13 Юни 2021неделя07:47 ч.

Всеки втори би дал сигнал за корупция в службата си

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 175

Близо половината българи - 49,3%, биха подали сигнал към компетентните органи за корупция на работното им място, 29,8% не биха го направили, а 20% отказват да отговорят на въпроса. 50,7% биха сигнализирали за конфликт на интереси, а 29,2% твърдо не биха. Това показва проучване на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), проведено със съдействието на Кралство Нидерландия.
Най-голяма готовност да сигнализират имат по-младите, по-високо образованите и живеещите в големите градове, докато по-възрастните и хората в малките населени места се страхуват за работното си място. Близо 90% смятат, че трябва да се сигнализира за корупция, но едва половината биха го направили. Причините за това са недоверието в институциите и скептицизмът, че сигналът няма да доведе до нищо, обясни социологът Радостина Ангелова. 47,8% биха подали сигнала в самата фирма, а 37,9% - в полицията, 33,5% - в медии, а много малка част от хората - в КПКОНПИ и прокуратурата. Според Ангелова вътрешните механизми на обществото са отслабени като реакции, което показва, че хората са привикнали с тези проблеми. Фактът, че 60,7% от хората биха се чувствали несигурни, ако подадат сигнал за корупция срещу лице на висок пост, е показателен за това как работят институциите. Възпиращ фактор е и липсата на възможност за подаване на анонимни сигнали. Нормативната ни уредба не защитава добре лицата, подаващи сигнали, и е изключително важно да бъде създадено адекватно национално законодателство, каза шефът на БИПИ Биляна Гюрова.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ