18 Април 2024четвъртък20:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Габриел ВЪЛКОВ:

Време е доброволчеството у нас да получи законов регламент

Помагаме на над 100 хиляди човека да получат подкрепа и защита, казва лидерът на МО в БСП

/ брой: 32

автор:Юлия Кулинска

visibility 4997

ГАБРИЕЛ ВЪЛКОВ е роден през 1996 г. в София. Завършил е Езиковата гимназия "Дорис Тенеди" и семестриално - "Политика и общество" в Нов български университет. Бил е експерт към Комисията по отбрана на Народното събрание. Вълков е бил председател на столичната организация на МО в БСП и международен секретар на обединението. На 22 май бе избран за председател на Младежкото обединение в БСП. Член е на Бюрото на младите европейски социалисти."България е единствената страна в Европейския съюз, в която все още няма такъв закон"-Г-н Вълков, Младежкото обединение в БСП заедно с парламентарната група на социалистите внесохте в Народното събрание Законопроект за насърчаване на доброволчеството. Какво ви провокира да изработите този документ?
- България е единствената страна в Европейския съюз, в която все още няма такъв закон. Темата се върти в публичното пространство и обикаля кулоарите на парламента вече повече от 10 години, а липсва политическа воля за решаването на този важен проблем. Именно заради това с група от млади юристи, членове на Младежкото обединение в БСП, и подкрепата на Кристиан Вигенин в рамките на няколко месеца разписахме този законопроект. Ние самите като младежи, често извършваме доброволческа дейност. Част от нея е в партията, друга - извън нея. Например по инициатива на МО в БСП всяка година извършваме традиционните инициативи „Коледа за всеки“ и „Солидарен Великден“. По време на тях ние раздаваме стоки от първа необходимост на възрастни хора в нужда, за да прекарат те по-спокойно най-светлите празници. Тези инициативи се организират със собствени средства на доброволни начала от нас като Младежко обединение в БСП. Освен това се включваме в много други каузи, организирани от други хора и организации, както например младежи от цяла България бяхме солидарни с пострадалите при бедствията в Карлово и Царево и помагахме за разчистването след наводненията там.
Този законопроект не е важен само за нас като младежи, но и за всички хора, които под една или друга форма се занимават с доброволчество. Със Закона за насърчаване на доброволчеството помагаме на над 100 хиляди човека, които извършват доброволческа дейност в България, да получат подкрепа и защита. Това са хора, които под различна форма развиват и допринасят за нашето общество и държава. Направихме този закон именно за тях.
- Каква е целта на законопроекта?
- Целта на този законопроект е да се регламентират видовете доброволчество, като се дава дефиниция за краткосрочно, дългосрочно и корпоративно доброволчество. На следващо място се уреждат правата и задълженията както на доброволците, така и на лицата, организиращи доброволческа дейност. Също така важна задача за нас беше да се регулират правните отношения на доброволчеството в България и законопроектът да работи като основа за насърчаване на активната гражданска позиция, развитие на гражданското общество, както и засилване на солидарността. В Народното събрание заедно с Кристиан Вигенин проведохме разширено обществено обсъждане с доброволчески и младежки организации, представители на неправителствения сектор, институции, министерства и всички заинтересовани страни по темата. Там се чуха много различни предложения, повечето от които бяха обсъдени и след това добавени към законопроекта, за да стане той още по-добър.
С този проектозакон също така целим и ясното определяне и стимулиране на доброволческата дейност. Съществуват множество видове доброволци у нас, едни се занимават с това да издирват изчезнали деца в планините от сутрин до вечер, други помагаха на нашите лекари и медицински сестри в болниците по време на COVID-19 пандемията, трети се занимават с младежки дейности и развитие на младите хора в България. Има още над 100 вида доброволчество в България. Всички те имат нужда от ясна регулаторна рамка, която да защитава хората, извършващи тази дейност на територията на страната.
- Какви са основните права и задължения на доброволците, които са регламентирани в документа, и как той защитава хората, които се занимават с доброволчество?
- Законопроектът регламентира видовете доброволчество. Уреждат се и правата и задълженията както на доброволците, така и на лицата, организиращи доброволческа дейност. Също така се вкарва определена дефиниция за “доброволческа дейност” и се урежда статутът на доброволците. Създава се и Национален регистър на доброволците и списък на лицата, организиращи доброволческа дейност, което осигурява и прозрачност в отношенията между страните по договори за дългосрочно доброволчество, както и защита на техните права. Това позволява и по-бързото и лесно организиране на доброволци за различни видове каузи. Законопроектът урежда и стимули за насърчаване на доброволческата дейност, като за времето на обучение или изпълнение на задачи по договор за дългосрочно доброволчество, доброволецът може да бъде освободен от работа до три дни годишно, като това време се признава за служебен или трудов стаж и работодателят е длъжен да му плати осигуровки и заплата за тези три дни. Това е една от битките, която левите хора ще трябва да проведем с работодателите, които искат техните служители да работят за тях всеки ден.
Нашата задача е да осигурим на работещите възможността при нужда да имат правото да не ходят на работа до три дни и да помагат в различни каузи, когато е необходимо, като същевременно това да не им се брои като неплатен отпуск от работа. През законопроекта даваме възможност за издаване на сертификат за придобитите умения и квалификации, с които доброволецът може да удостоверява извършваната дейност и преминатите обучения. Също така всеки човек получава застраховка срещу злополука за периода, за който извършва доброволческа дейност, в случай на необходимост. Както вече споменах, част от доброволците работят в рискови условия, както е примерът с планините или по време на пандемии и други подобни случаи. По този начин законопроектът работи както за насърчаване на тяхната работа, така и за тяхната безопасност и закрила.
- Защо законопроектът трябва да бъде подкрепен?    
- Когато обявихме, че внасяме този законопроект в Народното събрание, призовах всички политически сили да го подкрепят. С приемането на този важен Закон за насърчаване на доброволчеството се очаква да бъде изградена цялостна уредба в българското законодателство, отговаряща на европейските изисквания, която да популяризира доброволческата дейност сред гражданите. По този начин ще осигурим необходимата защита на тези 100 хиляди човека, които се занимават с доброволческа дейност у нас. Тези хора имат нужда от нашата подкрепа, те неуморно работят в интерес на обществото и ние трябва да направим всичко необходимо те да извършват регулирана и стимулирана доброволческа дейност в България. Именно заради това още веднъж призовавам всички парламентарно представени партии да подкрепят законопроекта в залата на Народното събрание, за да може той да стане факт възможно най-скоро. Десет години стигат.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ