пък в Лесотехническия за много от специалностите ще има задължителен приемен изпит.  

Дори при вузовете по изкуствата има разлики. Националната музикална академия например ще зачете оценките от държавните изпити в средните музикални училища, докато Националната художествена академия оставя в сила приемните изпити за всички специалности.

Може би и заради мерките срещу пандемията висшите училища масово са предпочели тази година да избегнат събирането на кандидатите на едно място. Но пък в средните училища заради шахматното присъствено и онлайн обучение усвояването на знанията не може да се нарече нормално. А вирусът не пречи в тях държавните зрелостни изпити да са присъствени. Затова изглежда твърде съмнителен масовият прием на студенти без изпити. В крайна сметка, изпитът е този, който определя облика на конкретното висше училище и специфичните му изисквания за неговите студенти. Запълването на места по принципа "който ни пожелае" не е най-добрата политика. Може би отличниците ще се класират в по-престижните вузове. Но пък проблемът със запълването на бройките ще е по-малък, понеже и тройката е "успешно издържан зрелостен изпит" и става за записване там, където обикновено остават незапълнени места.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ