Всяка трета обикновена вафла - с канцероген над нормата
13% от тествани бебешки храни са показали отклонения, установява мащабно проучване в ЕС
/ брой: 49
Всяка трета обикновена вафла съдържа над допустимата норма от съединението акриламид, за което се предполага, че е силен канцероген. Това са показали нови тестове в ЕС, направени от десет потребителски организации, става ясно от публикация в страницата на "Активни потребители".
Потребителските организации са изследвали проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други. Резултатите са показали, че обикновените вафли и бисквити пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. "Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7,7%, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6,3%", съобщават от потребителската организация.
Има норми, но те не се спазват, заяви пред ДУМА изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. Той каза, че у нас тестове не са правени. Поради високата цена в изследването са участвали основно големи европейски държави, сред които Франция, Испания и Холандия. Единствената източноевропейска страна, в която са правени тестове, е Чехия. Заради това не мога да кажа дали у нас на пазара има продукти с наднормено съдържание на акриламид, каза Николов. По неговите думи обаче предвид факта, че голяма част от изделията се произвеждат от международни компании, подобни нива в продукти е възможно да бъдат засечени и у нас. Дали това е така би могла да установи със сигурност Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), ако направи тестове, призова Николов. Потребителската организация планира да направи обаче тестове, заедно със здравно заведение, има ли натрупвания от акриламид в организма на хората. Николов обаче уточни, че подобни натрупвания в организма могат да се получат и от неправилна обработка на храни в домашни условия.
Европейската асоциация на потребителите, в която членува и нашата "Активни потребители", призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за акриламид и за зеленчуковите чипсове. Макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс. Новите тестове показват, че ЕС трябва да защитава потребителите по-добре от акриламид в храните.
Какво е акриламид
Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пържене или печене на температура над 120 градуса. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хората. Той се причислява към група 2А (потенциален карценоген) от ООН. Освен това акриламидът индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве. Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето картофи на температура над 175 градуса или когато препичат филийката си хляб. Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите, определени от закона.