05 Август 2020сряда22:12 ч.

Приз

Връчиха националната награда "Йордан Йовков"

/ брой: 268

автор:Дума

visibility 11

Никой български писател не е съобщавал така неподражаемо на света за българския народ, както Йордан Йовков - заяви в зала 7 на НДК председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев по повод 130-годишнината от рождението на именития ни белетрист. - Малко са българските писатели, стигнали до такива същностни проникновения за националната ни психика и душевност... Духът на Йордан Йовков самотен се скита по българската земя и ни учи, че трябва да бързаме да правим добро и да даряваме на човеците надежда - заключи председателят на най-голямата писателска гилдия, след което обяви решението на авторитетното жури за присъждане на националната награда "Йордан Йовков"- с 8 гласа срещу 1 то е решило тази година тя да бъде присъдена на писателите Кольо Георгиев и Димитър Томов.
В своето благодарствено слово К. Георгиев изтъкна ролята и значението на литературната приемственост за израстването на талантливи писатели и продължители на Йовковата традиция. "Считам Йовков за свой учител, чието слово ще ни е нужно и през XXI век, защото отразява богатството на българския език и мислене"- заяви Димитър Томов, като огласи решението си да дари паричното изражение на наградата на в. "Словото днес".
Дължа да отбележа, че журито, което включва представители на трите писателски съюза, не се поддаде на политическия натиск от страна на общинските съветници от гр. Добрич за носителите на наградата - подчерта издателят Иван Гранитски в качеството си на член на журито.
По време на тържеството артистът Вели Чаушев рецитира разказа "По жицата" на Й. Йовков, а пианистът-композитор Ценко Минкин изпълни свои музикални композиции.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ