02 Октомври 2022неделя21:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Всяко десето хлапе нощува в интернет

Европа се кани да хармонизира законодателството си за наказване на кибертормоза над деца

/ брой: 216

автор:Аида Паникян

visibility 1523

През ваканцията всяко десето дете остава в интернет почти през цялата нощ. Над 53% от подрастващите, щом се запознаят с нов човек в интернет, веднага се представят с истинското име и предоставят данни за себе си, изпращат своя снимка. Всяко 6-о дете след запознанство в глобалната мрежа отива на среща на живо със съответния човек.
Поредицата от обезпокояващи факти е провокирала фондация "Партньори-България" да издаде практически наръчник за учителя, озаглавен "Безопасен интернет". Инициативата е подкрепена от евродепутатките Илиана Йотова и Филиз Хюсменова. Книга дава практически указания за повишаване безопасността при използването на интернет от деца на 12-14 г. На въпрос на ДУМА дали възрастта не е твърде късна, създателите на книгата обясниха, че наръчникът е направен така, че по преценка на учителите може да се използва и за по-малки деца.
Един от големите проблеми у нас е работата с родителите - те смятат, че щом детето им не е на улицата и седи пред компютъра, е в безопасност, мнозина не отчитат наличието на компютърна и интернет зависимост у децата си, каза Илияна Йотова. 
Очаква се след около 3 седмици в Комисията по правосъдие и граждански свободи на ЕП да започне разглеждането на нова директива, свързана с борбата срещу сексуалната експлоатация, сексуалното насилие и трафика на деца в рамките на ЕС. Разискванията целят хармонизация на законодателството на всичките 27 страни-членки за предпазване на подрастващите от виртуални престъпления и трафик, както и създаване на по-строги наказания за извършителите на подобни престъпления. Ще е необходимо уточняване на понятия като разпространение в интернет, детска порнография, трафик на деца и пр., както и по-прецизна квалификация на нарушенията, обясни Йотова. Според нея най-голям дебат ще предизвика въпросът дали да бъдат напълно забранени контактите с деца на възрастен, ако той е бил вече залавян и наказван за реални или виртуални престъпления спрямо деца.
В наказателното законодателство за престъпления срещу деца България е в средата спрямо останалите членки на ЕС, каза Йотова пред ДУМА. В Австрия и Германия например наказанията са изключително строги. У нас се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 10 хил. лв. По думите й в момента на дневен ред не е толкова разпространението на детска порнография по интернет, колкото онлайн "представленията" на насилие срещу и между деца.  
Програмата за безопасен интернет в ЕС се финансира с 55 млн. евро за 5 години.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ