27 Ноември 2021събота16:06 ч.

Позиция

Всуе се морите!

/ брой: 60

автор:Петра Ташева

visibility 1192

Видяхте ли, разбрахте ли, че всуе се морите, всички вие, които искате да изтръгнете любовта, обичта, признателността към Русия, към братския руски народ от сърцата на българите! Показаха го стотиците хиляди българи, които на върволици поеха стръмния път към Шипка, за да се поклонят на "тоя връх чутовен", от който се роди Новата България. Видяхте ли тези, които се тълпяха през целия ден на Трети март в музеите на страната, за да зърнат руско-българските светини? Ами стотиците млади хора, учениците, децата, семействата с количките с малките си дечица и за ръчица с по-големите си чеда, които вървяха през целия празничен ден към Националния исторически музей, за да видят Самарското знаме, ордените, медалите на българските опълченци.
Как ще ги спрете тези българи, вие, с хулите си към Русия?! 
На празника телевизионният канал за българите в чужбина БИАЙТИ с часове предаваше тържествата за Трети март в Чикаго и в другите градове и места по цял свят, където работят наши сънародници. Излъчваха издигането на българското знаме, с български носии бяха децата им, учителките, старите и младите българи. Със сълзи в очите си българите извън страната ни слушаха децата си, които декламираха и пееха песните  и стиховете, застрашени да отпаднат от образователната ни програма. Пееха децата, пееха и родителите им, и дедите им. Защото в душите им не е загаснало огънчето на любовта им към Родината! Защото не бива с кални обувки да се тъпче голямата обич на българския народ към освободителите! Към обикновените руски войници, към воините руски благородници, които проляха кръвта си и оставиха костите си в нашата земя! Затова с цветя бяха обкичени всички руски паметници в страната! А и Баба Марта този ден бе с нас, с празнуващите българи. Тя благосклонно ни отпусна най-светлия си слънчев и топъл ден, за да можем спокойно да отдадем почитта си към тези, които ни върнаха свободата, които направиха възможна Новата България.
Още в 1883 г. народният ни поет Иван Вазов от сърцето си е изтръгнал вопъл всебългарски и от все душа гръмогласно е заявил:
Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне.
Лучата, що я днес гасите,
Тя на вулкан ще да нарасне!
А тържествата ни у нас и по света го доказаха, че и днес пак е жива надеждата, че ще дойде Видовден, ще прогледне и ще разбере целият български род кой е прав, кой е крив! И отново ще тръгнем към по-справедлив и по-добър живот! Дано! Дал ни е на всинца ни надеждата пак той, нашият дядо Вазов:
 И ако слънцето изчезне
 от тия небеса приветни,
 то някой в ада ще да влезне
 главня да вземе, да ни светне!
 И не трябва да го чакаме този светъл ден с отчаяние, със скръстени ръце! Нека отново всички да се сдружим, да се обединим и да действаме, да заработим за нашето общо  благо, за скъпата си Татковина България!

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1338

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 228

Заев подаде оставка като лидер на СДСМ

автор:Дума

visibility 430

Десетки затрупани в мина в Сибир

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 228

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1198

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1067

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 1304

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 674

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ