18 Ноември 2019понеделник12:20 ч.

Време ли ни е за Ноев ковчег?

Европа се сблъска с невиждани от 100 г. наводнения, вулкани и какво ли още не

/ брой: 133

автор:Галина Младенова

visibility 3846

Едва Старият континент успя да се успокои от "приземилия" европейците облак пепел от исландския вулкан и ето ти "ново пет" - наводнения заляха Централна Европа. Унгария, Словакия и Полша се превърнаха в зона на бедствие. В стотици градове в тези държави бяха масово евакуирани хора заради наводненията. Проливните дъждове накараха реките да прелеят, а дигите край най-големите европейски реки не издържаха.
Наводнението започна в Полша, където водата потопи посеви, пътища, нахлу в жилищни сгради и дори във варшавското метро. Силни порои наводниха и столицата на Унгария Будапеща. Под вода останаха десетки хиляди декари селскостопански площи. Извънредно положение бе обявено и в Словакия, където властите обявиха юнското наводнение за най-голямото през последните сто години.
Правителствата на Полша и Унгария вече пресметнаха щетите, които нанесе голямата вода на и без това задъхващите се от кризата икономики. Варшава говори за загуби в размер на 2,9 милиарда долара, Будапеща - за 3,6 милиарда.
Синоптиците междувременно предупредиха Германия да се готви за сериозни изпитания. Явно природата е решила да не позволява на хомо сапиенс да се отпускат.
Всъщност нас често ни плашат с предсказания за края на света. Много от "крайните дати" обаче вече бяха преживени от човечеството. И всеки път хората, затаили дъх, очакваха неизбежното. Но... утрото пак настъпваше и слънцето изгряваше на хоризонта.
Заплашителните предсказания се опитаха да ни отровят празниците по Нова година. Тогава някои "умни" глави се сетиха за пророчеството, направено  от жреците на индианското племе майя. Дали това е поредната измислица? Или пък наистина ще е краят на човешката цивилизация?
Явно предсказание всъщност няма. Маите просто са ни оставили календар, който свършва на 21 декември 2012 година. Именно тогава ще приключи прочутата петхилядна епоха на Ягуара. Но възможно ли е краят на епохата да е краят и на света? Според древния календар на маите, който мери епохите с приблизително 394-годишни периоди, известни като бактуни, краят на 13-ият бактун се пада на 21 декември 2012 година. Числото 13 е свещено за индианците от това племе. Календарът показва, че на този ден "изтича" времето.
Истината е, че до 2020 година на Земята са "планирани" постоянни апокалипсиси. Британският в. "Дейли телеграф" си направи труда поне малко да систематизира всички тези страшни прогнози. Изданието публикува списък на вече "отминали" и очаквани катаклизми, които ще сложат край на съществуването на Земята, уж предсказани в древността. Започвайки от 2008-а та чак до 2020-а на планетата ни са "планирани" най-малко 12 апокалипсиса:
- през 2008-а на Земята трябваше да падне астероид с диаметър над 800 метра (не се сбъдна);
- 2010-а: петролът ще свърши и светът ще затъне във война за ресурси;
- 2011-а: край на календарния цикъл на маите. Достатъчно разпространена дата, на която, според различните вярвания, ще настане краят на света. Може би планетата ни ще се сблъска с астероид;
- 2012-а: също край на света според маите. Децата индиго ни препоръчват да се подготвим, 0,5% от населението има шанс да оцелее;
- 2013-а: Рагнарок, Съдният ден. Денят на началото и края. Хиперпространствен преход в четвъртото измерение. За смъртните това ще е смърт, а за боговете - раждане;
- 2014-а: астрофизиците твърдят, че до нашата Слънчева система ще достигне облак космически прах, който поглъща всичко по пътя си. Скучен край на света;
- 2015-а: край на 9576-годишния цикъл, който ще доведе до гибелта на цивилизацията;
- 2016-а: Джеймс Хансен, изследовател на климатичното състояние на Земята, твърди, че през тази година ще се разтопят ледниците и ще потопят по-голямата част от сушата;
- 2017-а: край на света според теорията на йерархическите катастрофи;
- 2018-а: ядрена война, предсказана от Нострадамус;
- 2019-а: сблъсък с астероида 2002 NT7;
- 2020-а: Нютън пресметнал, че краят на света ще е именно през тази година.
Дали тези катастрофални сценарии ще се сбъднат, е все едно да се опитваме да си предскажем съдбата, гледайки на... боб. И както винаги се случва в такива ситуации - докато едни изпадат в отчаяние от евентуалните "катастрофи", други бързат да припечелят от човешкия страх. Американската компания "Вивос" например обещава на паралиите приятно да посрещнат края на света. Няма значение каква ще е причината: ядрена война, преместване на полюсите на Земята или пък предсказаните от маите наводнения и земетресения през 2012-а. "Вивос" вече е построила луксозен бункер в Калифорния. В него има 132 места за богаташи, които искат да се спасят от апокалипсиса. В бункера има не само просторни зали, спортен комплекс, но дори и... затвор. "Вивос" възнамерява да изгради 20 такива убежища, стойността на всяко от които е 10 млн. долара. Цената на "спасението" пък е 50 хиляди долара. Твърдят, че местата в първия бункер вече са резервирани.
Но да оставим астролозите и печалбарите настрана. Много по-тревожно е, че наистина напоследък природата изглежда нещо ни се е разсърдила. Днес природните катастрофи в света стават четири пъти по-често, отколкото само преди 30 години. Икономическите щети от разрушенията им пък са нараснали седем пъти, твърдят експертите.
Много от учените смятат, че индустриализацията толкова е променила Земята, че има все повече основания да се смята, че предишната епоха вече е свършила и е настъпила нова. Друг въпрос, не по-малко важен, е кога и как ще свърши и тази епоха.
За влиянието на "ерата на човека" върху цялата Земя обаче ще може да се говори едва след десетки, ако не и стотици милиони години. А засега ще трябва да се научим да се борим с наводнения, земетресения, вулкани... и най-вече "да стъпваме" малко по-внимателно и да не сърдим толкова природата.

КНСБ и "Подкрепа" подготвят национален протест

автор:Дума

visibility 4

Мъгливо, но топло време тази седмица

автор:Дума

visibility 68

Пореден протест срещу Иван Гешев

автор:Дума

visibility 145

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 250

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 162

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 237

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 259

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 458

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 242

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ