29 Март 2020неделя02:36 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Иван Славков:

Всички сме длъжници на Витоша

Не е важно само да обичаш природата и да бъдеш често сред нея, а да умееш да опазваш нейните красоти

/ брой: 100

visibility 2

Нели ДЕЧЕВА

През годините, в които работих във в. "Ехо", като завеждащ отдел "Култура" едно от задълженията ми бе да осигурявам разговори с изтъкнати личности. В един горещ ден на юни 1988 г. по уговорка с Иван Славков отидох в сградата на БОК, за да разговарям с него в качеството му на председател на централата. Той любезно прие въпросите ми, написани предварително, и каза, че ще получа отговорите в писмен вид. Изненадата на ръководството на вестника бе голяма, когато само след седмица се обадиха от централата на БОК, че интервюто е готово.
В крайна сметка тогавашният главен редактор Митко Борисов не се реши да отпечата интервюто, защото в него засягахме въпроса за евентуална бъдеща зимна Олимпиада в България на Витоша.
На Иван Славков никой не се извини, а и той не се обади нито веднъж да попита. Така се изнизаха цели 23 години, без разговорът да бъде публикуван. Предлагам го на в. ДУМА, защото мисля, че това би прибавило щрих към образа на Иван Славков не само като спортна личност, но и като патриот и природолюбител. Защото за никого не беше тайна, че голямата мечта на живота му бе България да стане домакин на зимни Олимпийски игри.


- Вие обичате зимните спортове, а те са немислими без българските планини, без Рила, Пирин, Стара планина, Осогово и Витоша. Как виждате връзката "човек - природа" и какво е вашето лично отношение по този проблем?
- В началото на своето развитие планинският туризъм в България беше преимуществено летен. Тези, които практикуваха зимния туризъм и зимните видове спорт, буквално се брояха на пръсти. Впоследствие редица фактори - технически прогрес, урбанизация, доказаната целесъобразност от зимен отдих, наложиха бързото развитие на зимния туризъм, отдих и занимания със зимните видове спорт. Самият факт, че сега у нас само любителите скиори наброяват над 150 хиляди души, красноречиво говори за отношението на хората към ски спорта.


Колкото до моето лично отношение по въпроса "човек - природа", мога да кажа, че много обичам природата, обичам и зимните спортове и моят стремеж е всяка свободна минута да бъда сред природата. В нея намирам спокойствие, възстановяване на силите, вдъхновение.
Разбира се, само да обичаш природата, да бъдеш често сред нея, не изчерпва това понятие. От това как се отнасяш към природата - умееш ли да опазваш нейните дадености и красоти, до голяма степен се определя това отношение.
За съжаление всички ние сме й длъжници, защото в една или друга степен нарушаваме нейната цялост и красота. Имам предвид все още срещащото се безстопанствено отношение към природата, построяването на какво ли не в планината. Дори хвърлянето на всевъзможни отпадъци е също въпрос на отношение, на култура.
- Преди малко в нашия разговор, когато изреждахме българските планини, ние поставихме Витоша на последно място, не че най-малко привлича любителите на зимната българска природа. Ние знаем, че в нея, на Черни връх, се роди българският туризъм, а край хижа "Алеко" - и българският ски спорт. С какво според вас тя би допринесла за спортната слава на родината? Имаме основание да мислим, че Витоша със своята природа може да съперничи на най-прочути планини в света.
- Ако си зададе човек въпроса - има ли в Европа друга столица в такава непосредствена близост с планина, трудно би могъл да отговори.
Витоша е вечният и неизменен символ на София.
Не само софиянци, но и всички българи искрено обичат Витоша. И не само защото гористите склонове на планината обогатяват с кислород въздуха на милионния град, а преди всичко тук са създадени всички условия за възстановяване силите на нашия съвременник. Витоша е любимо място за туризъм и спорт през всички сезони на годината, но през зимата тя привлича особено много софиянци и гостите на столицата. Неслучайно тя е наречена и обявена за "Народен парк".
В България има вече не малко зимни курорти - в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина, но Витоша предоставя чудесни възможности. В буквалния смисъл на думата тя "довежда" белите видове спорт в дома на хиляди ентусиасти. За около половин час от която и да е част на столицата може да се достигне до автобусните и кабинкови или открити лифтове и за още толкова време човек е вече в планината. А тук всеки със своите предпочитания за занимания - ски, туризъм.
Витоша беше средище и на редица отговорни международни прояви по ски. Спортисти, треньори и специалисти от различни краища на света неизменно дават висока оценка на природните и техническите условия на Витоша. Достатъчно е да посоча, че 6 от пистите на Витоша са утвърдени от Международната федерация по ски - ФИС.
Тези уникални възможности на планината, нейната близост до града, или, както казваме, "планината слиза в града, градът се качва в планината", както и редица други фактори, ни вдъхнаха увереност и след редица проучвания и съгласуване с ведомства и организации издигнахме кандидатурата на София за домакин на ХVI Олимпийски зимни игри през 1992 г. Но все още у нас е малък процентът на хората, които ползват планината зиме - около 4-5, при 25% в развитите европейски страни.
Това показва, че ние не гледаме към Витоша само като място за Олимпийски игри, а като планина, която трябва да се отвори за нуждите на милионния град, да приеме хората му, разбира се, в разумен екологичен баланс.
В подкрепа на казаното бих желал да цитирам г-н Ричард Палмер - ръководител на Комисията на АНОК, проверяваща възможностите на София за организиране на Олимпийски зимни игри преди 2 години: "Вие сте щастливи, че имате Витоша. Тя е буквално в двора ви. Мнозина мечтаят да имат в двора си петролен кладенец, но той рано или късно ще пресъхне, а Витоша ще остане вечна."
- И не само за Витоша, но и за цялата ни социалистическа родина, за нейната ненагледна природа днес Алековите думи: "Какво, Швейцария ли?" звучат прекрасно и достойно. Как според вас чужденците оценяват хубостите на нашата природа?
- Много наши гости при посещението си в България останаха изненадани от природните възможности на страната ни. Мнозина свързват името на България с Черно море. Впоследствие те установиха, че у нас има и много планини. Нещо повече. Те са изненадани от рядко срещаното съчетание на топъл климат с великолепни условия за зимен туризъм и ски спорт.
Сняг и слънце, подходящи писти, красиви пейзажи - това е мечтата на всеки скиор и турист, а това предлагат и Рила, и Пирин, и Стара планина, и Родопите, и Витоша. Българските курорти - Витоша, Боровец, Пампорово, Банско, Юндола, разполагат с модерни кабинкови и седалкови въжени линии и влекове, съвременни хотели, почивни домове, разнообразни писти, добре обзаведени ски гардероби.
Колкото до хубостите и възможностите на нашата природа, има изказани много мисли и мнения. Ето какво каза г-н Хуберт Шпийс - председател на Комисията по строителството на писти за алпийски ски дисциплини при ФИС: "Аз не зная друг голям град с толкова богати природни възможности за занимания със ски спорт, както тези, които предлагат София и Витоша."
- И все пак нека бъдем откровени - изграждането на съвременна състезателна техника и съоръжения в планините понякога нанася непоправими рани на природата. Как вие като председател на Българския олимпийски комитет виждате възможността максимално да се намалят тези последици на Витоша, като заедно със спортното строителство се извърши една невиждана досега работа по рекултивацията на всичко, засегнато в природата? Обсъжда ли се и планира ли се нещо по този въпрос?
- Много хора след издигане кандидатурата на София за домакин на ХVI Олимпийски зимни игри ни подкрепиха. Всички те съзнават необходимостта от изграждането на нови и модерни съоръжения и обекти за милионния град. Ще бъдат извършени подобрения и в инфраструктурата на столицата.
Истина е, че изграждането на съвременна състезателна техника и съоръжения нанасят някои щети на природата. Това е неизбежно. Искам обаче веднага да поясня, че след издигане на кандидатурата при определяне на обектите на Витоша и в София основно наше задължение беше да се намерят места, които отговарят на изискванията на международните спортни федерации, от една страна, и от друга, да бъдат нанесени по възможност минимални щети.
При огледа беше констатиран и друг факт. На много места планината е оголена, а на други гората е толкова гъста, че поради липсата на слънчева светлина клоните са оголени, с незначителна зеленина по върховете, което изисква прочистване.
Всичко това ни кара наред с проектиране на обектите - искам да поясня, че ще се строи само и главно това, което е необходимо за организиране на Олимпийски зимни игри - да се разработват и екологични мероприятия по възстановяване на природната среда, мероприятия срещу замърсяването на същата при експлоатация на обектите, облагородяване на обектите и т.н.
Една от силните страни на концепцията на нашата кандидатура е, че предвидените съоръжения и обекти ще бъдат построени в изпълнение на социалната политика за развитието на София, независимо от това, дали ще получи или не домакинството. И тези обекти ще бъдат предоставени на населението и гостите на столицата.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ