28 Май 2020четвъртък11:57 ч.

Всеки втори смята заплахата от COVID-19 за преувеличена

автор:Дума

visibility 615

Близо 55% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена в по-малка или по-голяма степен. Това показва експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 901 пълнолетни граждани в периода 6-7 април.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса. За сравнение, преди месец, малко преди извънредното положение, този дял бе 62%. Сега 27 на сто от запитаните казват, че не се боят от вируса при 38% в средата на март.

Преди въвеждането на извънредното положение онези, които намираха заплахата за преувеличена, бяха много повече - 72%, а на противоположното мнение бяха 27%, отчитат социолозите. Те изразяват мнение, че преди разрастването на заразата в страната повече хора са я подценявали, макар че и сега е по-голям делът на онези, които я намират за преувеличена.

На този фон 78% заявяват, че са готови да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне с коронавируса, докато 20% по-скоро отказват или съвсем отказват тази алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%. "Може би животът при ограничено придвижване е направил така, че малко повече хора да стават критични срещу забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става възможна заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас в сравнение с други страни в Европа", се казва в анализа към изследването.

От запитаните 22% смятат, че демокрацията не е ефективна при тази криза, а почти всички останали са "против" това твърдение. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс, е мнението на социолозите.

На въпрос за очакванията за отношенията на световните сили след пандемията 57% казват, че светът ще се промени сериозно, а 37% са на обратното мнение. Също 57 на сто смятат, че основните световни сили ще проявяват повече сътрудничество, но 31% са на мнение, че ще има повече конфронтации.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 14

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 99

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 0

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 610

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 255

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ