04 Април 2020събота15:57 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Няколко думи

Всички обичат баба

/ брой: 48

автор:Ева Костова

visibility 449

Всички обичат възрастните хора у нас. Затова ги ограбват за 2 лева, крадат им кокошките, избиват им дребните животни, мафията ги дебне да им вземе жилищата, управляващите се кълнат в тях, а в същото време режат безпощадно парите им за възраст и стаж. Смятат и пресмятат така, че възрастните да са преметнатите накрая. Всички ги обичат, но и вчера парламентът, със своето мнозинство, отказа да гледа предложения от БСП Закон за възрастните хора. Трябва морал да приемем такъв закон и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари, е несъстоятелно пред майките и бащите ни, каза преди време ляв депутат. На което пък един независим "уточни", че тогава ще се наложи и създаването на "закон за пеленачетата", "закон за тийнейджърите" и т.н. Депутатите забравиха, че подкрепата на възрастните хора, както и на всички други през целия им живот, е една от основните цели на социалната политика. Без внимание остават и много други проблеми със застаряването в България - към края на 2018 г. общият брой на хората над 60-годишна възраст е 1 973 613, по-голямата част живеят в мизерия и очакват да склопят очи, за да се отърват от скотския живот.

От трибуната на НС депутати от БСП неведнъж са се обръщали към всички парламентарни групи и са алармирали, че възрастните имат нужда от нова пенсионна система, от по-адекватни пенсии, които да се преизчисляват на всички над 2 милиона пенсионери и да отчитат осигурителния им принос. Трябва да се създаде и допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастните и за хората с увреждания. Но винаги предложенията срещат отпор дори от представители на социалното министерство, според които предложените текстове вече са предмет на действащо законодателство, което съдържало достатъчно гаранции за упражняването на правата на най-голямата демографска група в страната.

Което си е чист цинизъм. Висша политическа демагогия, каквато всъщност управляващите от ГЕРБ демонстрират по всеки повод години наред, щом стане дума за социална политика. В България такава има само като намерения и стратегии, скрити в дебели прашясали папки. Като например Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019-2030 г. В нея са разказани приказките на Шехеразада, но не толкова увлекателно. Има и съвет за "предприемане на действия за адаптиране на секторните политики към процеса на застаряване на населението". Статистиката сочи, че през 2014 г. почти 58% от населението на България над 65-годишна възраст е било в риск от бедност или социално изключване. Сериозни материални затруднения са изпитвали почти 51% от възрастните над 65 години. Неволята ги кара да се върнат на работа, за да бъхтят за жалки пари, поне за най-необходимото. А истината е, че възрастните българи са и с най-кратка продължителност на живота в ЕС... Колко му е държавата да вгорчи още даже малкото им останали дни. Отказът в НС да се гледа Закон за възрастните хора показва точно това.

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 0

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 900

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 418

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ