27 Февруари 2020четвъртък18:50 ч.

Всяко трето дете под 5 години е или недохранено или с наднормено тегло

автор:Дума

visibility 571

Една трета от близо 700 милиона деца по света на под 5-годишна възраст са недохранени или с наднормено тегло. В резултат на това са изправени пред здравословни проблеми за цял живот. Това става ясно от мрачна оценка на ООН за изхранването на децата, пише News.bg.
Ако децата се хранят бедно, те живеят бедно, обяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, разкривайки първия доклад за състоянието на децата по света на фонда от 1999 г.
"Състоянието на децата в света 2019: Деца, храна и хранене" разкрива, че най-малко 1 на всеки 3 деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло. Почти 2 на всеки 3 деца на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят по начин, който подпомага растежа на тялото и мозъка. Това ги поставя в риск от забавено развитие на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в много случаи - и смърт.
Докладът на УНИЦЕФ предоставя най-изчерпателната оценка до момента за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. Той описва неговата тройна тежест - недохранването, скрития глад, причинен от липса на основни хранителни вещества, и наднорменото тегло сред децата под 5-годишна възраст. Докладът отбелязва, че по света:
- 149 милиона деца страдат от спиране на растежа (твърде ниски са за възрастта си);
- 50 милиона деца са с атрофия (твърде слаби са за ръста си);
- 340 милиона деца (всяко второ) страдат от липса на основни витамини и хранителни вещества, като например витамин А и желязо;
- 40 милиона деца са с наднормено тегло или затлъстели;
Документът предупреждава, че лошите хранителните навици и практики започват от най-ранните дни в живота на детето. Въпреки че кърменето може да спасява живот, само 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят единствено с кърма, a увеличаващ се брой деца консумират храни за кърмачета.
Продажбите на храни на млечна основа са нараснали със 72% между 2008 и 2013 г. в страните с по-висок среден доход, като Бразилия, Китай, Турция, което до голяма степен се дължи на неподходящ маркетинг и слаби политики и програми за подкрепа и насърчаване на кърменето.
При преминаването към меки или твърди храни около 6-месечна възраст твърде много деца започват да се хранят неправилно, отбелязва докладът. В световен мащаб близо 45% от децата на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят с никакви плодове или зеленчуци. Почти 60% не ядат яйца, млечни продукти, риба или месо.
Докато растат, досегът на децата до нездравословна храна става обезпокоителен, а причините са най-вече неподходящият маркетинг и реклами, изобилието от свръхобработени храни в градовете, но и в отдалечените райони, както и увеличаващият се достъп до т. нар. "бързи храни" и силно подсладени напитки.
Докладът показва например, че 42% от младежите, които ходят на училище в страните с ниски и средни доходи, консумират сладки газирани напитки най-малко веднъж на ден, а 46% залагат на "бързо хранене" най-малко веднъж седмично. Стойностите се увеличават съответно до 62% и 49% за младежите в страните с високи доходи. В резултат на това случаите на наднормено тегло и затлъстяване сред децата и младежите растат в световен мащаб. От 2000 г. до 2016 г. съотношението на децата с наднормено тегло между 5 и 19 години се е удвоило от 1 на всеки 10 до почти 1 на всеки 5. В тази възрастова група днес 10 пъти повече момичета и 12 пъти повече момчета страдат от затлъстяване в сравнение с 1975 г.
Децата и младежите в най-бедните и най-маргинализираните общности са най-потърпевши от недохранването, посочва докладът.
Само 1 на всеки 5 деца на възраст между 6 месеца и 2 години от най-бедните домакинства се храни достатъчно разнообразно за здравословния си растеж. Дори в страните с високи доходи, като Обединеното кралство например, случаите с наднормено тегло в най-бедните райони са два пъти повече от тези в най-богатите.
Докладът посочва също, че бедствията, свързани с климата, водят до тежки хранителни кризи. Сушата например е причина за 80% от щетите и загубите в селското стопанство, като сериозно влияе върху наличните количества, качеството и цената на храната за децата и семействата. За да отговори на растящата криза с недохранването във всички негови форми, УНИЦЕФ спешно призовава правителствата, частния сектор, дарителите, родителите и бизнеса да помагат на децата да растат здрави, като:
Овластяват семействата, децата и младите хора, да изискват питателна храна, включително като подобрят образованието в областта на храненето и използват закони, като например данъците върху захарта, за да намалят търсенето на нездравословни храни.
Подтикват доставчиците на храна да насърчават осигуряването на здравословна, подходяща и достъпна храна.
Изграждат здравословна хранителна среда за децата и младежите, като използват доказани подходи, като поставянето на точни и лесно разбираеми етикети и по-строг контрол върху маркетинга на нездравословни храни.
Мобилизират подкрепящи системи - здравеопазване, вода и хигиенни условия, образование и социална закрила, за да доразвие резултатите за всички деца.
Събират, анализират и използват качествени данни и факти за насочването на действията и проследяването на напредъка.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 117

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 120

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 192

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 131

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 59

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 210

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 417

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 108

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 619

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 401

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ