Второ качество
/ брой: 270
Земеделският министър Найденов не спира да се представя като много загрижен за здравето на народа и да флиртува с този или онзи бизнес, според това как му утърва в момента.
Вчера "народният любимец" се изцепи, че млечните продукти с растителни мазнини трябвало да носят етикети, каквито има върху кутиите с цигари и там да пише: "Вредно за вашето здраве". За вредата или по-точно за липсата на полза за организма от разните му там палмови масла всички знаем, но как и защо ще слагаме етикети "опасно"? Тях просто не трябва да ги има. Та нали, още преди да ни приемат в ЕС, беше ясно, че единственото изискване, което бе поставено пред производителите на хранителни продукти, е за безопасност на манджата. Дали сега ветеринарният доктор Найденов, вероятно падайки от небето, е направил откритие?
Всъщност той от доста време ни убеждава колко по-вкусни и полезни са продуктите, произведени по стандартите, дето бяха въведени. Знаем какво се случи например с мръвките "Стара планина", които са с по-високи цени - производителите само няколко месеца след тръгването на стандарта отчетоха крах на интереса към тях. Истината е, че хората открай време си знаят кое е хубаво и качествено, а то никога не е било евтино. А нали беше наложено чрез етикетите да бъдем информирани кой продукт какво съдържа, затова боклуците с палмово масло не могат да бъдат наричани сирене?
Хората трудно можете да излъжете, Найденов, ама защо не спрете да извивате ръцете на бизнеса. Щото, докато обяснявате, че трябва да ядем само качествено българско сирене, млекопроизводителите и преработвателите използват над 80% вносно мляко в продуктите. Пък и всеки си прави сметката какво ще сложи на масата, според размера на кесията. За бедния - евтините боклуци, а за онези с дълбоките джобове, сред които вероятно е и господин министърът - по-скъпите, качестнени и полезни храни. Остава той да сложи грижовно и на нас един етикет: "Второ качество".