02 Юли 2020четвъртък15:12 ч.

Актуално

Войната за едно село

ГЕРБ опитва да дискредитира кмета на пловдивското Ново село преди изборите

/ брой: 187

автор:Деси Велева

visibility 2098

Как се дискредитира един кмет, получил признанието да управлява селото си цели осем мандата? Кога е най-удобно да поведеш целенасочена кампания срещу управленец на 3000 души, половината, от които роми? Какво е да унижиш човек, който застава на кметския стол още през 1986 г., и дава силите си да направи селото си известно, а инициативите му са мащабни?

Най-добре отговорите на тези въпроси знае Тодор Атанасов - кмет на Ново село, Пловдивско, за още няколко дни. Въпреки популярността си, той е решил да не се кандидатира за пореден, вероятно рекорден мандат с подкрепата на БСП. Въпреки факта, че само на последния местен вот в селото му се е стигало до балотаж, а на предходните е печелил безапелационно доверието на съселяните си. Атанасов обаче се оттегля от управлението с горчивина и възмущение, заради стихийната кампания срещу него, активизирала се от няколко месеца от страна на общинския кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. Според Тодор Атанасов с приближаването на изборите ситуацията в Ново село става нетърпима, а натискът върху него - безпрецедентен. Целта е ясна - фамилията на кмета да стои по-далече от властта, а тя да се завземе от кандидат-кмета на ГЕРБ, известен като Роко. 

Оплакванията на кмета на Ново село от крупната акция срещу него намират израз в официални жалби и писма до областния управител на Пловдив Здравко Димитров и до самия общински кмет Георги Мараджиев. Досега обаче адекватен отговор на бурните нападки срещу него не е получил. Тодор Атанасов не се предава и продължава да води битка срещу опитите за рушене на дългогодишно изграждания авторитет. 

Върху три опорни точки в момента ГЕРБ води остра кампания срещу селския кмет. Първо спира парите за кметството. Доскоро получавахме по 400-500 лева на месец, от 1 юли вече ни пращат по 20 лева на месец с нареждането да ги използваме само за пощенски пликове и марки, разказа за ДУМА Атанасов. Сега няма средства за гориво за трактора, с който се почиства селото, за лампи, брави, за възстановяване на пешеходни пътеки и всякакви други режийни разходи. Вместо да отпуска средства за вражеското кметство, ГЕРБ насочва усилията си към активна медийна кампания за опетняване на името на Тодор Атанасов. Тя е адресирана и срещу семейството и роднините му, които пък получават официални искания от община Стамболийски да представят в седемдневен срок всички налични строителни книжа за къщите си.

"Това са домовете ни от 20-30, дори от 50 години, какво има да доказваме", пита кметът. Третият пункт в гербаджийския тормоз над селото е опитът да се нагнети напрежение в ромската махала чрез заплахата да се съборят незаконни постройки. Но само на определени хора. 15 от тях, поддръжници на кмета, са получили писма да представят строителните си книжа. 

"Целта всъщност е да бъдат сплашени преди изборите, а по повод и без повод се тръби, че ще се събарят къщи," възмущава се още Атанасов. Той уточнява, че още през 2010 г. Общинският съвет на Стамболийски е взел решение за откриване на процедура по узаконяване на около 80 постройки в Ново село. За всичките изминали години процедурата обаче така и не е задействана. През 2015 г. Тодор Атанасов праща докладна записка до кмета на Стамболийски и Общинския съвет с молба да разгледа проблема с незаконните жилищни постройки в кв. "Север". 

"Четири години не се сетиха да направят узаконяването, а три месеца пред изборите искат да събарят къщи и да създават напрежение, да покажат, че не си върша работата", недоволства още Атанасов. Той с огорчение припомня, че преди три години по инициатива на Мараджиев му е намалена заплатата. За кметуващия 32 години идва време, в което е заслужил да получава по 420 лева възнаграждение на месец. В същото време Общинският съвет на Стамболийски гласува управляващите съседните села да вземат средно по 1200 лева. Затова и официалните жалби на Атанасов от действията на кмета на община Стамболийски датират отпреди 3 години. Още тогава кметът на Ново село търси съдействие от областния управител срещу "психическия и административен терор" от Мараджиев. Отговор обаче не получава. Нито подкрепа. Разчита на признателността на съселяните си, доверявали се на опита и уменията му през последните три десетилетия. 

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1558

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 578

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 293

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 450

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ