12 Август 2020сряда15:07 ч.

Всеки трети българин живее в бедност

За 56% достъпът до качествено здравеопазване е невъзможен, сочи проучване, поръчано от фондация "Фридрих Еберт"

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 721

Всеки трети българин преценява, че живее в бедност и дори в мизерия. Това сочи изследването "Нов социален договор", поръчано и финансирано от фондация "Фридрих Еберт" и реализирано от агенция "Медиана" през юни чрез хиляда телефонни интервюта. 65 на сто от бедните и мизерстващите са хора със средно и висше образование, а 80% са от българския етнос. Две трети от тях са над 50 години, повечето от които са пенсионери. Едва 5% от бедните подкрепят мнението, че животът им се подобрява.

64 на сто смятат, че абсолютен приоритет на държавата трябва да са доброто образование, достъпното здравеопазване и ликвидирането на крайната бедност. 27% вярват, че това ще дойде от само себе си чрез повишаване на доходите и стандарта на живот.

Едва 19% мислят, че здравеопазването се подобрява през последните години, а половината или 48% го оценяват като влошаващо се. Само 11 на сто от запитаните смятат, че достъпът до качествено здравно обгрижване зависи от материалния статут и доходите. 56% споделят, че възможността за достъп до качествена здравна грижа в системата на "безплатното" здравеопазване е минимален или дори нулев. Голяма част от хората са на мнение, че двете системи на обществено и частно здравеопазване започват да се припокриват по признака за плащане или доплащане за здраве. 85% са категорични, че достъпът до добро здравеопазване е човешко право и държавата трябва да го осигури еднакво за всички. 

87% са българите, които са убедени, че за децата трябва да има осигурено образование с добро качество, както и че държавата трябва да осигури учебници, храна, компютър, транспорт, стипендии, за да не отпадат деца от училище поради бедност. Повече от половината от участниците в анкетата са на мнение, че образованието се влошава, и едва един от седем вижда положителни промени.

Огромната част от обществото живее с убеждението, че закони, норми, правила съществуват формално и е просто въпрос на пари и власт тяхното прилагане или пренебрегване. 56% от запитаните са убедени, че корупцията у нас се е увеличила неимоверно през последните години, а ефект от борбата с нея виждат само 9%. 47 на сто са на мнение, че правораздавателната система се влошава, а само 19% приемат, че тя се подобрява.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 119

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 127

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ