02 Март 2021вторник10:53 ч.

Доц. Венцислав Божилов:

Всичко около сметището в Суходол е криминално

Пробутват ни и остаряла, скъпа и опасна технология за изгаряне на отпадъците, алармира лидерът на екосдружението, регистрирано за защита на населението

/ брой: 121

автор:Велиана Христова

visibility 83

Венцислав Божилов е роден в София (в Суходол) през 1950 г. Завършил е Минно-геоложкия университет, специализирал е вентилация и топлофизика. Има над 40 научни публикации, част от тях в международни списания. Член е на международни, американски и руски научни организации. Специализирал е в Англия и в САЩ. Чел е доклади на научни форуми в САЩ, Русия, Чехия, Полша, Англия, Канада, Южна Африка, Китай, Турция. Работил е в суровинния отрасъл, в системата на ГОРУБСО - Рудозем, и в научноизследователския институт "Нипроруда". От 2002 г. оглавява сдружението "Защита на здравето и живота на населението и околната среда".  

- През януари т.г. отново изложихте възраженията на вашето сдружение срещу сметището в Суходол и замисления завод за горене на отпадъци пред Комисията по петициите при Европейския парламент (ЕП). Доколкото знам, говори се вече за съд срещу България заради този проточил се проблем?
- Нашата петиция беше депозирана в ЕП през есента на 2007 г., след като на 3-и срещу 4 ноември Бойко Борисов направи ювелирната си акция срещу беззащитното население, което протестираше - той изпрати в Суходол 2000 души полиция и жандармерия. Тогава в училищния двор разтовариха жандармеристите за ужас на децата. После ги преместиха във военното училище и в течение на една година Суходол бе окупиран. Като организация, която защитава интересите на засегнатите хора, за ден и половина събрахме 1600 подписа и пратихме петиция до комисията към Европарламента. След три месеца ни отговориха, че ще бъде разгледана. Почти година нищо не се случваше, но през есента на 2008 г. в София дойдоха представители на ЕП, включително секретаркaта на комисията по петиции Карен Шиоти. Срещнах се с нея и след това получих покана през януари 2009 г. да представя пред комисията нашето становище за незаконното сметище на Столичната община в Суходол.
- Наистина ли то беше отворено за боклука на София без ОВОС и без разрешително?
- То нямаше нито ОВОС, нито комплексно разрешително, а това са груби нарушения на закона. Комплексно разрешително изкараха 9 месеца след отварянето на сметището - когато ние сезирахме Еврокомисията, направиха го след натиск оттам. Депото бе отворено в нарушение на Директива 2006/12 и Директива 2008/98, които изискват сепариране, оползотворяване, обезвреждане и чак тогава депониране на отпадъка. Бяха нарушени и решенията от Рио де Жанейро и Стокхолм и Орхуската конвенция, където се изисква достъп до информация, участие във взимането на решения от страна на засегнатото население. Те бяха ратифицирани със закон и от нашето 34-то народно събрание. Затова питам - кой стои толкова години над закона в България? 
- Как реагираха евродепутатите, които посетиха София?
- При първото ми посещение в ЕП през 2009 г. един от депутатите тогава - Дейвид Хамършайн, каза дословно: "От Столична община е много трудно да се получи някаква информация и се чувства страх сред служителите там". През есента на 2009 г. от комисията ми съобщиха, че са сезирали Генерална дирекция "Околна среда" към ЕК, за да работят заедно по случая. Те завеждат дело срещу България. Но нашите съмнения са, че чиновникът от Кохезионния фонд - Георгиус Кремлис, помагаше на Столична община и я учеше как да се измъкне от натиска на Еврокомисията. Европейските структури работят мудно. Едва за началото на 2011 г. получих нова покана да изложа становището ни за Суходол пред комисията. На предизвиканата дискусия се наложи убеждението, че трябва да се окаже сериозен натиск върху българските власти както със затварянето на Суходол, така и с намиране на решение за трайно третиране на отпадъците в гр. София. Процедурата остана отворена и в момента казусът "Суходол" е в правния отдел на ЕК, което не изключва и наказателна мярка за страната ни.
- Вие често казвате, че икономически интереси пречат да се реши проблемът. Какви интереси има около една смет?
- Суходол е идеално средство за източване на общинския бюджет. Досега нямаше статистика колко жители има София. Бойко Борисов все разправяше за "двумилионния град", сега се оказа, че тук са регистрирани 1,2-1,3 млн. души, заедно с гостите са максимум 1,5 милиона. Но на базата на тези хора се изчисляват парите за извозване на отпадъците и така се изсмукват средства от общинския бюджет, включително - за фирмите по чистота. Това депо е в пълна безотчетност. Там уж има някакви електронни кантари, но фирмата е общинска, никой не я контролира. Могат да смучат парите на данъкоплатците, колкото си искат. Още повече че сметището е близо до София, транспортните разходи са ниски - с кола пътят от Суходол до кметството в центъра на столицата е около 10 км. Повече от 10 години настоявам там да се направи одит относно експлоатацията и оценка за здравния риск за населението - истината веднага ще лъсне.  
- Но бе съобщено, че сметището в Суходол има още капацитет и ще приема боклук, докато се запълни?
- Това не е вярно. Капацитет в Суходол няма. Всеки може да заповяда и да види тази планина от отпадъци, която расте там - хората я нарекоха Бойкова могила. Според нормативните документи не трябваше да се нарушава естественият ландшафт, т.е. да се запълни само дерето. А сега там имаме многократно надграждане. Отпадъците вече няколко пъти се самозапалват, какви вредности излитат в атмосферата хората нямат представа! Сега съобщават, че щели да горят метана. Как ще го горят, като няма начин да го хванат, поне 50% излизат свободно в атмосферата. От метана там не може да се произведе повече от 1.5 мегават енергия. Това е нищожно количество. Депото е изчерпило капацитета си още в края на 90-те години. Нещо повече нощно време нелегално транспортираха разкъсаните бали от гара "Искър" и "Кремиковци" в Суходол, докато хората спят. Всичките им действия в Суходол са криминални.
- Пред комисията на ЕП сте посочили факти, че сметището вреди сериозно на човешкото здраве и че завод за изгаряне ще е твърде опасен?
- Хората просто не са информирани какво се случва. Преди година и половина проучих пациентската книга на един от личните лекари в Суходол с контингент 1700 души. Оказа се, че само за 2 години са се появили 43-ма раково болни, от които 15 вече бяха в последен стадий. Повечето от тези хора вече не са между нас. Колкото до замисления завод за изгаряне, има твърде много статистики и изследвания в Европа. По поръчка на германското правителство е направено изследване и е установено, че всяко трето дете в Германия е с кожни и алергични заболявания и има бум на женските ракови болести, вследствие отделянето на токсични газове и съединения при изгаряне на битови отпадъци. Устойчивите органични замърсители остават в атмосферата за неопределен период от време и поразяват всяка жива клетка. В райони около заводите за изгаряне се увеличават алергичните, астматичните и канцерогенните заболявания. Търговията и продажбата на инсталации за изгаряне на отпадъци в световен мащаб е силно свита. Дори се затварят инсинератори - в Япония над 500 са спрени, в Англия - вече 5. На Филипините изобщо е забранено да се горят отпадъци - със закон! На Балканите изобщо няма инсинератори! Аз съм специалист по вентилация и топлофизика, това е наука за физико-химичния състав на въздуха и знам за какви вредности става дума. Въпреки тристепенната очистка на вредните емисии от изгарянето, частици под 2.5 микрона не могат да бъдат уловени. Така хората не усещат, че здравето им се уврежда постоянно. Германците намериха почва в България за своите остарели инсталации.
- Столичната община ли е дала задание на немската фирма "Фихнер" да прави проект именно за изгаряне?
- Изглежда е така, защото целият им материал се основава на технологията за изгаряне. Други алтернативи не се разглеждат. Но този доклад представлява по-скоро препоръки с пожелателен характер, които нашите специалисти трябва да адаптират към българските условия. А общинарите ги вземат едно към едно. Според Бойко Борисов тази технология била "Майбахът" на Европа, но всъщност това е "Трабантът" - морално остаряла технология, оставена на доизживяване в Европа, прекалено скъпа и екологично замърсяваща, опасна за здравето на хората. Но общинарите просто не четат и не се информират за съществуващите съвременни алтернативи. Мнозина от сегашната власт са хора от задните чинове, на които винаги им е било подсказвано и днес пак чакат някой да им подскаже наготово.
- Какви други варианти за преработване на боклука има, които учените ни могат да предложат - ако някой ги пита, разбира се?
- Никой не ни пита. В последните години в Европа се прилагат алтернативни технологии, много по-евтини и екологично чисти. Българските учени и специалисти биха помогнали при избора на такава технология, съобразена и с условията у нас. 
- Каква е тази история с компоста за торене - общината твърди, че боклуците ще се компостират, вие казвате, че няма?
- Това е по замислената инсталация при с. Яна. Според технологичната схема на "Фихтнер" тя трябва да бъде за 410 хиляди тона несепарирани отпадъци. Това не е завод, а пълна заблуда и манипулация от страна на Столична община. Защото там нямаме трайно третиране на отпадъка. Ще има само халета за сепариране, ще се депонират 51 хил. тона отпадъци, други 354 хил. тона ще се третират биологично и от тях едва 126 хил. тона ще се правят на палети за изгаряне като гориво. Но не в Яна, защото там няма съоръжения за третиране. Според обясненията това количество трябва да бъде извозвано до циментовите заводи в страната. Накрая остават едни 61 хил. тона "нестандартен компост". Това означава, че този компост не съдържа свободен въглерод и азот, необходими за наторяване и не е подходящ за земеделието. Значи тези 61 хил. тона също ще отиват за изгаряне. И нещо по-възмутително - от общината приказват, че щели да горят горивото от сметта в ТЕЦ "София". В радиус 7 км около заводите за изгаряне бумът на ракови заболявания е неимоверен в цяла Европа. ТЕЦ "София" е в гъсто населения град. Значи тези хора възнамеряват геноцида от Суходол да го разпространят в цяла София, а и в страната чрез циментовите заводи! Но хората не знаят нищо за това какво им готвят - на тях, на децата и внуците им. Населението е тотално неинформирано.  
- В с. Яна ли ще е всъщност прословутият завод за отпадъците?
- Както виждате, напоследък нищо не се говори по въпроса. Защо? Защото преди година и половина премиерът се хвалеше, че лично председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу му бил обещал 180 млн. евро за завода. Сега разходите за строежа станаха 359 млн. и никой не дава обосновка защо са необходими тези пари. ЕК първо намали парите на 82 млн. евро, а сега те са спрени, защото проектът за завода не бе одобрен. Според предлаганата технология ще се прави гориво, което ще бъде горено на друго място. Освен това официално от общината обявяват, че обработката до гориво щяла да струва до 78 евро на тон. Но защо не казват колко ще са допълнителните разходи за транспорт след обработката и за очистка на емисиите? Тази сума ще нарасне многократно над 80 евро/тон и ще се отразят сериозно на всеки български данъкоплатец. В Европа, където имат опит над 100 години в третирането на отпадъци, цената е поне 120 евро на тон, а тук щяла да е 80 евро. Или те не си правят добре сметките с този завод, или се опитват да ни правят на маймуни. Не само в България, сметища и заводи да правят в места, където населението е слабо политически представено, не може да бъде организирано за протести и да окаже сериозна съпротива. Случаят със Суходол и Яна е същият.
- Лекари казват, че и опасните отпадъци от болниците се карат в Суходол? Вярно ли е?
- Вярно е. Това е практика, там ги хвърлят масово. Преди години бе направен инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в район "Триадица". Но никой не изнася статистика каква е заболеваемостта в този район, около инсинератора. Съществува пълно информационно затъмнение. Трябва да се отворят очите на гражданите, за да се види, че тези политикани работят срещу тях и да разберат каква опасност ги очаква. 
 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ