29 Септември 2023петък00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Врътки срещу гражданското общество

Как държавните учреждения стават недосегаеми и се превръщат в доходоносни фирми, обиращи хората

/ брой: 150

автор:Славчо Кънчев

visibility 1293

"Колкото по-лошо човек се справя с работата си, толкова са по-малки шансовете да се избавим от него."

Неизвестен автор

Това е приказка за Княза на тъмнината. Не е обаче за главния отрицателен герой във филмовата поредица "Междузвездни войни" Дарт Вейдър, наричан също Княза на тъмнината. Основният персонаж на настоящата приказка действа сега. И тук. Върху територията на географския глобус, отбелязана с името "България". В чиято история е имало периоди, когато върху тази територия е била разположена дори крепка държавност. Но не и сега. Благодарение на партократичната корпорация "Княз на тъмнината и Ко."

В битността си на неправителствена организация с идеална цел, в полза на българския народ, Асоциацията за борба против корупцията в България (АБКБ) разследва и подозрителни тръжни процедури за източване на държавния бюджет посредством завишени цени, на които са сключени съответните договори за обществени поръчки. Тази престъпна практика продължава от години. АБКБ разследва и разхищения на държавни средства, което също представлява форма на корупция в нейния обобщен смисъл на деградация на общественото поведение.

Заболяванията по традиция носят латински наименования. И опитаме ли се да определим съвкупността от характерни признаци, по които бихме могли да диагностицираме загубата на социалното здраве на дадено общество, като потърсим в речник на латински език произхода на "корумпирам", смисълът на глагола "corrumpo" е повреждам, пропадам, пилея, изтощавам, разлагам, унищожавам, разрушавам, съсипвам, покварявам, съблазнявам, развращавам, подкупвам, изопачавам, извращавам, фалшифицирам и... корумпирам.

За да се противодейства на появата на тези язви на обществото, е важно държавното управление да е прозрачно, т.е. гражданите да разполагат с информация за него. В това е смисълът на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Всяка спънка в неговото прилагане

улеснява действията на паралелната държава

която изсмуква в своя изгода ресурсите на българския народ.

Много пъти, когато получаваше информация върху хартиен носител, на основание на ЗДОИ, в съгласие с нормативната база Асоциацията за борба против корупцията в България заплащаше копирната услуга. За 5, 10, 50, понякога 100 страници. Плащаше и продължаваше дейността си. Неотдавна на АБКБ бе съобщено, че поредната информация, която сдружението беше изискало на основание на ЗДОИ, е в обем 5351 черно-бели страници, формат А4.

АБКБ беше уведомена, че на основание на заповед на Министерството на финансите (ЗМФ) 1472/29.11.2011 г. за определяне на нормативи за разходите при предоставяне на обществена информация по ЗДОИ според вида на носителя, трябва да бъде заплатено по 9 ст. без ДДС за 1 копирана страница, или по 10,8 ст. с ДДС, т.е. търсената от асоциацията сума за информация в размер на 5351 страници е 481,59 лв. без ДДС или 577,90 лв. с ДДС.

Оттук нататък следва същинската приказка за Княза на тъмнината.

АБКБ изпрати официално писмо до министъра на финансите с вх. №15-00-76/17.10.2019 г. по описа на деловодството на повереното тогава на Владислав Горанов ведомство. В писмото се съдържа обосновано искане наредбата № ЗМФ-1472/29.11 2011 г., одобрена и въведена в сила от бившето бойно финансово знаме на ГЕРБ Симеон Дянков, да бъде отменена. На основание, че в София, например, е пълно с фирми, извършващи копирни услуги, черно-бяла цветност, формат А4, на цена 4 ст. без ДДС или 4,8 ст. с ДДС. В цената несъмнено е включена и печалба за фирмата. Като имаше предвид, че персоната Горанов оперира с точни цифри, а не с мъгливи ценови алабализми, АБКБ му изпрати документирано обоснована калкулация, че себестойността на копирана черно-бяла страница формат А4 е 1,9 ст. без ДДС или 2,18 ст. с ДДС.

Като следващ аргумент за намалението на определената от Симеон Дянков цена, асоциацията посочи, че тя в конкретния случай е елемент от механизъм за възпрепятстване правото на гражданите за достъп до правораздаване. Това действие е

неправомерно и наказуемо

по смисъла на правата на Европейския съюз.

Владислав Горанов очевидно изобщо не споделяше схващането, че гражданите, които съгласно влязло в сила съдебно решение получават право на достъп до обществена информация, като могат да копират даден текст, не са и не могат да бъдат "клиенти" на държавните институции. Държавните органи, поне според действащата Конституция, служат на гражданите, а не са с правомощие да ги обират като търговски дружества, като си начисляват печалба (в случая в бандитския размер от 395%) върху себестойността на извършваните от тях услуги. Нищо, че става въпрос за задължение, вменено им от правораздавателен орган - съда.

Но бившият министър Горанов в писмо, лично подписано от него до асоциацията, "обоснова" и "защити" определената от неговия предшественик Дянков цена (онзи същият гербаджийски херой, който в условията на кризата през 2009 г. изхарчи 100 000 лв. от парите на данъкоплатците, за да си спретне фитнес салон в сградата на МФ, докато народът трябваше да руча "малките пици").  "Обосноваването" на частно-предприемаческата цена беше с мотива "дословно": "Заповед № ЗМФ-1472/29. 11.2011 г. е изготвена в резултат на маркетингово проучване на пазарите в страната".

Малка изненада от Наказателния кодекс за г-н Горанов има в чл. 225, ал. 4, която гласи: "Който съзнателно състави неверни сведения или представи неверни данни за определяне цена на стока или услуги и от това са последвали или са могли да последват щети за държавно учреждение или предприятие, за обществена организация или граждани, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация", като се има предвид и санкцията по чл. 5 на горепосочения член.

Справедливо би било и Симеон Дянков да бъде привлечен към отговорност в качеството му на подбудител или съучастник в "изобретението" как държавните учреждения да бъдат превърнати в доходоносни копирни фирми. Ей така, между другото, само с изписването на една наредба на Министерството на финансите.

Защо ексминистър Горанов заслужава прозвището "Княза на тъмнината" ли? Тъй като чрез завишените цени на копиране възпрепятства гражданите да получават информация, посредством която да разобличават аферите в държавното управление.

Апропо. АБКБ, съпричастна към

бавния ход на бюрократичната машина

за промяна на споменатата наредба от 2011 г., отправи писмено предложение и предостави на Владислав Горанов възможността да се прояви като запален патриот и собственопортфейлно да заплати дължимата такса за предоставяне на 5351 страници копирана информация. Но на г-н Горанов не може да се отрече твърдата последователност в маниера да стиска бели пари за черни дни. Както не вади от собствения си джоб средства за заплащане на наема на апартамента, който обитава, така той се предпази и от разорение, като не се приобщи към каузата на гражданското общество да контролира изразходването на народните пари. Сакън!

Как да бъде решен проблемът в полза на българския суверен така, че той да може да следи без ограничение никой да не му краде парите? Много лесно: с отстраняването на причината се отстранява и следствието. Причината е в Конституцията, която не предоставя правни инструменти на първодържателя на държавната власт - българските граждани, да контролират непрекъснато и при нужда да санкционират индивидите, на които са делегирани (временно!) властови пълномощия. Що се отнася конкретно до изпълнителната власт, то ако членовете на МС са излъчвани измежду народните представители (каквото изискване е залегнало в конституцията на Япония и каквато е практиката за съставяне на английското правителство), то, първо, тези лица ще бъдат избирани от народа и, второ, биха могли да бъдат отзовавани.

Тогава в условията на демократичен републиканизъм, а не на недемократичен либерализъм - когато в обществото е въведен всеобхватен контрол върху индивидите, на които суверенът е делегирал (временно!) властови пълномощия, както и когато е налице система за санкции на нарушителите на народното доверие - никой не би се осмелил жлъчно да коментира в условията на финансовите проблеми на стотици хиляди българи заради пандемията: "Какво искате, да вземем хеликоптер от авиоотряда и да хвърляме безвъзмездно пачки върху жълтите павета ли?"

Гаврата е с най-засегнатите от сегашната криза и бе избълвана от един министър. Ето така те си въобразяват, че като заемат високото кресло, са приседнали от дясната страна на Господа. На живия, де, от ГЕРБ.

И то затова целият народ вика "пфу-у!", та да ви духне от терена си!

* Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

Приравняват гражданските към трудовите договори

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 187

Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 187

ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Режат част от проектите по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 187

Във Франция стачкуват товарните железничари

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 187

Скопие разширява тавана на цените

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 187

Румъния и Гърция модернизират авиацията

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 187

Вучич иска НАТО в Северно Косово

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 187

Бонус срещу донос

автор:Нора Стоичкова

visibility 278

/ брой: 187

Всеприсъственият

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 187

По-католик от папата

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 187

Новата Цецка се казва Антон

visibility 256

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ