01 Декември 2021сряда03:08 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 1617

Още следващата седмица малките ученици могат да се върнат присъствено в училище, но при условие, че се въведе тестване два пъти седмично. Това стана ясно на пресконференция на здравния и образователния министър.

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата, каза Стойчо Кацаров. Той уточни, че внася в Министерския съвет проект за постановлание за осигуряването на 13 милиона щадящи бързи тестове за ковид, които да бъдат предоставени на МОН, а оттам – на училищата.

Децата ще бъдат тествани сутрин, два пъти седмично. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Ако този модел проработи, ще бъде приложен и за по-големите ученици.

Става въпрос за щадящи тестове, при които на децата не се взима проба от носа и гърлото, а се изследва слюнка, която се отделя в контейнер. Кацаров изрично отбеляза, че не е нужно медицинско образование за правенето на щадящите тестове.

Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че тестовете ще бъдат правени два пъти седмично, пробите ще взимат учителите, след като са обучени от училищната медицинска среда. Той призова за разбиране на родителите, че няма възможност обучението да бъде присъствено без "филтър на входа".

За достъп на учителите и непедагогическия персонал ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или изследване, а ако нямат такъв, ще им бъде направен тест на място в училища. При тях ще бъдат използвани не от щадящите тестове, а от познатите антигенни тестове, за които се взима проба от носа и гърлото.

Образователният министър Николай Денков призова за подкрепа от родителите, които трябва да разрешат децата им да бъдат тествани. Ако родители са против тестването, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн, докато другите учат присъствено.

Предвиждаме в понеделник и четвъртък първия час или част от първия час да отиде в тестване, посочи още Денков във връзка с предстоящата организация по пробовземане.

Децата, които имат сертификат за преболедуване и децата над 12 г., които са ваксинирани, ще бъдат освободени от тестване;

Учителите също ще бъдат тествани два пъти седмично, за да сме сигурни, че ще осигуряват безопасно преподаване, каза той и във връзка със зеления сертификат уточни: Акцентът не е в документа – документът цели да удостовери дали имат сертификат, или ще бъдат тествани.

В пресконференцията на министрите участваха и представители на Националната мрежа за децата и Асоциация родители. Те приветстваха решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година, стана ясно по време на пресконференцията.

Надявам се да осигурим възможно най-бързо тези тестове. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове, като желанието ни е да осигурим такива за всички деца от 1 до 4 клас, добави той.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ