18 Май 2021вторник11:50 ч.

Все повече хора вярват, че щастието се купува

Достъпът до много пари се равнява на усещането за по-голямо благоденствие, дори и след като са посрещнати основните разходи

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 547

Все повече американци вярват, че щастието се купува, пише електронното издание "Медикъл Експрес". Проучване на университета в Сан Диего, САЩ, установи, че връзката между благополучието и водещите индикатори за социално-икономически статус, включително между дохода и образованието, стабилно нараства.

Психоложката от университета на Сан Диего Джийн Туенги и експертката по статистика Бел Купър от университета Лин във Флорида са анализирали данни от националното проучване на населението в САЩ за 44 198 души в периода 1972-2016 г. Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Имоушън", издание на Американската асоциация по психология. Според него средностатистически колкото по-висок е доходът на човек, толкова той е по-щастлив. Данните се различават от тези в предишни изследвания, според които усещането за благоденствие спира да се променя при достигане на годишен доход около 75 000 долара.

"Бях изненадана, че доходите са така тясно свързани с усещането за щастие и това не спира да се променя при постигане на по-високи доходи", посочи Туенги. И добави: "Достъпът до повече пари изглежда се равнява на усещането за по-голямо благоденствие, дори и след като са посрещнати основните разходи."

Изследването установява също, че сполуката е много по-свързана с приходите днес в сравнение с това съотношение през 70-те и 80-те години на миналия век. Туенги заключава, че напоследък щастието се купува с пари по-често, отколкото това се е случвало преди.

Всичко това влияе на усещането за благополучие на американците. Щастието при белите жители на САЩ без образование бележи спад след 2000 г., докато при белите американци, завършили колеж, остава на стабилно ниво. Усещането за успех при чернокожите американци без образование също остава стабилно, а чернокожите, завършили колеж, се чувстват по-щастливи.

Според Туенги резултатите от изследването съвпадат с тезата за нарасналото класово неравенство в САЩ след изборите през 2016 г. Тя смята, че друго възможно обяснение е, че, ако преди години броят на браковете между хората с нисък доход и тези с по-високо възнаграждние са били сравнително равни, днес американците с по-ниски заплати се задомяват по-рядко. А женените хора по традиция казват, че са по-щастливи.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ