04 Декември 2021събота03:53 ч.

Всички сме за Нобел

/ брой: 199

автор:Ева Костова

visibility 973

Трима икономисти, изучаващи възможностите за намаляване на бедността, бяха отличени с Нобелова награда за икономика за 2019 г. Те коментират, че за разлика от политиците, които често обобщават бедните като неинициативни, мързеливи или напълно отчаяни хора, техният подход е да разделят проблемите и да мислят за решаването им един по един. Ами, то всички българи сме за Нобелова премия, защото всеки божи ден посвещаваме на борба с мизерията и недоимъка. И светлина в мерзкия тунел при това управление не се вижда. Макар че фалшиви новини за нашето благополучие ни заливат от всяка трибунка на премиера и министрите му. 

Правителството определи новата линия на бедност за догодина - 363 лв., с цели 15 лв. над сегашната. Според линията на бедност се определят и помощите за социално слабите семейства. Но детските надбавки примерно не са обвързани с нея. На практика под прага от 363 лв. ще останат близо 1 700 000 семейства. Да си го кажем днес, в Световния ден за изкореняване на бедността. Умножете поне по 4 и ще се види колко висока е летвата за прескачане. И то, ако поне един в дома работи. Какво може да купят със 75 лв. четирима в семейства, за които финансовият "рай" е непостижима мечта, които правят и невъзможното децата им да не заспиват гладни. Защото парите  отиват първо за сметките, а каквото остане - за храна... За това, а не за нещо друго, мислят българите, когато традиционно се навеждат над огъня да варят консерви и да затварят буркани със зимнина. Без каквато и да е романтика. Тези буркани ще спестят някой лев за бързо износващите се обувчици на децата в студовете. 

А иначе до 24 октомври ще има седмица като слънце за "Достъп до добрата храна 2019", под патронажа на министър Десислава Танева - "с оглед съвременните изисквания на потребителите за консумиране на здравословни и безопасни хранителни продукти". 

Моля, не се блъскайте, първо пребройте стотинките в джоба си!

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ