08 Май 2021събота01:15 ч.

Всеки трети е теглил заем заради пандемията

автор:Дума

visibility 706

 Всеки трети българи е взел пари назаем, за да покрива разходите си в пандемията от Covid-19, а всеки пети се притеснява, че няма да може да покрива тези свои задължения. Това показва проучване на Dynata, специалист по онлайн допитвания, по поръчка на EOS Group, експерт в обработката на необслужвани задължения. То е направено през януари 2021 г. сред 1001 българи от 18 до 65 години, запитани как короновирусът се отразява на потребителските им навици, съобщава Медиапул.

Една трета от анкетираните са казали, че им се наложило да вземат заеми - предимно до 5000 лв., от банки, роднини и приятели. 68 на сто от хората казват, че са прибегнали до кредити, за да покриват текущите си битови нужди. За разходи за здраве заем са взели 33 процента от тези хора.

От задлъжнелите в коронакризата 20 на сто се опасяват, че няма да могат да покрива задълженията си към банкови институции, следвани от взелите заем от роднини (14%) и приятели (13%).

Най-потърпевши в кризата са самотните родители.

Най-ниска е задлъжнялостта поради пандемията сред хората от 50 до 65 години, а най-висока при 30-39-годишните (34% от които са взели пари назаем). Младите хора (18-29 години) търсят най-често финансова помощ от близки и роднини (21%), а 40-49-годишните предпочитат да се обърнат към банка (23%).

Коронавирусната пандемия е променила радикално потребителското поведение на българите. Те харчат основно за здравето си (35%), за техника (27%) и домакински уреди (25%). Ръстът в покупката на електроника е свързан с онлайн обучението и работата от вкъщи

Мъжете над 30 години са най-активната група в закупуването на електроника. "Това са логични следствия от промяната на навиците ни за работа, учене и забавление, които се пренесоха основно у дома", обяснява Райна Миткова, управител на ЕОС в България. "Заедно с това, поради тревогите относно пандемията и пренатовареността на здравната система, хората се обръщат към частното медицинско обслужване, което значително повишава разходите за лечение и изследвания", допълва тя.

Преобладаващата част от хората (89%) са ограничили редица нужни или планирани разходи в хода на пандемията. Потребителите най-често са се въздържали от разходи за почивка (65%) или ремонти (36%), но от списъка им са отпаднали също и разходи, свързани със здравето (17%) или образованието (11%).

При това положение, съвсем логично, почивките и ремонтите са сферите, където ще са насочени разходите след края на пандемията. Близо двама от трима българи смятат първо да отидат на почивка (60%), а една трета (32%) ще похарчат средства за реновации и ремонти.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ