23 Февруари 2024петък11:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Временно намаленият ДДС няма да спаси книгата

Средствата, които държавата осигурява в нейна подкрепа, са скромни на фона на помощта, която много други европейски страни оказват на книгоиздаването

/ брой: 237

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 431

Общ спад при продажбите на книги между 20 и 30 процента за периода януари-октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г. е констатирала анкета на Асоциация "Българска книга", както ДУМА писа. Тя е проведена през ноември сред нейните членове (след тази от месец май), с цел да проследи как кризата с КОВИД-19 и мерките се отразяват върху книгоиздателския бранш. От нея става ясно още, че намаляването на ДДС за книгите от 20 на 9 процента като временна мярка в подкрепа на сектора е дало резултат в повишение на печалбата, според 37 на сто от участниците в проучването. Но 76% от респондентите, които са общо 67 на брой (77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% - съчетаващи двете качества), смятат, че мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Браншовата организация, в която членуват над 130 книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти (те издават над 90 процента от книгите и реализират над 90 на сто от книготърговията у нас), излезе с официално становище по проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България и с предложения за конкретни мерки, свързани с развитието на четенето и популяризирането на книгата.

Във времена на криза, на изолация и ограничения книгите може да са от огромно значение за превъзмогване на трудностите. Без подкрепата на държавата обаче издаването и разпространението на книги в следващите години ще е изключително проблематично. И така достъпът на гражданите до тях ще е още по-ограничен, смятат от Асоциация "Българска книга".

През април т.г. в Международния ден на детската книга издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха около каузата "Купи 1 книга". Под наслов "За да я има книгата" те се обърнаха към всеки, който може да отдели средства за книга или има възможност да дари книги за кауза. "Книгата е това, което остава след нас. Книгата е извор на знания, забавление и идеи. Книгата е нашият живот и нашият смисъл. Днес светът на книгите е изправен пред истинско предизвикателство. И спасяването на този свят е в нашите ръце. Само заедно можем да помогнем на книгата днес, за да я има в бъдеще!", призоваха инициаторите. В коледния месец декември бе подета третата инициатива от каузата "Купи 1 книга" - "Подари я за Коледа" (втората беше посветена на първия учебен ден и подпомагането на училищните библиотеки).

Деветте издания на "Походът на книгите" - кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите, организирана от АБК, срещаха малчуганите с изявени личности от културата, науката, спорта, които четоха пред тях свои любими автори и заглавия. Читални на открито в парковете, библиотеки на плажа, в планината бяха организирани с идеята книгите по-интензивно да "пътуват" между хората и всеки да успее да намери своето заглавие в моменти на отдих от рутинното всекидневие. Няма по-радостна гледка за тружениците на книгата от тази на посетителите на специализираните панаири и алеи, които си тръгват с пълни пликове с книги след часове обиколка между щандовете. Защото там издателите представят цялата си разнообразна продукция, правят и намаление на цените, организират срещи между автори и четящата публика. Да, електронната книга има своите предимства и място в днешния динамичен свят, но тя не може да замени усещането от разгръщането на хартиените страници, насладата от красивите илюстрации и оформление, които допълват впечатлението и въздействието на четивото. Само върху "живата" книга може да получим автограф от обичан автор, само "живите" книги може да наредим в библиотеката си с любими заглавия, които са ни формирали като мислещи хора.

Потърсихме мнението на издатели, за да разберем кое най-много затруднява тяхната дейност и какви мерки е необходимо да се вземат от страна на държавата, за да не се окаже много скоро невъзможно да изпълняват своята културна мисия. Каква подкрепа би била ефективна, за да се справят след трудностите, които се наложи да преодоляват през изминалите месеци? Какви са предвижданията им за тяхната дейност в близко бъдеще? Наред с всички изпитания, сега, в края на годината, дойде поредното препятствие: издателите не могат да представят пълноценно своята продукция пред читателите. Отменен бе Коледният панаир, редица книжарници бяха затворени... А книгата традиционно е сред най-търсените и ценени подаръци за празниците.

Диана Бойчева, управител на издателство "Ракета": "Проблемът има няколко аспекта. От една страна, издателите и книжарниците винаги са работили в пълна симбиоза. С ограничаването на посещенията на физическите обекти (и поради ограниченията, и поради предпазливост на потребителите) продукцията на издателите не може да бъде реализирана на пазара. Без да генерализирам, знам, че има изключения, но на издателствата много бързо им се наложи да се превърнат и в търговци, за да насочат трафик от потребители към своите сайтове. Това доведе до нови разходи: финансови, времеви, нови компетентности. Дори и в случай на успешно представяне на издателството онлайн, това пак не е достатъчно, за да компенсира общия спад на покупките на книги. Хората традиционно са свикнали да отиват в книжарниците и да разглеждат и избират книгите там. Самите книжарници, като неразделна част от екосистемата на нашия бизнес, също са в силно застрашено положение. Ако едно издателство може да свие разходите и да хибернира, за един физически обект или верига от обекти постоянните разходи са огромни. 

Другият аспект, който силно влияе на потреблението, е пиратството. В настоящата ситуация то се засилва още повече и хората прибягват до теглене на безплатни файлове, без да се замислят, че всяко теглене ги отдалечава от това любимото им издателство да издаде отново този автор. 

Държавата може и трябва да предприеме три неща: Да финансира ежегодно, чрез държавния бюджет, попълването на фондовете на библиотеките. Така хората, които не могат или не искат да купуват книги, ще имат достъп и ще четат, без да се налага да пиратстват; Да направи промени в Закона за авторското право, така че разпространението на книги в електронен формат без позволението на праводържателите да бъде законово нарушение със съответните санкции; Да остави мярката намален ДДС за постоянно."

Пламен Тотев, създател и собственик на ИК "Персей": "Трудностите в бранша стават все повече с годините и те са в световен мащаб. Но тази година нещата са драстични, в негативен план. Въпреки намаления ДДС, проблемите нарастват. Тази година се отделиха доста средства за култура, но те бяха насочени повече към индивидуалните творци. Бяха отпуснати средства за библиотеките. Програмата "Помощ за книгата" на Министерството на културата е в традиционните си рамки, които са скромни на фона на помощта, която много други европейски държави оказват на книгоиздаването. За сравнение, в Р Северна Македония държавата подпомага по 5-6 до 10 книги на издател и с далеч по-големи средства, отколкото в България. Да не говорим за скандинавските страни, които постоянно полагат грижи за книгоиздаването под всякаква форма - за издаване, превод, откупуване на голямо количество от тиража... 

Не виждам трудностите пред българското книгоиздаване в обозримо бъдеще да намалеят. Беше отменен традиционният панаир на книгата, има затворени книжарници, при това най-оборотните. Да, увеличават се продажбите онлайн, но те не могат да компенсират всеобщия спад."

Ясно е, че единствено усилията, смелостта и посветеността на издателите, книжарите и на читателите не са достатъчни, за да гарантират бъдещето и виталността на книгата. Тя се нуждае не просто от помощ, а от грижа, от далновидна и всеобхватна културна политика. Както, впрочем, и цялата българска култура. 

Корнелия Нинова: Мафията се самоизяжда

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 1

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 1

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ