05 Март 2024вторник07:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екшън в пет серии

Войната срещу БАН

V. Ще ви бесим, носете си въженце

/ брой: 292

автор:Велиана Христова

visibility 1135

На 9 ноември министър Игнатов обяви пред представителите на БАН, която отново протестираше по столичните улици, че не се подготвя никакъв закон за изменение на Закона за БАН. Няколко дни преди това Дянков бе казал, че проектозаконът е готов, а почти веднага след изявлението на Игнатов скандалният закон бе внесен в НС от гербера самбист Румен Стоилов. Самият Игнатов призна, че текстът бил правен в МОМН. Оруел губи много, че не живее в наши дни в "държавата на духа".
Не слушайте кой какво говори, гледайте какво пише в проекта, рече Игнатов. Затова преставаме да слушаме как той повтаря като навит "БАН не се закрива" и гледаме какво пише в текста. Според внесения проект академията

вече няма да прави научни изследвания

а само ще сътрудничи на науката! Научните институти не фигурират в структурата на БАН. Национален център за научни изследвания като комплекс от институти България повече няма да има. Висящи в нищото като усмивката на Чеширския котарак, институтите ще се откриват и закриват от Министерския съвет и ще се финансират от МОМН като второстепенни разпоредители с бюджета. Просветният министър ще назначава директорите на институтите след конкурс, институтите ще имат общи събрания (хабилитираните лица на щат). Всеки институт ще прави отделна своя политика чрез управляващ научен съвет.
БАН остава като сдружение на академиците и член-кореспондентите. Един вид - книжовно дружество от хора, повечето от които са пенсионери или никога не са работили в БАН. Тези хора ще "оказват методическо ръководство" на институтите и ще генерират идеи за научни изследвания. Те ще си имат общо събрание и ще управляват в него себе си. Институтите ще имат право да позват имотите, в които са сега, но иначе тези имоти ще са на БАН. Не е ясно какво се случва с тях, когато МС закрие институт.
Когато проектът се появи в НС, млад учен написа във форум под вестникарските съобщения за събитието: "Може да се прозре абсолютният лаизъм на този измислен министър на образованието. Просветете го бе, хора - нищо не разбира от наука! А на гербаджиите ум да им зайде в какъв филм се снимат!"
Многократно повтаряното заклинание "Не закриваме БАН" наистина е предназначено за балъци. Проектът на ГЕРБ фактически връща БАН и България 140 години назад. Той отнема изцяло автономията на науката и по показателя "кален ботуш на властта" я праща директно в черните сталински времена, тъй мразени от Дянков и от сина на видни активни борци, висши номенклатурни кадри на БКП Сергей Игнатов. Точно в обратна посока - към самоуправление и свобода, се развиват всички национални научни центрове в Европа, така изисква и стратегията "Европа 2020". Всъщност какво общо има днешна България с нея?
Щеше да е смешно, ако не беше страшно. Как ще стане "шапка" на 42 института и ще им създава задължителната научна среда едно министерство, лишено от всякакъв административен, камо ли научен капацитет? При това - със сегашния бюджет на БАН, защото в мотивите към проекта ясно е казано, че "реформата" не изисква никакви допълнителни средства. Доколкото бюджетът сега е равен на под 70% от заплатите, очевидно е, че 30 на сто от учените трява да изчезнат някъде. До средата на 2011 г. ще се оправим, каза министърът на науката. Само човек с умствена недостатъчност може да се хване на байката: "Закриваме само шапката на БАН, централното управление." Къде съществува организация без централен офис? Може ли да има самостоятелни

министерства без Министерски съвет

и всяко само да си прави политиката? Оправдава ли "икономията" на 60 души централна академична администрация закриването на водещия български научен център със световно име и авторитет в цял свят? Къде ще се денат безценни звена като Научния архив на БАН, пазещ политически и научни документи от 140 години насам? Или Централната библиотека - първата по големина научна библиотека на страната? Откъде ще се вземат луди пари за неизбежното създаване на нова администрация в МОМН за управляване на институти - за наука, за патентно дело, за международно обслужване, за управляване на имоти и пр.? Сега това се прави централизирано за цялата академия от няколко души в ЦУ. Как ще се намали бюрокрацията, ако институтите се управляват не от учени, а от чиновници? Това ли според ГЕРБ е "модерното управление на науката"? Дали финансирането на институтите ще стане толкова прозрачно, колкото стана това на фонда "Научни изследвания" на МОМН, който при ГЕРБ потъна в тотална мъгла и никой не знае какво, колко и кому се плаща там? Така ли ще се назначават директорите, както бяха насадени "правилните хора" над училищата в страната?
Въпросите са риторични. Проектозаконът, внесен мълниеносно и без никакво обсъждане с научната общност, очевидно не визира никаква наука. А има и един много важен въпрос: може ли с изменение на действащ закон да бъде сменена цялата му философия и да бъде разтурена организацията, за която той е създаден? Тук силно мирише на Конституционен и на Върховен съд. Впрочем на герберите не им пука от нарушаване на конституция и закони. Какъв ще е резултатът? Прочетете в интернет писмото на акад. Мариам Цацанашвили до президента на Грузия Саакашвили от 11 ноември т.г. - 4 години след аналогичната "реформа" на тамошната академия. Ако имате силни нерви, разбира се.
Последната засега "разтърсваща реформа" Игнатов лансира неотдавна пред БТА: "С един обществен борд да бъдат управлявани имотите на БАН в полза на академията." Министърът щял да предложи на депутати от ГЕРБ да включат между първото и второто четене на проекта идеята в научните съвети на институтите да бъдат поканени представители на университети, факултети или катедри със сходен предмет на дейност. Едва ли министърът има предвид недолюбвания от ГЕРБ Софийски университет. Ето така пешките в науката най-сетне ще управляват генералите. Вероятно това е една от целите на "реформата".
Скандални бяха двете заседания на ресорната парламентарна комисия, когато за пръв път - при първото четене на проекта, учените бяха поканени от шефа й Огнян Стоичков да изкажат мнението си. Отдавна живея, но подобно държавно позорище не бях виждала: седят някакви люде, наречени народни избраници, които очевидно не разбират нищо от темата, слушат - "глухи и слепи" за каквито и да било факти или аргументи на разума. Те не знаят защо трябва да се ликвидира БАН. Така им е казано. И от време на време обясняват на учени, чиито имена светът уважава, как трябва да се срамуват от себе си. Виждали ли сте перли да потъват в кална локва? И аз не бях. Изчакайте да се появи стенограмата от заседанията на комисията в сайта на НС и прочетете сами...
Връх на издевателствата бе становището на Министерския съвет - той обяви, че не е длъжен да се произнася по проект, внесен от депутати! Ако искахме закон, щяхме да си го внесем, пише в писмото на МС! Всички парламентарни групи в НС освен ГЕРБ се обявиха категорично против закона на самбиста, пардон - на магистъра по икономика на спорта Румен Стоилов. Всички професионални гилдии и институции в науката, работодателите се обявиха против. Над 95 на сто от българите се обявиха против, както установиха социолози. Медиите вече подкрепят БАН. Повече от 450 български учени от чужбина и над 6400 учени от света, петима нобелисти до момента се изправиха в защита на БАН. Както обобщи националният мъдрец Валери Петров:

 "Проблемите на БАН не се решават на барабан!"

Единствените, които одобриха разтурването на БАН, бяха представителите на... едрия индустриален капитал.
След това депутатът Лютви Местан внесе свой вариант за промени - че БАН се отчита пред НС и следва приоритети, определни с Национална стратегия за наука. Идеята одобриха дори герберите, които не се и замислиха какво точно ще отчитат пред НС пенсионираните академици, които ще съставляват бъдещата БАН. Веселин Методиев и Ваньо Шарков от ДСБ внесоха свой проект, който запазва автономната БАН, макар да я дели на две части - академици и център от институти с настоятелство от министри, ректори, бизнесмен, дарители. Игнатов одобри не само проекта на самбиста Стоилов, но и... този на Методиев, с което ситуацията стана шизофренна. Понеже двата имат коренно различна философия. Сергей Станишв, Валентина Богданова, Андрей Пантев и Ивелин Николов от левицата внесоха алтернативен проект, който запазва автономията на БАН, гарантирана от конституцията, връща на академията статут на първостепенен разпоредител с бюджета и предвижда в разширен състав на Управителния съвет на БАН да участват трима министри, председателят на Съвета на ректорите и представител на работодателските организации. Ако в ГЕРБ наистина желаеха да има прозрачност и контрол, щяха да приемат този текст. Но те искат едно - да я няма БАН.
При второто заседание герберите очевидно приемаха варианта на Методиев - вероятно като начин за някакво допустмо отстъпление, когато при обединяването на проектите може да се тушира "захапката на булдог", с която техният закон удушава БАН. Игнатов дори обяви как до второто четене текстовете на Методиев ще се усъвършенстват. В този момент тихо се появи... Дянков. За няколко минути в коридора очевидно "наби канчетата" на своите депутати и на Игнатов в правилна посока, влезе в комисията за 10 минути да проследи ефекта и удовлетворен се оттегли. Проектът на Методиев (както, разбира се, и този на левицата) бе отхвърлен. Личната кауза на Дянков да унищожи академията лъсна като на месечина. Не БАН, а вие ще понесете последиците от тази ваша огромна политическа грешка, избухна Методиев.       
Действията спрямо БАН както всички действия на ГЕРБ доведоха обществото до истерия. В подобна истерия избирахме първата пишман кандидатка за еврокомисар, подобна е истерията с лекарите в Горна Оряховица. Може би скоро ще видим и натръшкани от полицията физици и химици. Сред учените в самата академия в последните дни започва да се затвърждава... страх. И от глада. Но има нещо по-страшно от глада - това, че целият им труд, всичките им постижения, животът им са не просто непризнати, а обругани, охулени, омазани в мръсотия. И предстои да бъдат погубени. При това от хора, които не са се и докосвали до наука и на които им е напълно безразлично какво се случва с умовете на страната. Някои в БАН кипят от гняв, други са сащисани, объркани от това, което става. Никога освен може би в Средновековието не са били подлагани на такова унижение учени, които винаги са влизали гордо и уверено във всяка лаборатория по света. В България се извършва злодейство. Бойко Борисов непривично мълчи ("Ще ми протестират те на мене!") и само човекът с изключителни правомощия над правителството - Дянков, се появява сред подопечните си, колкото да изкомандва "гарнизона" и да отмине с тиха стъпка и с отстранено от света лице. Имам усещането, че някога така се е появявал Берия.
* * *
Всичко, което се случи в петте серии на нашия екшън, показва само едно. За година и половина властта не дефинира ни една идея каква БАН иска и каква наука иска изобщо. Каква цел си поставя, разбивайки академията? Не била реформирана, не е обяснение, а лепване на етикет. Защото коя система и коя институция в страната е по-реформирана от БАН? Коя работи по-добре, по-качествено и коя е по-високо оценена в международен план? Политика за развитие на науката тази власт няма, няма и никаква връзка със стратегическите цели на "Европа 2020". Очевидно е едно - ГЕРБ изпълнява поръчката БАН да изчезне. След нея - институтите един по един. България да потъне във врачки, знахари и окончателно духовно опростачване. Съпътстващ кяр най-вече от имотите и интелектуалната собственост ще имат някои олигархични кръгове. Науката - под ботуша на политическата власт. 
Няма логика, няма разум в това варварско насилие над учените, които вместо да бъдат използвани от държавата, са мачкани като с валяк. Трябва да бъде разрушен Ерусалим! Това иска емисарят на Световната банка в единствената европейска държава, която позволи пряко да бъде управлявана от нея. Той иска всичко, той има амбицията за светкавична разправа с БАН. Но именно безропотните зомбита от ГЕРБ ще го извършат - ще пратят България в най-изостанала Африка. Ако може по толкова престъпен и брутален начин да бъдат унищожени не просто трудът на десетки поколения български учени; не просто най-старата ни национална институция - по-стара от Третата българска държава; не просто водещият център на науката в България, не просто нейният единствен авторитет в света - а нашето минало и нашето бъдеще, какво друго остава да ни се случи, докато тези хора държат властта в страната ни?
    
              Край

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1225

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1227

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1290

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1089

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1200

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ