28 Ноември 2022понеделник19:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Всеки да се спасява сам

Все по-малко са тези, които вярват, че форумите на Г-20 ще оправят света

/ брой: 257

автор:Галина Младенова

visibility 1887

На 11 и 12 ноември в южнокорейската столица Сеул се събират лидерите на двадесетте водещи държави в света, известни като Г-20. Срещата за пръв път се провежда в страна, която не е в състава на "двадесетицата".
Основните теми, както и на предишните срещи на върха на Г-20, остават глобалната финансова регулация, реформирането на финансовите институции, гарантирането на устойчиво възстановяване на глобалната икономика и гарантиране на устойчив икономически растеж. За разлика от предишните срещи обаче в Сеул 20-те лидери ще акцентират не върху начините за излизане от кризата, а върху търсенето на пътища за следкризисното развитие. Основна тема на диалога ще е обсъждането на нов модел за световна финансова система, която ще може да осигури стабилен и балансиран икономически ръст. Г-20 ще продължи и детайлно да обсъжда проблемите за реализирането на вече приетите решения.
Това е вече петата среща на Г-20. За пръв път "двадесетицата" се събра през 2008-а, когато се разрази световната финансова криза. Тогава САЩ поканиха във Вашингтон лидерите на 20-те водещи икономически сили в света, за да обсъдят пътищата за излизане от кризата. Следващата им среща бе на 1-2 април 2009 г. в Лондон. На третия форум, през септември същата година, в американския град Питсбърг страните се договориха да провеждат такива срещи редовно. Четвъртата сбирка бе този юни в Торонто.
Честите събирания на "двадесетицата" обаче поне засега не оправдават надеждите, които се възлагаха на тези водещи икономически сили в света. Световните политици говорят общи фрази за съгласувана битка с икономическата криза, но това остават само празни приказки. В крайна сметка се оказва, че всеки се бори сам, констатират наблюдателите.
И в Сеул всеки от лидерите на Г-20 ще пристигне с различни виждания за това как да се оправи светът:
- Правителствата на страните от ЕС и най-вече Франция и Германия виждат изхода в строги икономии. Намаляването на бюджетните дефицити, увеличаване на пенсионната възраст и други подобни непопулярни мерки са основата за изхода от кризата както на всяка отделна страна, така и на света като цяло. Самите европейци не са във възторг от решенията на правителствата си. Потвърждават ги нестихващите стачки и протести из цяла Европа.
- Федералният резерв на САЩ от своя страна смята да прокара през Г-20 проекта си за валутно стимулиране. В тази ситуация американската страна доста ясно намекна за възможната девалвация на долара. И това става въпреки ясно изразеното становище на финансовите министри от "двадесетицата", че са категорично против девалвацията на валутите, и въпреки призива им за избягване на валутни войни. Вашингтон също така излезе с призив към партньорите си да намалят диспропорциите, които днес съществуват между вноса и износа. Ако прокарат тази концепция, САЩ ще избегнат отрицателното салдо в търговския си баланс - преди всичко с азиатските гиганти (Китай, Тайван, Южна Корея и Сингапур) и с Германия. Именно тези държави в момента имат положително салдо в търговския си баланс със САЩ.
- Правителствата на много държави обръщат сериозно внимание на големите корпорации в света, за да може за сметка на натрупаните от тях капитали да решат както своите, така и световните проблеми.
- Китай, Южна Корея, Сингапур, като държави с големи доходи, вървят в същата посока, в която се движат и големите световни корпорации. Те се опитват чрез решенията на Г-20 да получат оптималните за себе си условия за външната търговия и да продължат да печелят и занапред. Тези страни имат още една цел - да увеличат валутните си резерви. При това валутните резерви на Китай достигат вече 2,6 трилиона долара. Според представителите на ЕС именно това е основната причина за дисбаланса в световната търговия.
Трудно е да се прогнозира как ще се развият събитията в Сеул. Засега се знае следното: САЩ ще предложат на водещите икономически сили в света да установят максимални нива за дефицит и профицит на външнотърговските баланси (4% за всяка страна членка на Г-20). Това предложение ще бъде подкрепено от Франция, Великобритания и повечето държави от "двадесетицата". Германия и Италия обаче със сигурност ще бъдат против. Не е ясно каква позиция ще заемат Китай и Япония. Нито пък може да се предвиди до какви именно решения ще стигне срещата на върха.
По-вероятно е и петият форум на Г-20 да завърши с гръмки декларации. Както и досега обаче никой няма да се заеме да реализира решенията...

Нинова към напусналите БСП: Върнете се в партията

автор:Дума

visibility 435

Лекарите не искат да преговарят по предложения НРД

автор:Дума

visibility 213

Жители на Казичене на протест заради опасна пешеходна пътека

автор:Дума

visibility 205

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 459

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 467

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 377

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 493

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 536

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 756

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1779

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1704

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ