03 Юли 2020петък16:41 ч.

България вече плати и достави част от основното оборудване за новата ядрена Централа

Всички потвърдиха интереса си към АЕЦ "Белене"

Петте компании ще имат достъп до информация за ядрения проект

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 1392

Всички пет компании, които бяха поканени да потвърдят намерението си да подадат обвързващи оферти за участие в дострояването на АЕЦ "Белене", са сторили това, съобщиха от Министерството на енергетиката в петък, когато изтече крайният срок на втория етап от процедурата.

Така достъп до информационния меморандум за ядрения проект, който ще даде всички данни, на чиято база да се вземе решение дали да се внесе обвързваща оферта, получиха и петте компании от късата листа за АЕЦ "Белене". Това са руската компания "Росатом" чрез дъщерната й компания "Атоменергопром", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, както и френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".

От първите три корпорации се очаква да предложат дялово участие в проекта, а от "Дженерал Електрик" и "Фраматом" да внесат оферта за доставка на свое оборудване за централата, придружено с осигурено финансиране за него, което след това да се връща от бъдещите акционери в ядрената централа. Срокът за подаването на обвързващите оферти е 31 май, допълниха от енергийното министерство.

Възможно е обаче Корейската хидро и атомна корпорация да се откаже от надпреварата, тъй като тя е поискала отговори на уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение дали да внесе обвързваща оферта. Какви са въпросите към момента не е ясно, но компанията реално няма опит с руските реактори ВВЕР-1000, каквито ще са инсталирането в АЕЦ "Белене", а това е изрично условие за участие в процедурата.От "Росатом" обявиха, че са потвърдили интереса си към процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" и компанията "работи с български изпълнители в рамката на процедурата в установения срок, предаде ТАСС в петък.

Макар премиерът Бойко Борисов да заяви преди месеци, че се водят преговори за международен консорциум на заявилите интерес, такъв засега не се очертава. Реално обаче сдружаване между кандидатите е възможно във всеки момент на процедурата, която е отворена и гъвкава за промени. По повод долицензирането на строежа на АЕЦ "Белене" през Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за който се говори от миналия април, но се оказа, че "Националната електрическа компания" (НЕК) не е внесла все още необходимите документи, енергийният министър каза, че този процес може да продължи.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ