28 Септември 2022сряда10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Време ли ни е за Ноев ковчег?

Европа се сблъска с невиждани от 100 г. наводнения, вулкани и какво ли още не

/ брой: 133

автор:Галина Младенова

visibility 5036

Едва Старият континент успя да се успокои от "приземилия" европейците облак пепел от исландския вулкан и ето ти "ново пет" - наводнения заляха Централна Европа. Унгария, Словакия и Полша се превърнаха в зона на бедствие. В стотици градове в тези държави бяха масово евакуирани хора заради наводненията. Проливните дъждове накараха реките да прелеят, а дигите край най-големите европейски реки не издържаха.
Наводнението започна в Полша, където водата потопи посеви, пътища, нахлу в жилищни сгради и дори във варшавското метро. Силни порои наводниха и столицата на Унгария Будапеща. Под вода останаха десетки хиляди декари селскостопански площи. Извънредно положение бе обявено и в Словакия, където властите обявиха юнското наводнение за най-голямото през последните сто години.
Правителствата на Полша и Унгария вече пресметнаха щетите, които нанесе голямата вода на и без това задъхващите се от кризата икономики. Варшава говори за загуби в размер на 2,9 милиарда долара, Будапеща - за 3,6 милиарда.
Синоптиците междувременно предупредиха Германия да се готви за сериозни изпитания. Явно природата е решила да не позволява на хомо сапиенс да се отпускат.
Всъщност нас често ни плашат с предсказания за края на света. Много от "крайните дати" обаче вече бяха преживени от човечеството. И всеки път хората, затаили дъх, очакваха неизбежното. Но... утрото пак настъпваше и слънцето изгряваше на хоризонта.
Заплашителните предсказания се опитаха да ни отровят празниците по Нова година. Тогава някои "умни" глави се сетиха за пророчеството, направено  от жреците на индианското племе майя. Дали това е поредната измислица? Или пък наистина ще е краят на човешката цивилизация?
Явно предсказание всъщност няма. Маите просто са ни оставили календар, който свършва на 21 декември 2012 година. Именно тогава ще приключи прочутата петхилядна епоха на Ягуара. Но възможно ли е краят на епохата да е краят и на света? Според древния календар на маите, който мери епохите с приблизително 394-годишни периоди, известни като бактуни, краят на 13-ият бактун се пада на 21 декември 2012 година. Числото 13 е свещено за индианците от това племе. Календарът показва, че на този ден "изтича" времето.
Истината е, че до 2020 година на Земята са "планирани" постоянни апокалипсиси. Британският в. "Дейли телеграф" си направи труда поне малко да систематизира всички тези страшни прогнози. Изданието публикува списък на вече "отминали" и очаквани катаклизми, които ще сложат край на съществуването на Земята, уж предсказани в древността. Започвайки от 2008-а та чак до 2020-а на планетата ни са "планирани" най-малко 12 апокалипсиса:
- през 2008-а на Земята трябваше да падне астероид с диаметър над 800 метра (не се сбъдна);
- 2010-а: петролът ще свърши и светът ще затъне във война за ресурси;
- 2011-а: край на календарния цикъл на маите. Достатъчно разпространена дата, на която, според различните вярвания, ще настане краят на света. Може би планетата ни ще се сблъска с астероид;
- 2012-а: също край на света според маите. Децата индиго ни препоръчват да се подготвим, 0,5% от населението има шанс да оцелее;
- 2013-а: Рагнарок, Съдният ден. Денят на началото и края. Хиперпространствен преход в четвъртото измерение. За смъртните това ще е смърт, а за боговете - раждане;
- 2014-а: астрофизиците твърдят, че до нашата Слънчева система ще достигне облак космически прах, който поглъща всичко по пътя си. Скучен край на света;
- 2015-а: край на 9576-годишния цикъл, който ще доведе до гибелта на цивилизацията;
- 2016-а: Джеймс Хансен, изследовател на климатичното състояние на Земята, твърди, че през тази година ще се разтопят ледниците и ще потопят по-голямата част от сушата;
- 2017-а: край на света според теорията на йерархическите катастрофи;
- 2018-а: ядрена война, предсказана от Нострадамус;
- 2019-а: сблъсък с астероида 2002 NT7;
- 2020-а: Нютън пресметнал, че краят на света ще е именно през тази година.
Дали тези катастрофални сценарии ще се сбъднат, е все едно да се опитваме да си предскажем съдбата, гледайки на... боб. И както винаги се случва в такива ситуации - докато едни изпадат в отчаяние от евентуалните "катастрофи", други бързат да припечелят от човешкия страх. Американската компания "Вивос" например обещава на паралиите приятно да посрещнат края на света. Няма значение каква ще е причината: ядрена война, преместване на полюсите на Земята или пък предсказаните от маите наводнения и земетресения през 2012-а. "Вивос" вече е построила луксозен бункер в Калифорния. В него има 132 места за богаташи, които искат да се спасят от апокалипсиса. В бункера има не само просторни зали, спортен комплекс, но дори и... затвор. "Вивос" възнамерява да изгради 20 такива убежища, стойността на всяко от които е 10 млн. долара. Цената на "спасението" пък е 50 хиляди долара. Твърдят, че местата в първия бункер вече са резервирани.
Но да оставим астролозите и печалбарите настрана. Много по-тревожно е, че наистина напоследък природата изглежда нещо ни се е разсърдила. Днес природните катастрофи в света стават четири пъти по-често, отколкото само преди 30 години. Икономическите щети от разрушенията им пък са нараснали седем пъти, твърдят експертите.
Много от учените смятат, че индустриализацията толкова е променила Земята, че има все повече основания да се смята, че предишната епоха вече е свършила и е настъпила нова. Друг въпрос, не по-малко важен, е кога и как ще свърши и тази епоха.
За влиянието на "ерата на човека" върху цялата Земя обаче ще може да се говори едва след десетки, ако не и стотици милиони години. А засега ще трябва да се научим да се борим с наводнения, земетресения, вулкани... и най-вече "да стъпваме" малко по-внимателно и да не сърдим толкова природата.

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 253

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ