22 Септември 2021сряда04:58 ч.

Всеки втори би дал сигнал за корупция в службата си

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 64

Близо половината българи - 49,3%, биха подали сигнал към компетентните органи за корупция на работното им място, 29,8% не биха го направили, а 20% отказват да отговорят на въпроса. 50,7% биха сигнализирали за конфликт на интереси, а 29,2% твърдо не биха. Това показва проучване на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), проведено със съдействието на Кралство Нидерландия.
Най-голяма готовност да сигнализират имат по-младите, по-високо образованите и живеещите в големите градове, докато по-възрастните и хората в малките населени места се страхуват за работното си място. Близо 90% смятат, че трябва да се сигнализира за корупция, но едва половината биха го направили. Причините за това са недоверието в институциите и скептицизмът, че сигналът няма да доведе до нищо, обясни социологът Радостина Ангелова. 47,8% биха подали сигнала в самата фирма, а 37,9% - в полицията, 33,5% - в медии, а много малка част от хората - в КПКОНПИ и прокуратурата. Според Ангелова вътрешните механизми на обществото са отслабени като реакции, което показва, че хората са привикнали с тези проблеми. Фактът, че 60,7% от хората биха се чувствали несигурни, ако подадат сигнал за корупция срещу лице на висок пост, е показателен за това как работят институциите. Възпиращ фактор е и липсата на възможност за подаване на анонимни сигнали. Нормативната ни уредба не защитава добре лицата, подаващи сигнали, и е изключително важно да бъде създадено адекватно национално законодателство, каза шефът на БИПИ Биляна Гюрова.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ