18 Септември 2021събота22:19 ч.

Ядранка Косор:

Време е да загърбим миналото и да погледнем в бъдещето

Имам отлични впечатления от България! - казва пред ДУМА бившият хърватски премиер

/ брой: 286

Ядранка Косор e първата жена премиер на бившата югославска република Хърватия, която е независима от 1991 г. Тя е родена на 1 юли 1953 година в Липик. Завършва право в Загребския университет и от 1972 г. работи като журналист. През 1995-а става зам.-председател на ХДЗ и е избрана за депутат. През 2003 г. става министър на семейството, ветераните и солидарността между поколенията в правителството на Иво Санадер. През 2005 г. е кандидат за президент на ХДЗ, като губи на втори тур от Стипе Месич. След оттеглянето на Санадер през юли 2009 г. оглавява партията и правителството. След поредица корупционни скандали и непопулярни икономически мерки през декември 2011 г. ХДЗ губи изборите, след което самата Косор единодушно е изключена от партията.
Косор е самотна майка и е автор на две стихосбирки и две книги за войната в Хърватия през 1991-1995 г.


- Как оценявате политическата и икономическа ситуация в Хърватска?
- Труден въпрос. Икономическото положение не е добро. Макроикономическите показатели определено не са добри. За съжаление, само през тази година правителството беше принудено да направи две поправки в Закона за бюджета, което показва, че самият бюджет не е бил добре балансиран. През следващата година ще имаме дори планиран огромен дефицит, а по всичко личи, че и през тази година няма да имаме икономически ръст. Като бивш премиер не бих искала да критикувам правителството, тъй като съм била в същото положение, но искам да подчертая, че като следствие от икономическото положение е и напрегнатата политическа обстановка в Хърватска. Ето например, имахме референдум по въпроса за брака, върви дебат за промяна на конституцията, политически несъгласия по въпросите за правата на малцинствата... За съжаление, вместо еуфория от членството на страната ни в ЕС от 1 юли т. г., ние повече се занимаваме с миналото на страната ни, а не гледаме към нейното бъдеще.
- Как се справя настоящото хърватско правителство?
- Смятам, че правителството ще изкара своя пълен мандат до края му, т. е. още две години, независимо от резултатите от изборите за Европарламент през следващата 2014 година. Правителството и премиерът Зоран Миланович имат категоричната подкрепа на парламентарното мнозинство. По отношение на изборите за депутати в Европарламента смятам, че ситуацията ще бъде същата, както и на миналите такива (проведени непосредствено преди членството на Хърватска в ЕС през пролетта на т.г. - бел. авт.) - без особена активност на гласоподавателите. Но изобщо не съм сигурна дали Миланович ще остане премиер и след следващите парламентарни избори.
- Вие изнесохте главната тежест на преговорния процес на Хърватска с ЕС. След което имахте несполуки с вашата бивша партия ХДЗ (Хърватска демократична общност). Как виждате вашето политическо бъдеще занапред?
- Много труден въпрос. Ако искате, ми вярвайте, но все още не размишлявам по този въпрос. Опитвам се да излекувам раните, нанесени ми през тази година, и особено след вътрешнопартийните избори в ХДЗ (на които Косор е сменена от лидерското място в партията, а впоследствие и изключена от ХДЗ - бел. авт.). Въпреки, че деблокирах и завърших на практика преговорите за членство в ЕС, новият лидер на ХДЗ реши да ме изхвърли от партията. Така че все още искам да заздравеят раните... В парламента съм и продължавам да работя активно. В политическата си кариера съм вземала решенията си буквално ад хок, така че предполагам, че и този път ще бъде така. Но смятам, че все още мога да бъда полезна за страната си, имам огромен опит. Знаете ли, трудно е, когато някой, който е бил партиен лидер, премиер и т.н., сега да търси подслон при друга партия. Мисля си, че както всичко досега в живота ми, и този път ще се случи нещо изненадващо, което да предопредели хода на политическата и жизнената ми кариера. С ХДЗ окончателно съм завършила.
- Как стои Хърватска във външнополитически аспект?
- За съжаление не особено добре. Премиерът Миланович не успя да развие наследството, което му беше оставено от предишното правителство. Но имаме чудесен президент, който умело балансира във външната политика и благодарение на него все още успяваме да поддържаме едни коректни отношения с партньорите ни както от ЕС, така и с останалите външнополитически фактори.
- Какви са вашите впечатления от България? Посещавали сте страната ни за времето, когато бяхте премиер.
- Впечатленията ми са повече от отлични! България е една много красива страна и хората са приятни и дружелюбни. Ако имам възможност, отново бих посетила страната ви.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 144

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 169

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1033

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 273

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 161

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1309

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 840

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 626

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ