01 Март 2021понеделник19:50 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Кристина Сидорова:

Всеки ден на този кабинет е загубен за България

БСП трябва да печели доверие, като докаже, че се е променила, а не с носталгия, казва народният представител от левицата

/ брой: 231

автор:Ралица Николова

visibility 3195

Кристина Сидорова е родена в Габрово на 24 април 1981 г. По образование е инженер и икономист. Завършила е Езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" в Ловеч, специалност комуникационна техника и технологии в Техническия университет - София, и магистратура "Стопанско управление" в ТУ - Габрово. От 2013 г. до 2017 г. е председател на ОбС на БСП в Габрово, по същото време е общински съветник в групата на социалистите в града. Има син на 14 години. Народен представител е от ПГ "БСП за България" в 44-ото Народно събрание 

"Нагледахме се на "месии", докато потенциалът на България изтича през Терминал 1 и Терминал 2"

"Партиен феодализъм, страх и корупция властват във всяка община"

"БСП анализира грешките от миналото и изводите от тях са направени"

- Г-жо Сидорова, поредните рокади в кабинета са факт. Ще успее ли оставката на Валери Симеонов  да спаси третото правителство на Борисов? 

- Кабинетът "Борисов" 3 е толкова компрометиран, че една оставка няма как да го спаси. Високите цени на горивата, лобистките закони и повсеместната бедност бяха искрата, която запали общественото недоволство, и една оставка няма как да го "успокои". 

Скандалите съпътстват този кабинет още от първия му ден, раздорите са не един и два, стабилността е само в съзнанието на управляващите. Повече така не може, всеки ден на този кабинет е загубен ден за страната ни. Затова БСП отказва да крепи кворума на този парламент. Ще се регистрираме в зала само когато се разглеждат важните за българите законопроекти - какъвто беше ветото на президента за данъка върху старите автомобили, таксите върху дрехите и обувките втора употреба, намаляване на ДДС за хляба и лекарствата, преизчисляване и увеличаване на пенсиите, семейното подоходно облагане, намаляване на заплатите на политиците. Това са предложения по проблеми, поставени от хората, проблеми, които ги изкараха на улицата.  БСП се опитва да е изразител на тези проблеми чрез закони и политики.  

- Освен от управлението на ГЕРБ обаче, повече хора са недоволни от политиците като цяло. Идва ли времето на поредния "месия", който ще обещае "да измете всички"?

- Протестите са срещу всички, които 29 години управляваха  държавата ни. Които ни превърнаха в най-бедната и болна страна в ЕС. И това БСП го заяви още преди половин година. Ако погледнете "Визия за България", там ние казваме точно това -  моделът на управление в този вид не може да продължи да функционира, време е за промяна. И нека тя да е на база консенсус с българските граждани, нека заедно да кажем кои са нашите приоритети и цели и те да бъдат задължителни за управляващите следващите 10-15 години. Хората изнемогват, оцеляват на магия, а в същия момент всеки ден от медиите слушаме управляващите колко добре живеем. Цинично и страшно е това. Мисля, че се нагледахме на месии, наслушахме се на обещания, а през това време потенциалът на България изтичаше през Терминал 1 и 2. 

- Готова ли е БСП за властта в държавата? Ще има ли сили и подкрепа, за да управлява сама след евентуални предсрочни парламентарни избори?

- Дали е готова ще покажат резултатите от  предсрочни парламентарни избори. Смея да твърдя, че през последните години БСП извърши сериозни реформи и тя днес е модерна лява партия. Грешките от миналото бяха анализирани и изводите от тях направени. Виждате, парламентарната група е от предимно млади хора, които за пръв са в Народното събрание, те не могат да бъдат обвинявани за грешки в миналото на партията.  Полагаме усилия да печелим доверието на хората с работа и предложения за промяна, а не с носталгия и оплюване на опонента. 

- Демографската криза и миграцията на младите от България са основните проблеми, които хората очертават при срещите си с представители на БСП по проекта "Визия за България". Каква е ситуацията в Габровска област?

- Почти навсякъде бедността, трудният достъп до качествено здравеопазване и липсата на перспектива са сред основните проблеми, които  хората поставят пред нас по време на срещите ни в страната. Има цели забравени райони, където младите хора са единици.  

Област Габрово не се различава много от областите в Северна България, и тук, както и на много други места, населението е застаряващо, доходите са ниски, а младежите търсят реализация в София, Пловдив, Варна или в чужбина. От "Българския Манчестър" са останали само името и спомените от времето, когато Габрово е бил град със 100 000 жители. Съвсем скоро на мой въпрос по време на парламентарен контрол регионалният министър ми отговори, че повече от 50% от пътищата в областта са в лошо и незадоволително състояние, болниците в Севлиево и Трявна са в недобро финансово състояние, доходите са ниски. Самите управляващи признават за проблемите, но не предлагат решение. Това е част от общата картина - хората не вярват, че политиците са тези, които могат да решават проблемите им.

- Като народен представител от Габрово имате множество законодателни инициативи, свързани с проблемите на региона. Има ли диалог между депутатите от опозицията и от управляващите, когато става въпрос за подобни казуси?

- Внесла съм предложение за повече пари за решаване на проблема с водоснабдяването на община Севлиево, искрено се надявам то да бъде подкрепено от колегите народни представители. Дали ще се случи, предстои да разберем.

- Задават се местни избори, какво ще предложи БСП като алтернатива в Габрово?

- Проблемите на общината са не един и два. Застаряване и обезлюдяване на Габрово и региона, все по-високи данъци и такси и все по-ниски доходи, партиен феодализъм, страх, корупция. БСП ще предложи своята визия за Габрово, тя ще бъде изработена заедно с хората от града и ще съдържа нашите идеи как може да бъде променена ситуацията.  

- Какво е усещането ви при срещите с по-младите българи - надделява ли надеждата, или са песимисти за бъдещето си?

- По-скоро са песимисти, макар, че имат идеи и желание за промяна. Стигнали са до извода, че сами трябва да се "преборят" със системата, че  повече така не може да продължава и че само с усилията на всички страната ни ще стане по-добро място за живот.  

- БСП предлага алтернативни политики в почти всички сектори в държавата. Как убеждавате хората, че сте по-добрият вариант за развитието на страната?

- Чрез разговори и срещи с хората. Първо е важно да чуят и да прочетат нашите идеи. Не сляпо да ги отхвърлят. След това да помислят, първо от собствената си "камбанария", после и за околните дали наистина няма да е по-добре, ако тези предложения се реализират. Не вярвам някой да не е убеден, че за българските майки ще е по-добре, ако обезщетението за втората година от майчинството е 560 лева; Дали ще има някой против да се намали ДДС на хляба и лекарствата, за да може и цените им да бъдат по-ниски. 

Един от основните проблеми, които хората споделят, е, че държавата липсва - и то най-вече в  контролната й функция. Дали някой ще има нещо против съществуването на по-голям контрол върху харченето на публичен ресурс, и това да се прави според ясни критерии, а не според волята на един човек? Едва ли!

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1105

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 41

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ